Στο έλεος της εθελοντικής προσφοράς 13 μικρά κορίτσια από ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες που φιλοξενούνται στη Στέγη Θηλέων Παλαιού Φαλήρου «Αγιος Αλέξανδρος». Είναι 4 χρόνια που η Περιφέρεια Αττικής έχει σταματήσει την επιχορήγηση στο φιλανθρωπικό Ιδρυμα «Αγιος Αλέξανδρος». Απλοί δημότες, σύλλογοι και φορείς του δήμου συντηρούν ουσιαστικά τη Στέγη από το 2013. Χάρη στην ευσπλαχνία ιδιωτών, στις χορηγίες μεγάλων εταιρειών αλλά και στην προσεκτική διαχείριση του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος, η Στέγη καταφέρνει να επιβιώνει σε ιδιαίτερα δύσκολους καιρούς και να προσφέρει σε βασανισμένα παιδιά ασφάλεια, ζεστασιά και όλες εκείνες τις παροχές που αδυνατεί να τους δώσει η οικογένειά τους. «Ερχονται παιδιά που γνώρισαν από πολύ μικρά τον πόνο, την παραμέληση ή τη βία από τους ίδιους τους ανθρώπους που τα έφεραν στον κόσμο» μας λέει διευθύντρια και ψυχή του Ιδρύματος κυρία Ελενα Κόγια, με την οποία επικοινώνησε το vima.gr.
Για ποιους λόγους έρχονται τα παιδιά στη Στέγη;
«Τα περισσότερα έχουν απομακρυνθεί από το οικογενειακό τους περιβάλλον ύστερα από εισαγγελική παρέμβαση είτε για λόγους κακοποίησης είτε γιατί υπάρχουν σοβαρότατοι οικονομικοί λόγοι που εμποδίζουν τους γονείς να ανταποκριθούν στον γονεϊκό τους ρόλο».

Ποια είναι η συνηθέστερη μορφή κακοποίησης που έχουν δεχθεί;
«Συνήθως είναι σεξουαλική κακοποίηση και όπου υπάρχει αυτή υπάρχει και σωματική και λεκτική και ψυχολογική κακοποίηση».
Η σεξουαλική κακοποίηση προέρχεται από το οικογενειακό περιβάλλον;
«Συνήθως, δυστυχώς, είναι ο πατέρας ή ο παππούς ή κάποιος στενός συγγενής του παιδιού».

Τα κορίτσια που φιλοξενείτε τώρα σε τι ηλικίες κυμαίνονται;
«Το μικρότερο είναι 9 ετών και το μεγαλύτερο 20, το οποίο παραμένει ακόμη εδώ μαζί μας γιατί σπουδάζει σε ΙΕΚ Κομμωτικής. Το καταστατικό μας προβλέπει ότι τα κορίτσια μπορούν να παραμείνουν εδώ και μετά την ενηλικίωσή τους εφόσον σπουδάζουν και οικονομικά δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα μόνα τους».
Η Στέγη παρέχει ειδική στήριξη στα παιδιά;
«Ολα τα παιδιά υποστηρίζονται ψυχολογικά από ειδικούς παιδοψυχολόγους, ειδικότερα όμως στηρίζονται τα κακοποιημένα κορίτσια. Οπου κριθεί απαραίτητο, συνεργαζόμαστε και με ειδικό παιδοψυχίατρο».
Πού φοιτούν τα κορίτσια;
«Πηγαίνουν όλα σε δημόσια σχολεία της περιοχής. Αν κάποιο χρειάζεται ειδικό σχολείο, γίνεται εκτίμηση από ΚΕΔΥ. Δεν παίρνουμε όμως παιδιά με ψυχοπαθολογικά προβλήματα ή με νοητική στέρηση. Ο «Αγιος Αλέξανδρος» είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός (προέρχεται από κληροδότημα) και σύμφωνα με το καταστατικό του φιλοξενεί αποκλειστικά κορίτσια από 6 έως 24 ετών, τα οποία είναι άπορα, ορφανά ή κακοποιημένα, ή προέρχονται από διαλυμένες και μονογονεϊκές οικογένειες. Σκοπός του Ιδρύματος είναι να φροντίζουμε για τη στέγαση, την εκπαίδευση και τη φοίτηση των παιδιών σε ανώτερες και ανώτατες σχολές».
Οικονομικά πώς πορεύεστε αφού η Περιφέρεια έχει σταματήσει να σας χρηματοδοτεί από το 2013;
«Είχε γίνει καλή οικονομική διαχείριση των αποθεματικών μας από το ΔΣ του Ιδρύματος και για κάποιο διάστημα συντηρούμαστε με αυτά τα χρήματα. Τα τελευταία χρόνια όμως τα βγάζουμε πέρα χάρη στον εθελοντισμό, με χορηγίες ιδιωτών και με διάφορες πρωτοβουλίες που κάνουμε (παζάρια, λαχειοφόρους αγορές κ.λπ.) για τη συγκέντρωση χρημάτων».
Υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις στη Στέγη;
«Πάρα πολλές, και κυρίως σε προσωπικό. Σήμερα είμαστε τέσσερα άτομα μόνιμο προσωπικό και από τον Οκτώβριο θα γίνουμε πέντε γιατί θα έρθει και κοινωνικός λειτουργός. Ολοι οι άλλοι που εργάζονται στο Ιδρυμα είναι εθελοντές. Τα κορίτσια κάνουν μαθήματα ζωγραφικής, μαθήματα χορού και πληροφορικής. Ολα με εθελόντριες. Και ό,τι άλλο ζητήσουν τα παιδιά, κάποιο μουσικό όργανο ή άλλη δραστηριότητα, τα στέλνουμε στις δομές που έχει ο Δήμος του Παλαιού Φαλήρου, δωρεάν. Εκτός από το προσωπικό, φυσικά και έχουμε ελλείψεις πολλές, κυρίως σε είδη πρώτης ανάγκης, όπως τρόφιμα και ρουχισμό».
Ποια είναι η πορεία των παιδιών αυτών από τη στιγμή που θα ολοκληρώσουν τις σπουδές τους και θα φύγουν από τη Στέγη; Κρατάτε επαφή μαζί τους;
«Με τις περισσότερες ναι. Συνήθως, φεύγοντας από εδώ, βρίσκουν μια δουλειά, κλείνουν σιγά-σιγά οι πληγές τους και καταφέρνουν να ορθοποδήσουν. Παλαιότερα βέβαια έβρισκαν πιο εύκολα δουλειά, τώρα είναι πιο δύσκολα. Και εμείς βοηθάμε όσο μπορούμε».
info
Η Στέγη Θηλέων «Αγιος Αλέξανδρος» λειτουργούσε αρχικά στην οδό Αγίου Αλεξάνδρου στο Π. Φάληρο ως υπηρεσία του υπουργείου Κοινωνικών Υπηρεσιών. Το 1958 η Εμμα Τσίχλη με ιδιόγραφη διαθήκη της άφησε την περιουσία της στη Στέγη. Από το 1963 το Ιδρυμα έγινε Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου ενώ μεταφέρθηκε σε ένα μεγάλο τριώροφο κτίριο και ανακαινίστηκε με τη βοήθεια του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.
ΣΤΕΓΗ ΘΗΛΕΩΝ Π. ΦΑΛΗΡΟΥ «Ο ΑΓΙΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ»
Δημοκρατίας 83 & Μεσολογγίου,
Π. Φάληρο 175-63, τηλέφωνο 210 9816.403.

HeliosPlus