Η μαρτυρία κρατουμένου σε φυλακή της Αττικής, μία έρευνα του Λιμενικού για λαθραία τσιγάρα στα Σφακιά, όπου εμπλέκεται ύποπτος για την απαγωγή του Μιχάλη Λεμπιδάκη, μία πρόσφατη άγνωστη δήλωση του βαρυποινίτη Παναγιώτη Βλαστού στη δίκη για την απαγωγή του εφοπλιστή Περικλή Παναγόπουλου (ότι σε εκείνη την αρπαγή «συμμετείχαν 4-5 άτομα από την Κρήτη που δεν έχουν συλληφθεί») αλλά και τα δεδομένα άγνωστων υποκλοπών της ΕΛ.ΑΣ., μπαίνουν στο μικροσκόπιο της Αστυνομίας για την πλήρη διαλεύκανση της εξάμηνης δραματικής ομηρείας του 54χρονου κρητικού επιχειρηματία που απελευθερώθηκε προ μιας εβδομάδας μετά από συντονισμένη αστυνομική επιχείρηση.
Η απαγωγή Παναγόπουλου
Οι αστυνομικοί βλέπουν άμεση σχέση στην απαγωγή του κ. Λεμπιδάκη με εκείνη του κ. Παναγόπουλου πριν από επτά χρόνια. Αναφέρουν, μάλιστα, ότι στις δύο απαγωγές –στα περίχωρα του Ηρακλείου τον Μάρτιο του 2017 και στο Καβούρι τον Ιανουάριο του 2009 –υπήρχαν στο σημείο της αρπαγής ο ίδιος συντονιστής αλλά και κοινή ομάδα τριών τουλάχιστον κουκουλοφόρων δραστών που παραμένουν ασύλληπτοι. Μάλιστα οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. εκτιμούν πλέον ότι η μεγάλη χρονική διάρκεια της ομηρείας του κ. Λεμπιδάκη υπήρξε προκειμένου να ολοκληρωθεί η δίκη σε δεύτερο βαθμό –στο Εφετείο Κακουργημάτων στον Κορυδαλλό –της υπόθεσης Παναγόπουλου για να αποφευχθεί σύλληψη ατόμων για την αρπαγή Λεμπιδάκη που έχουν άμεση ή έμμεση σχέση με εκείνη την υπόθεση ώστε να μην «επηρεαζόταν το δικαστήριο».
Εκτιμώντας ότι η τήρηση αυτού του χρονοδιαγράμματος είναι ο πιθανός λόγος που, περιέργως, οι απαγωγείς από τα πρώτα SMS ανέφεραν ότι δίνουν μεγάλα χρονικά περιθώρια για τις συνεννοήσεις με τους οικείους του κ. Λεμπιδάκη.
Και έτσι επί μήνες άφηναν να υπάρχει χαώδης διαφορά ανάμεσα στα απαιτούμενα λύτρα της τάξεως των 50-100 εκατ. ευρώ και των 8-9 εκατ. ευρώ που προσέφερε η οικογένεια.
Οι αστυνομικοί μιλούν για τη δράση μιας ομάδας ποινικών στον άξονα «Σφακίων – Αγίας Ρουμέλης» στη Νότια Κρήτη, που έχουν σχέση με το κεντρικό οργανωμένο έγκλημα. Και οι οποίοι, όπως και στην υπόθεση Παναγόπουλου, προχωρούν τις τελευταίες ημέρες σε μεθοδικές ενέργειες για να εξαϋλώσουν τα ίχνη τους. Με κύριο μέλημα οι οκτώ συλληφθέντες για την τελευταία φάση της αρπαγής να μη μιλήσουν, να μην εντοπισθούν τα κρησφύγετά τους, να μη βρεθούν οι βασικοί οργανωτές και να επανέλθουν με ένα νέο εγκληματικό σχέδιο.
Το άγνωστο παρασκήνιο
«Το Βήμα της Κυριακής» προχωρεί σε νέες αποκαλύψεις για την απαγωγή και την 6μηνη κράτηση του κ. Λεμπιδάκη και καταγράφει τις άγνωστες προεκτάσεις της. Παράλληλα παρουσιάζει το μη δημοσιοποιημένο παρασκήνιο της υπόθεσης καθώς και την ισορροπία τρόμου από την ΕΛ.ΑΣ. έτσι ώστε αφενός να συνεχισθούν οι διαπραγματεύσεις των ομήρων με τους συγγενείς του, αφετέρου να συγκεντρωθούν τα στοιχεία ώστε να συλληφθούν οι δράστες και να απελευθερωθεί –όπως συνέβη τελικά –ο 54χρονος επιχειρηματίας.
