Οι προσπάθειες που γίνονται σε πανευρωπαϊκό επίπεδο για την αναχαίτιση της ανοδικής πορείας ορισμένων μεταδοτικών νοσημάτων, όπως η ιλαρά, αλλά και για την αντιμετώπιση της μικροβιακής αντοχής, συζητήθηκε εκτενώς στο Ευρωπαϊκό Φόρουμ για την Υγεία που πραγματοποιήθηκε στο Gastein της Αυστρίας.

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή γενικό διευθυντή της αρμόδιας διεύθυνσης για θέματα Υγείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Μάρτιν Σέιχελ, τα δύο αυτά ζητήματα αν δεν αντιμετωπιστούν μπορεί να έχουν σημαντικές επιπτώσεις στο μέλλον. Ειδικά για το θέμα της επανεμφάνισης των μεταδοτικών ασθενειών, το οποίο είναι πιο επίκαιρο, είπε: «επικεντρωθήκαμε στις μη μεταδοτικές ασθένειες και τώρα είμαστε αντιμέτωποι με επιδημίες ασθενειών που νομίζαμε ότι έχουμε εξαλείψει εδώ και καιρό».

Όπως ανέφερε ο κ. Σέιχελ, οι αιτίες που βρίσκονται πίσω από την μείωση της εμβολιαστικής κάλυψης, σχετίζονται με την αύξηση του κόστους, με προβλήματα της εφοδιαστικής αλυσίδας λόγω του εξειδικευμένου τρόπου παραγωγής των εμβολίων και την αποεπένδυση των κυβερνήσεων στον τομέα της πρόληψης. Για το τελευταίο, τόνισε ότιο προϋπολογισμός για την υγεία, στον τομέα της πρόληψης, είναι μόλις 3% και «πέφτει» στο 2,7%, τονίζοντας ότι «πρέπει να επενδύει κανείς στην πρόληψη».

Σε ό,τι αφορά τη μικροβιακή αντοχή, η Κομισιόν διαμορφώνει ένα νέο Σχέδιο Δράσης, που θα αφορά στην εφαρμογή πολιτικών για την αντιμετώπιση αυτού του σοβαρού προβλήματος.

Ελληνική ΜΚΟ υποψήφια για το βραβείο ενίσχυσης των εμβολιασμών

Δράσεις με στόχο την ενίσχυση των εμβολιασμών αναλαμβάνει η Κομισιόν. Στο πλαίσιο αυτό, θα δοθεί βραβείο σε Μη Κυβερνητική Οργάνωση. Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου, ο Ευρωπαίος Επίτροπος για την Υγεία και την Ασφάλεια των Τροφίμων κ. ΒιτένιςΑντριουκάιτις, ανακοίνωσε τον κατάλογο των δέκα Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων που προκρίθηκαν στην επόμενη φάση για το Ευρωπαϊκό Βραβείο ΜΚΟ στην Υγεία.Μεταξύ αυτών είναι και το Κέντρο Κλινικής Επιδημιολογίας και Έκβασης Νοσημάτων (CLEO), το οποίο ιδρύθηκε το 2011 υπό την αιγίδα της Α’ & Β’ Πανεπιστημιακής Παιδιατρικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, με δωρεά του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος». Από τον Οκτώβριο του 2014 το CLEO λειτουργεί ως Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρία.

Ηλεκτρονική έκδοση μητρώων εμβολίων

Στο συνέδριο έγινε ιδιαίτερη μνεία και στη σημασία ενός συστήματος καταγραφής ανοσοποίησης, δηλαδή του ιστορικούεμβολιασμών ενηλίκων και παιδιών, για την ενίσχυση των προγραμμάτων πρόληψης στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Μέσω της συλλογής δεδομένων – ανέφερε ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής της αρμόδιας διεύθυνσης για θέματα Υγείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής – οι χώρες της ΕΕ θα μπορούν να παρακολουθούν σωστά τον εμβολιασμό του πληθυσμού και να αναβαθμίσουν τη διασυνοριακή συνεργασία σε περίπτωση εμφάνισης ασθενειών.
Στο πλαίσιο αυτό, παρουσιάστηκε ο γαλλικός ιστότοποςMesVaccins.net, από τον ιδρυτή του κ. Ζαν – Λουί Κεκ. Μέσω αυτού του εργαλείου, μπορεί κανείς να πάρει πληροφορίες σχετικά με τους εμβολιασμούς και να μοιραστεί τα δεδομένα με τους επαγγελματίες υγείας.