Έκτακτη οικονομική βοήθεια στην Σαμοθράκη προκειμένου να καλυφθούν οι άμεσες ανάγκες στις υποδομές, που προέκυψαν μετά τη σφοδρή κακοκαιρία, που έπληξε το νησί την Τρίτη, ενέκρινε ο υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης.

Η οικονομική βοήθεια θα ανέρχεται στα 150.000 ευρώ, και χορηγείται μετά από σχετικό αίτημα του Δήμου.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Σαμοθράκη

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε η Σαμοθράκη μετά την σφοδρή κακοκαιρία που έπληξε το νησί τη Δευτέρα το βράδυ. Οι αντλήσεις υδάτων συνεχίζονται με τις ζημιές να έχουν πλήξει κυρίως τη Χώρα και το οδικό δίκτυο.

Με εντολή του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σπίρτζης, μετέβη στη Σαμοθράκη με κυβερνητικό κλιμάκιο αποτελούμενο από τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Γιάννη Καπάκη, τον Γενικό Γραμματέα Υποδομών, Γιώργο Δέδε, και τον Αναπληρωτή Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Υγείας, Σταμάτη Βαρδαρό, προκειμένου να εκτιμηθεί η κατάσταση και να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα για την αντιμετώπιση των καταστροφών.

Ο υπουργός Υποδομών ανακοίνωσε την άμεση εφαρμογή σχεδίου αντιμετώπισης του χρόνιου προβλήματος της έλλειψης αντιπλημμυρικού σχεδιασμού στην περιοχή, με συγκεκριμένο επιχειρησιακό σχέδιο αντιπλημμυρικών έργων και διαχείρισης υδάτων, ώστε να θωρακιστεί η Χώρα της Σαμοθράκης. Σημειώνεται ότι στον οικισμό καταλήγουν τέσσερα ρέματα, χωρίς την ύπαρξη ικανού δικτύου για την απορροή τέτοιας ποσότητας υδάτων. Συνέπεια αυτού ήταν τεράστιες ποσότητες φερτών υλικών, λάσπης και βράχων να σωρευτούν εντός του παραδοσιακού οικισμού της Χώρας της Σαμοθράκης.

Κλιμάκια των μηχανικών της γ.γ. Υποδομών που μετέβησαν στη Σαμοθράκη εστιάζουν το πρόβλημα κυρίως στη Χώρα της Σαμοθράκης η οποία δέχτηκε τεράστιες ποσότητες λάσπης και βράχων από τα νερά της θεομηνίας, που προκάλεσαν καταστροφές στον οικισμό, καθιστώντας πρώτη προτεραιότητα την άμεση αποκατάστασή τους.

Συγκεκριμένα, λόγω της έντονης βροχόπτωσης πλημμύρισαν σπίτια και δρόμοι στη Σαμοθράκη με αποτέλεσμα το νησί να «κοπεί» στα δύο.

Λόγω των εκτεταμένων ζημιών στο οδικό δίκτυο οι συγκοινωνίες σε κάποια σημεία έχουν διακοπεί ενώ σε άλλα γίνονται με μεγάλη δυσκολία και ευθύνη των οδηγών. Τα σχολεία την Τρίτη, παρέμειναν κλειστά.

Ο δήμαρχος περιγράφει πως σήμερα Τετάρτη αναμένεται να αποκατασταθεί η υδροδότηση, που έχει διακοπεί από το βράδυ της Δευτέρας, ενώ όπως τόνισε το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στο οδικό δίκτυο του νησιού, που έχει καταστραφεί σχεδόν πλήρως! Για το λόγο αυτό τα σχολεία της Σαμοθράκης, παρόλο που δεν έχουν υποστεί ζημιές ως κτήρια, αναμένεται να παραμείνουν κλειστά όλη την εβδομάδα, καθώς η πρόσβαση είναι εξαιρετικά δύσκολη.