Σημειώνεται ότι «Το Βήμα» είχε αναδείξει σε ρεπορτάζ όχι μόνο τις πρωτοφανείς απαιτήσεις των δραστών της τάξεως των 100 εκατ. ευρώ, τη χρήση SMS αλλά και σειρά άλλων στοιχείων για τη σύνθετη υπόθεση. Επιπλέον γνώριζε το τελευταίο δίμηνο τη σύνθεση της ομάδας των απαγωγέων και τις μεθοδικές έρευνες των αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ. ώστε να εντοπίσουν τον κ. Λεμπιδάκη. Χωρίς ωστόσο, για προφανείς λόγους, να αναφερθεί σε προσδιοριστικά στοιχεία.
Τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. λοιπόν από τη στιγμή που συγκέντρωσαν τα πρώτα στοιχεία για τον τρόπο αρπαγής του κ. Λεμπιδάκη (με ομάδα 6-7 ένοπλων κουκουλοφόρων, χρήση κλεμμένων ΙΧ διαφυγής τα οποία στη συνέχεια πυρπολήθηκαν, ιδιαίτερα προσεκτικές τηλεφωνικές επαφές με τους συγγενείς κ.λπ.) είχαν εντοπίσει ομοιότητες με την ομηρεία, για 13 ημέρες, του κ. Παναγόπουλου που αφέθηκε ελεύθερος με καταβολή λύτρων περίπου 30 εκατ. ευρώ από την οικογένειά του.
Οι ενδείξεις αυτές πολλαπλασιάστηκαν όταν υπήρξε μαρτυρία κρατουμένου –τον περασμένο Απρίλιο –σε κεντρική φυλακή ότι «μην ψάχνετε αλλού. Ανθρωποι που είχαν αναμειχθεί και στην απαγωγή το 2009 στο Καβούρι έχουν οργανώσει και την αρπαγή Λεμπιδάκη». Από τότε άρχισαν να συγκεντρώνονται τα πρώτα στοιχεία.
Τι αποκάλυψαν τα… ΙΧ
Οι αστυνομικοί παρατήρησαν ότι ενώ οι άριστα οργανωμένες επιδρομές για την αρπαγή των δύο ομήρων είναι πανομοιότυπες, στην πρόσφατη απαγωγή στην Κρήτη υπήρχε μία σημαντική διαφορά: οι δράστες εμβόλισαν το ΙΧ του κ. Λεμπιδάκη ενώ στην αρπαγή του κ. Παναγόπουλου το είχαν αποφύγει. Κάτι που παραπέμπει σε σημείο της παλιάς έρευνας για την αρπαγή του εφοπλιστή όπου προέκυπτε ότι ένας ποινικός, που δεν έχει τώρα καμία σχέση με την αρπαγή Λεμπιδάκη, είχε εκφράσει αντιρρήσεις και είχε εμποδίσει τότε «κτύπημα» στο ΙΧ του κ. Παναγόπουλου προκειμένου να μην τραυματισθεί. Ενα εμπόδιο που δεν φαίνεται να υπήρχε τώρα.
Σημειώνεται ότι στην έφοδο για αρπαγή του κ. Παναγόπουλου από το Καβούρι τα περισσότερα άτομα που συμμετείχαν είναι άγνωστα μέχρι και σήμερα.
Στην πορεία της έρευνας υπήρχαν ενδείξεις ότι ένας ή δύο ήταν αλβανικής καταγωγής. Κι αυτό γιατί είχαν βρεθεί αργότερα περίπου 50.000 ευρώ στην κατοχή ελλήνων επιχειρηματιών που είχαν συναλλαγές στην Αλβανία με τοπικές τράπεζες.
Ομως από τότε υπήρχαν ενδείξεις ότι είχε μείνει «εκτός δικογραφίας» μια ομάδα κρητικών ποινικών, κάτι που επιβεβαίωσε και στην πρόσφατη δίκη ο «εγκέφαλος» της απαγωγής Παναγόπουλου –όπως ομολόγησε κι ο ίδιος στο δικαστήριο –Παναγιώτης Βλαστός.

Η SIM που πρόδωσε τους απαγωγείς
Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. έθεσαν λοιπόν σε κλοιό (και με τηλεφωνικές υποκλοπές) δύο-τρεις Κρητικούς, υπόπτους για συμμετοχή στην απαγωγή Παναγόπουλου, και διαπίστωσαν ότι πράγματι είχαν συνωμοτικές επαφές την αρχική περίοδο ομηρείας του κ. Λεμπιδάκη, χωρίς όμως να προκύπτει κάποιο σαφές στοιχείο.
Οι ενδείξεις πολλαπλασιάστηκαν όταν οι αστυνομικοί επιχειρούσαν να εντοπίσουν με χρήση ειδικής συσκευής ένα κινητό με κάρτα SIM που είχαν χρησιμοποιήσει οι απαγωγείς για να επικοινωνήσουν με την οικογένεια του κ. Λεμπιδάκη.
