Μία πολυσελιδη έκθεση της αμερικανικής Υπηρεσίας Δίωξης Ναρκωτικών (DEA) όπου υπήρχε πλήρης ανάλυση του ρόλου των τριών Τούρκων μεγαλεμπόρων ναρκωτικών Ορχάν Ουρμ, Σερίφ Ζιντάστι και του αδελφού του τελευταίου, αποτέλεσε τη «βάση» για την εκδοση των ενταλμάτων σύλληψης από την ανακρίτρια Πειραιά κυρία Ασπασία Αλβανού για τους αλλοδαπούς χρηματοδότες του φορτίου των δύο τόνων ηρωίνης με το πλοίο Noor-1. Στην έκθεση αυτή, που χειρίσθηκαν κυρίως Αμερικανοί αξιωματούχοι στην Τουρκία, περιγράφεται ο ρόλος των αλλοδαπών μεγαλοδιακινητών της ηρωίνης και η «βεντέτα» που υπήρξε – με αλλεπάλληλες δολοφονίες – ανάμεσα σε μέλη του κυκλώματος με αφορμή την «απώλεια» του φορτίου του Noor-1. Ακόμη αναφέρεται ταξίδι ενός από αυτούς στην Ελλάδα την περίοδο άφιξης του Noor-1 από το Ντουμπάι.

Σύμφωνα ωστόσο με πληροφορίες το καθοριστικό αυτό έγγραφο, όπου αποσαφηνιζόταν πλήρως το πολυσυζητημένο θέμα της χρηματοδότησης του φορτίου της ηρωίνης ήταν στην διάθεση των ελληνικών αρχών πριν από 10 τουλάχιστον μήνες. Επιπλέον υπήρχε αναφορά για την συγκεκριμένη έρευνα της DEA σε τουρκικά ΜΜΕ από τον περασμένο Ιανουάριο. Όμως δεν υπήρξε καμιά ενέργεια από οποιονδήποτε δικαστικό λειτουργό. Κάτι που επέτρεπε την παράταση της φημολογίας για «εμπλοκή» του εφοπλιστή κ. Ευάγγελου Μαρινάκη στην χρηματοδότηση του Noor-1, ενώ υπήρχαν και σχετικές δηλώσεις πολιτικών προσώπων.
Σημειώνεται ότι την έκδοση ενταλμάτων σύλληψης για τους Τούρκους χρηματοδότες του φορτίου, ζητούσε –μέσω του νομικού εκπροσώπου, δικηγόρου Πειραιά κ. Ιωάννη Γλύκα – και ο βασικός κατηγορούμενος για το ταξίδι του Noor-1 κ. Ευθύμιος Γιαννουσάκης, ο οποίος έχει προχωρήσει σε σχετικές καταθέσεις.