Παράταση της ισχύος των οικοδομικών αδειών έως το τέλος του 2018 στις οικοδομές που βρίσκονται στο στάδιο ολοκλήρωσης του φέροντοςοργανισμού, προβλέπει τροπολογία που κατέθεσε το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) στο νομοσχέδιο για την προστασία και τον έλεγχο του δομημένου περιβάλλοντος. Η επέκταση των οικοδομικών αδειών κρίθηκε απαραίτητη προκειμένου να ολοκληρωθούν οι εργασίες στις όψεις και στις στέγες των κτιρίων

Επίσης δίνει περιθώριο τριών ετών για την ολοκλήρωση έργων υποδομών από οικοδομικούς συνεταιρισμούς με εγκεκριμένη πολεοδομική μελέτη. Για τους οικοδομικούς συνεταιρισμούς βάσει του νόμου 4280/2014 έπρεπε τα έργα υποδομής να είχαν ολοκληρωθεί έωςτις 8 Αυγούστου του 2017.

Στην τροπολογία προβλέπεται επίσης η ανάπτυξη ή επέκταση υφιστάμενων κοιμητηρίων σε απόσταση 50 μέτρων από εγκεκριμένο πολεοδομικό σχέδιο. Ως προϋπόθεση τίθεται ότι από την μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων θα πρέπει να διαπιστώνεται ότι η προβλεπόμενη μείωση δεν θα επιφέρει δυσμενείς επιπτώσεις στον αστικό ιστό.

Πρέπει επίσης να διασφαλίζεται από ειδική υδρογεωτεχνική μελέτη ότι δεν θα δημιουργηθούν προβλήματα μόλυνσης ή ρύπανσης του υπόγειου υδροφόρου ορίζοντα. Έτσι νομιμοποιούνται και υφιστάμενα κοιμητήρια τα οποία χρειάζεται να επεκταθούν προς το πλησιέστερο όριο ενός οικισμού για να καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες τους.

Ακόμη παρατείνεται έως τις 31 Δεκεμβρίου του 2018 η άδεια επισκευής κτισμάτων σε σεισμόπληκτες και πυρόπληκτες περιοχές. Διατάξεις της . τροπολογίας προβλέπουν τη δημιουργία ενιαίου φορέα για την επιβολή προστίμων και την αποκαθήλωση υπαίθριων διαφημίσεων.

Επίσης δίνεται παράταση στις θέσεις ορισμένου χρόνου στη ΡΑΕ (έληξαν τον Σεπτέμβριο) τις 31 Δεκεμβρίου του 2017.