Η κάρτα αυτή δεν είχε απενεργοποιηθεί. Από τη σάρωση περιοχών της Κρήτης για να εντοπισθεί σήμα του κινητού αυτού βρέθηκε –στις 6 Ιουλίου –ένα ΙΧ στο οποίο επέβαιναν τρία άτομα να διέρχεται από σχετικά έρημο δρόμο του Ρεθύμνου.
Η συσκευή σε όχημα της ΕΛ.ΑΣ. που κινούνταν στο ίδιο σημείο κτύπησε «συναγερμό». Δείγμα ότι στο συγκεκριμένο ΙΧ βρισκόταν το επίμαχο κινητό.
Ηταν η στιγμή-κλειδί για την υπόθεση κράτησης του κ. Λεμπιδάκη. Οι αστυνομικοί ζήτησαν από αστυνομικούς της Τροχαίας να σταματήσουν το συγκεκριμένο αυτοκίνητο για δήθεν τυχαίο έλεγχο. Οι επιβάτες πέταξαν τα κινητά τους και αυτό ήταν η επιβεβαίωση των υπονοιών της ΕΛ.ΑΣ. Οπως εξάλλου και η αρχή του τέλους!
Οι αστυνομικοί διαπίστωσαν ύστερα από πολυήμερες παρακολουθήσεις ότι οι τρεις επιβάτες του ΙΧ –ο πρώτος ιδιοκτήτης στριπτιζάδικου στο Ρέθυμνο που είχε κατηγορηθεί για υπόθεση μαστροπείας, ο δεύτερος προσφάτως αποφυλακισμένος για προσπάθεια δολοφονίας της πεθεράς του και ο τρίτος χωρίς ουσιαστικό ποινικό παρελθόν –είχαν σειρά συναντήσεων με τους 2-3 υπόπτους για την απαγωγή Παναγόπουλου που ήσαν ήδη σε αστυνομικό κλοιό. Για όλους διαπιστώθηκε ότι είχαν μεταμεσονύκτιες συναντήσεις σε πολυτελή κατοικία ιδιώτη σε απομονωμένο χωριό των Σφακίων, στην ορεινή Νότια Κρήτη.
Το νέο άτομο που έμπαινε στο κάδρο των ερευνών εμφανιζόταν ιδιοκτήτης εταιρείας που ασχολείται με γεωργικές εργασίες. Ομως εμφανιζόταν να έχει μεγάλη οικονομική άνεση.
Σύμφωνα με στελέχη της λεωφόρου Κατεχάκη εθεωρείτο ύποπτος για συμμετοχή σε κυκλώματα διακίνησης λαθρομεταναστών, λαθραίων τσιγάρων αλλά και αρχαίων αντικειμένων σε απομονωμένα σημεία της Νότιας Κρήτης, χωρίς όμως ποτέ να κατηγορηθεί. Ακόμη, είχε εξετασθεί περίπτωση συγγενούς του που είχε παραδώσει σε τράπεζα χαρτονομίσματα που φαίνεται να είχαν επιχρωματισμό από το ειδικό σύστημα που χρησιμοποιούν τα πιστωτικά ιδρύματα για να «ακυρώνουν» τη λεία από ληστείες. Χωρίς και πάλι συνέχεια.
Ωστόσο προσφάτως υπήρξαν σαφείς ενδείξεις για εμπλοκή του σε μεγάλη υπόθεση διακίνησης λαθραίων τσιγάρων με πλοίο σημαίας Τανζανίας που εντοπίστηκε, στα μέσα Ιουνίου, ανοικτά των Σφακίων.
Σύμφωνα ωστόσο με πληροφορίες υπήρξε διακριτική επικοινωνία ΕΛ.ΑΣ. – Λιμενικού ώστε οι υπηρεσίες του δευτέρου να μην προχωρήσουν σε καμία ενέργεια σε βάρος του, έτσι ώστε να μη βραχυκυκλωθεί η έρευνα για την απαγωγή Λεμπιδάκη που ήταν σε εξέλιξη.