Όπως ανέφερε μιλώντας στον Σκάι νωρίς το πρωί της Τετάρτης ο δήμαρχος Σαμοθράκης, η κακοκαιρία που χτύπησε το νησί «είχε δύο φάσεις, η μία ήταν από τις 6:30 έως τις 10 το βράδυ της Δευτέρας και τότε ήδη είχε γίνει μεγάλη ζημιά και εξετάζαμε το ενδεχόμενο να ζητήσουμε να κηρυχθεί το νησί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, όμως το εντονότερο φαινόμενο ήταν από την 1:30 μέχρι τις 4 τα ξημερώματα, δεν περιγράφεται, κατέβηκε το βουνό, πέρασε το δημαρχείο, διέλυσε αυτοκίνητα, γέμισε η Χώρα κοτρόνες», είπε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, όπως τόνισε ο κύριος Βίτσας, το ευτύχημα είναι πως μέχρι στιγμής τουλάχιστον, δεν υπάρχουν αναφορές για τραυματίες. Όπως τόνισε, είναι ακόμα επιφυλακτικός, καθώς το νησί προτιμάται για ελεύθερο κάμπινγκ και δεν μπορεί να αποκλείσει ακόμα την πιθανότητα να υπήρχαν ελεύθεροι κατασκηνωτές στο δάσος την ώρα της καταιγίδες.

Μεγάλες ζημιές έχουν υποστεί το δημαρχείο, το Κέντρο Υγείας του νησιού, πολλά καταστήματα και κατοικίες λόγω των φερτών υλικών.

Αποστολή τεχνικού κλιμακίου για την επαναλειτουργία του ΚΥ Σαμοθράκης

Τεχνικό κλιμάκιο της 4ης ΥΠΕ βρίσκεται από το πρωί στη Σαμοθράκη προκειμένου να εκτιμήση την κατάσταση του Κέντρου Υγείας του νησιού που επλήγη από την κακοκαιρία. Εν τω μεταξύ χθες Τρίτη ο αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Υγείας, Σταμάτης Βαρδαρός, και ο διοικητής του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ), Νίκος Παπαευσταθίου, πραγματοποίησαν αυτοψία στον χώρο που στεγάζεται το Κέντρο Υγείας.

Το ισόγειο του κτιρίου έχει πλημμυρίσει λόγω της έντονης βροχόπτωσης και η Πυροσβεστική κατάφερε να προσεγγίσει το χώρο μετά από πολλές ώρες για να κάνει απάντληση υδάτων. Το αποτέλεσμα ήταν να καταστραφεί ο ακτινολογικός και μικροβιολογικός εξοπλισμός, η αποθήκη φαρμάκων και να υποστούν σοβαρές ζημιές το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) και η Μονάδα Βραχείας Νοσηλείας.

Αυτή τη στιγμή, η λειτουργία του ΚΥ έχει μεταφερθεί στον 1ο όροφο του κτιρίου όπου στεγάζονται τα ιατρεία.

Οι κ.κ. Βαρδαρός και Παπαευσταθίου μετέβησαν με στρατιωτικό εναέριο μέσο, το μεσημέρι της Τρίτης στη Σαμοθράκη με στόχο να συντονίσουν τη διαδικασία αποκατάστασης και επαναλειτουργίας της δομής.

Στο πλαίσιο αυτό έγινε αποστολή φαρμακευτικού και υγειονομικού υλικού από το Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης, το οποίο τέθηκε σε αυξημένη ετοιμότητα, έγιναν ενέργειες για την αποκατάσταση ηλεκτροδότησης του ΚΥ και δρομολογήθηκε η αποστολή φορητού ακτινολογικού μηχανήματος και φορητού εργαστηριακού αναλυτή από άλλες υγειονομικές δομές της 4ης ΥΠΕ.

Επίσης, αποφασίστηκε η αποστολή κλιμακίου τεχνικών της 4ης ΥΠΕ για εκτίμηση τεχνικών ζητημάτων επαναλειτουργίας του Κέντρου Υγείας και η επιτάχυνση των διαδικασιών ένταξης του έργου ανακατασκευής του ΚΥ στο ΕΣΠΑ.

Τέλος, οι κ.κ. Βαρδαρός και Παπαευσταθίου πραγματοποίησαν αυτοψία στο Περιφερειακό Ιατρείο του νησιού (ΠΙ) προκειμένου να μεταφερθεί εκεί η λειτουργία του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) εφόσον παραστεί ανάγκη.