Στον Αρειο Πάγο θα βρίσκεται στις 10 Οκτωβρίου η κυρία Κωνσταντίνα Κούνεβα για την εκδίκαση της αίτησης αναίρεσης που άσκησε, κατά της εταιρείας ΟΙΚΟΜΕΤ και κατά της απόφασης του Μονομελούς Εφετείου Πειραιά (9/2016), την οποία έχει συντάξει η ομάδα δικηγόρων της (Α. Ρουπακιώτης, Α. Καζάκος, Μ. Στεφανάτου) και θα υποστηρίξουν με τις αγορεύσεις τους οι Άρις Καζάκος και Αντώνης Ρουπακιώτης.
Στην πολυσέλιδη αίτηση αναίρεσης οι νομικοί παραστάτες της κυρίας Κούνεβα εκθέτουν τους λόγους που έσφαλλε η απόφαση του Εφετείου Πειραιά, η οποία ακύρωσε και εξαφάνισε –κυριολεκτικά – την πρωτόδικη απόφαση που την δικαίωνε.
Υπενθυμίζεται ότι στον α΄ βαθμό το Μονομελές Πρωτοδικείο Πειραιά, με την αριθμ. 3429/2013 απόφασή του, χαρακτήριζε «εργατικό ατύχημα» τον βαρύτατο τραυματισμό της – εξαιτίας του οποίου έμεινε μόνιμα ανάπηρη – αποκάλυψε τον αιτιώδη σύνδεσμο (αιτιώδη συνάφεια) της βίαιης επίθεσης με τις πραγματικές συνθήκες εργασίας της και κυρίως με τη συνδικαλιστική της δράση και καταλόγισε ευθύνη (αμέλεια) στην εργοδότρια εταιρεία, καταδικάζοντάς την σε αποζημίωση για την ηθική της βλάβη.
Στη συνέχεια με την απόφαση του Εφετείου ανατράπηκε στο σύνολό της η πρωτόδικη απόφαση και απαλλάχθηκε η εργολαβική εταιρεία από κάθε ευθύνη (δόλο ή αμέλεια) και κάθε σχέση-σύνδεση με την αποτρόπαιη δολοφονική επίθεση.
Αξίζει να σημειωθεί ότι 9 χρόνια μετά την επίθεση καμιά αστυνομική-ανακριτική έρευνα και κανένα δικαστήριο, ποινικό ή αστικό, δεν εξιχνίασε την υπόθεση, δεν βρέθηκαν οι υπαίτιοι, οι φυσικοί ή ηθικοί αυτουργοί, που ενήργησαν με δόλο ή έστω από αμέλεια… Η υπόθεση μπήκε στο αρχείο!
Η Κωνσταντίνα Κούνεβα βασικός συντελεστής μελετών και εκθέσεων για τις συνθήκες εργασίας στον κλάδο της καθαριότητας (μελέτη ΙΝΕ-ΓΣΕΕ, έκθεση ΕΕΔΑ), επειδή αποκάλυψε την άγρια εκμετάλλευση, την απλήρωτη εργασία, τα κλεμμένα δώρα, ένσημα, επιδόματα, την «κλωνοποίηση», τις απολύσεις, όπως αναφέρουν οι συνήγοροί της, βρέθηκε στο στόχαστρο ενός ανοίκειου πολέμου και εκδικητικών διώξεων από την εργοδότρια εργολαβική εταιρεία.
Αλλεπάλληλες δυσμενείς μετακινήσεις τόπου εργασίας, «γερμανικές» βάρδιες (μόνο νύχτα και μακριά απ’ το σπίτι της, παρά τις επίμονες αιτήσεις της για αλλαγή τόπου και ωραρίου), σωρεία αναφορών και παρατηρήσεων των εποπτών, εξώδικα, καταγγελίες στο ΣΕΠΕ, μέχρι και δημιουργία επιχειρησιακού-εργοδοτικού σωματείου, ως εκτελεστικού βραχίονα οργάνωσης επιθέσεων «αγανακτισμένων» συναδέλφων σε βάρος της, ακόμα και λίγες μόνο μέρες πριν τη δολοφονική απόπειρα.
Η υπόθεση έχει εμβληματικό χαρακτήρα και, όπως παρατηρούν οι συνήγοροι της κυρίας Κούνεβα, η παρακολούθηση της συζήτησης της αναίρεσης στο ακροατήριο και της απόφασης του Α.Π. που θα ακολουθήσει, είναι χρήσιμη και κρίσιμη κοινωνικά, πολιτικά και νομικά, σε μια περίοδο που η αποκατάσταση του μνημονιακά κατεδαφισμένου εργατικού δικαίου αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα. «Η Δικαιοσύνη και τα δικαστήρια όλων των βαθμών έχουν ύψιστη ευθύνη ν’ ανοίξουν δρόμο σ’ αυτή την αποκατάσταση, να προσφέρουν ασφάλεια δικαίου στους εργαζόμενους που είναι εκτεθειμένοι σε ανεξάντλητες μορφές εργοδοτικής αυθαιρεσίας», σημειώνουν.
Η ανακοίνωση ΣΥΡΙΖΑ
«Δεν υπάρχει έγκλημα χωρίς αιτία, χωρίς ενόχους και αυτουργούς, φυσικούς και ηθικούς. Η δολοφονική επίθεση εναντίον της Κωνσταντίνας Κούνεβα, τον Δεκέμβρη του 2008, παραμένει έγκλημα χωρίς ενόχους, χωρίς τιμωρία. Η αιτία του, όμως, είναι γνωστή σε όλους. Είναι η συνδικαλιστική δράση της Κ. Κούνεβα για την αποκάλυψη των συνθηκών άγριας εκμετάλλευσης των εργαζόμενων στα εργολαβικά συνεργεία καθαριότητας» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ.
Και προσθέτει: «Η πρωτόδικη απόφαση αναγνώρισε την πραγματική αιτία της επίθεσης. Τη χαρακτήρισε εργατικό ατύχημα, καταλόγισε ευθύνη στην εργολαβική εταιρεία και της επέβαλε αποζημίωση. Το Εφετείο, όμως, προσκρούοντας στο κοινό περί δικαίου αίσθημα, ανέτρεψε πλήρως αυτή τη σημαντική απόφαση.
»Προσβλέπουμε στη δίκαιη κρίση του Αρείου Πάγου, όπου αύριο (10/10) εκδικάζεται η αίτηση αναίρεσης της Κ. Κούνεβα κατά της απόφασης του Εφετείου. Στεκόμαστε ολόθερμα στο πλευρό της. Και για την ίδια, αλλά και για όλους τους εργαζόμενους που εναποθέτουν στη Δικαιοσύνη τις ελπίδες τους για την προστασία από την αυθαιρεσία, την αδικία, τον διωγμό».
«Ελπίζουμε το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο να εκπέμψει καθαρά μηνύματα προς κάθε πλευρά: προς τους εργοδότες, ότι δεν μπορούν να είναι ασύδοτοι, αλλά και τους εργαζόμενους ότι δεν είναι απροστάτευτοι» καταλήγει.