Η έρευνα στη «λάθος βίλα» και ο «πυρήνας» της Αθήνας
Τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. παρακολουθούσαν τις συγκεντρώσεις σχεδόν όλων των υπόπτων στην ερημική βίλα στα Σφακιά και παρατήρησαν ότι υπήρχαν επισκέψεις σε γειτονικό οίκημα. Ετσι αποφάσισαν έφοδο σε αυτό στις 6 Αυγούστου, εκτιμώντας ότι εκεί ίσως κρατείται ο κ. Λεμπιδάκης. Δεν βρέθηκε όμως τίποτε και ακολούθησε παραπλανητικός έλεγχος στο σπίτι του ιδιοκτήτη της βίλας με την επίκληση «υπόθεση λαθρομεταναστών». Αυτό όμως δεν φαίνεται να έπεισε το συγκεκριμένο άτομο που ζητούσε διαρκώς από την ΕΛ.ΑΣ. περαιτέρω εξηγήσεις γιατί… μπήκαν σπίτι του. Ωστόσο το γεγονός ότι λίγες ώρες αργότερα υπήρξε μετακίνηση του κ. Λεμπιδάκη από το κρησφύγετό του και μεταφορά του στη μάντρα στο Ρέθυμνο (όπου και εντοπίστηκε) αλλά και το ότι ενεργοποιήθηκε άλλη ομάδα ατόμων για την κράτησή του δείχνουν, εκ των υστέρων, ότι η έρευνα της ΕΛ.ΑΣ. προ δύο μηνών στο χωριό των Σφακίων ήταν σε σωστή κατεύθυνση.
Εξάλλου και ο ίδιος ο κ. Λεμπιδάκης στην κατάθεσή του ανέφερε ότι οι απαγωγείς μίλησαν λίγες ώρες αργότερα για μια αστυνομική έρευνα που τους θορύβησε. Αυτή η ανησυχία προέκυψε και από καταγεγραμμένες συνομιλίες των υπόπτων που δεν έχουν δημοσιοποιηθεί προς το παρόν. Οι αστυνομικοί έστρεψαν στη συνέχεια το ενδιαφέρον τους στην περιοχή του παραλιακού χωριού Φραγκοκάστελο. Εκεί υπήρξαν συντονισμένες, διακριτικές έρευνες πολλών κατοικιών, δεν βρέθηκε όμως το παραμικρό. Ωστόσο ήταν φανερό ότι η αντίστροφη μέτρηση είχε αρχίσει.
Επιπλέον οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. επικέντρωσαν την προσοχή τους στον «πυρήνα της Αθήνας» των απαγωγέων. Και αυτό γιατί τουλάχιστον πέντε SMS των απαγωγέων φέρεται να έχουν σταλεί από τη Γλυφάδα, τη Σαρωνίδα και άλλες περιοχές της Αττικής. Επίσης αρκετές από τις κάρτες SIM έχουν αγοραστεί από παραλιακές περιοχές της Αθήνας.
Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. διαπίστωσαν ότι κύριο ρόλο είχε ένας συγγενής του ύποπτου ιδιοκτήτη του στριπτιζάδικου που είχε κατηγορηθεί παλαιότερα για πυροβολισμό στο Ρέθυμνο σε βάρος «ανταγωνιστή» του.
Το άτομο αυτό είχε συναντήσεις στην Αθήνα με άτομα που θεωρούνταν ύποπτα για επαφές με το οργανωμένο έγκλημα στην Αττική και στην Κρήτη. Στενός συγγενής ενός από αυτούς είχε κατηγορηθεί (αθωώθηκε τελικώς) για βομβιστική επίθεση σε κατάστημα στα Χανιά τον Σεπτέμβριο του 2010.
Επίσης είχε εξεταστεί η συμμετοχή του –χωρίς να κατηγορηθεί –ως μεσάζοντος στην υπόθεση με το δέμα-βόμβα που είχε σταλεί το καλοκαίρι του 2012 σε έναν κρητικό ξενοδόχο στην Βουλιαγμένη. Ετσι η ΕΛ.ΑΣ. συμπληρώνει το παζλ των υπόπτων για την «αόρατη» ομάδα ποινικών που προχώρησε στην αρπαγή του κ. Λεμπιδάκη και επιχειρεί να μείνει στο απυρόβλητο.
Οι αστυνομικοί διεξάγουν μεθοδικές έρευνες για να συγκεντρώσουν από κινητά και άλλα δεδομένα αποδεικτικά στοιχεία για τους συγκεκριμένους υπόπτους.
Επίσης αναμένεται να ζητήσουν νέα αναλυτική κατάθεση από τον κ. Λεμπιδάκη για όσα επακριβώς συνέβησαν στη διάρκεια της εξάμηνης κράτησής του και να παράσχει πληροφορίες για τις μετακινήσεις του από το ένα κρησφύγετο στο άλλο.
Η έρευνα της ΕΛ.ΑΣ. υποβοηθήθηκε στην τελευταία φάση από σωρεία λαθών της τελευταίας «ομάδας» των απαγωγέων, με τη 16χρονη κόρη ενός εκ των δραστών να τηλεφωνεί με «επιχειρησιακό τηλέφωνο» στη… μητέρα της. Επιπλέον στις υποκλαπείσες συνομιλίες τους οι τελευταίοι απαγωγείς μιλούσαν διαρκώς για το «μωρό» που κρατούσαν, εκτιμώντας ότι αυτό το «συνθηματικό» ήταν ο ιδανικός τρόπος κάλυψης της ομηρείας του κ. Λεμπιδάκη.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