Ενα από τα μεγαλύτερα στοιχήματα στη διαδικασία καθιέρωσης του ηλεκτρονικού εισιτηρίου είναι η διείσδυσή του στους σταθερούς χρήστες των μέσων μεταφοράς της πρωτεύουσας, αλλά και στις ειδικές ομάδες που δικαιούνται μειωμένο ή μηδενικό κόμιστρο. Ουσιαστικά σε αυτούς απευθύνεται η προσωποποιημένη «έξυπνη» κάρτα, η έκδοση της οποίας είναι τις τελευταίες ημέρες υποχρεωτική, καθώς έχει ήδη καταργηθεί η χάρτινη κάρτα. Καθημερινά πια εκδίδονται στα ΤΕΚ του ΟΑΣΑ άνω των 3.000 προσωποποιημένων ATHENA.CARD, με τα στοιχεία της Τρίτης να δείχνουν 3.800 κάρτες.
Η διάθεση της προσωποποιημένης ATHENA.CARD στις ειδικές ομάδες έχει ξεκινήσει από τους φοιτητές, τους άνω των 65 και τους πολυτέκνους, ενώ αναμένεται άμεσα να ξεκινήσει η έκδοση και για τους ανέργους, τα ΑμεΑ και τα Σώματα Ασφαλείας. Οσοι ανήκουν σε αυτές τις ομάδες θα πρέπει προσερχόμενοι στα ειδικά εκδοτήρια να προσκομίσουν εκτός από ταυτότητα και έγγραφο που πιστοποιεί τον ΑΜΚΑ (βεβαίωση ακόμη και σε ηλεκτρονική μορφή ή βιβλιάριο Υγείας), έγγραφο που πιστοποιεί και την ειδική κατηγορία στην οποία ανήκει.
Ακόμη δηλαδή και οι ομάδες που μέχρι σήμερα επιδείκνυαν είτε βεβαίωση είτε κάρτα ελεύθερης μετακίνησης, με την καθιέρωση του Αυτόματου Συστήματος Συλλογής Κομίστρου, θα πρέπει να διαθέτουν προσωποποιημένη «έξυπνη» κάρτα. Αυτό καθίσταται απαραίτητο, ειδικά από τη στιγμή που θα κλείσουν και οι ηλεκτρονικές πύλες στους σταθμούς των μέσων σταθερής τροχιάς.
Εν τω μεταξύ, μετά τις ουρές που έχουν δημιουργηθεί από την ημέρα αποκλειστικής διάθεσης προσωποποιημένων «έξυπνων» καρτών στα ειδικά εκδοτήρια –κυρίως σε κεντρικούς σταθμούς –από τη Δευτέρα 16 Οκτωβρίου καθιερώνεται και νέος, εναλλακτικός τρόπος έκδοσης. Η νέα διαδικασία δεν απαιτεί αναμονή στα ειδικά γκισέ για τους 300.000 κατόχους μηνιαίας χάρτινης κάρτας, ενώ δεν απευθύνεται –μέχρι αυτή τη στιγμή τουλάχιστον –στις παραπάνω ειδικές ομάδες.
Οι επιβάτες έχουν τη δυνατότητα να προσέρχονται σε όλα τα εκδοτήρια των γραμμών 1, 2 και 3 της ΣΤΑΣΥ προσκομίζοντας έναν ανοικτό φάκελο, στον οποίο θα εμπεριέχονται τα ακόλουθα στοιχεία:
1. Μια πρόσφατη φωτογραφία τύπου ταυτότητας ή διαβατηρίου.
2. Φωτοτυπία εγγράφου από το οποίο θα πιστοποιείται ο ΑΜΚΑ.
3. Φωτοτυπία του στελέχους μαζί με το μηνιαίο κουπόνι μηνός Οκτωβρίου 2017 ή προηγούμενου μήνα εντός του έτους 2017.
4. Εκτύπωση της Αίτησης – QR CODE που εκδίδεται μέσω της ιστοσελίδας www.athenacard.gr.
Στο εξωτερικό του φακέλου θα αναγράφεται από τον πολίτη το ονοματεπώνυμο και η επιθυμητή διεύθυνση ταχυδρόμησης της προσωποποιημένης κάρτας (οδός, αριθμός, πόλη, ταχυδρομικός κώδικας). Οι έτοιμες κάρτες θα αποστέλλονται στην αναγραφόμενη διεύθυνση μέσω ταχυδρομείου και στη συνέχεια οι κάτοχοι θα έχουν τη δυνατότητα να πραγματοποιήσουν φόρτιση των επιθυμητών προϊόντων κομίστρου σε όλα τα Αυτόματα Μηχανήματα Επαναφόρτισης Καρτών που υπάρχουν σε όλους τους σταθμούς των γραμμών 1, 2 και 3 καθώς και σε επιλεγμένα σημεία της Αθήνας.

HeliosPlus