Μνήμες από τον Αύγουστο του 2006 ξύπνησε η μεγάλη φωτιά που βρίσκεται σε εξέλιξη στη χερσόνησο της Κασσάνδρας, η οποία ακόμη κι αυτή την περίοδο συγκεντρώνει μεγάλο αριθμό τουριστών.

Για προληπτικούς λόγους, λόγω των καπνών, εκκενώθηκε το ξενοδοχείο των Λουτρών Σιδηροκάστρου και απομακρύνθηκαν οι 70 πελάτες.

Η πυρκαγιά, που εκδηλώθηκε νωρίς το απόγευμα της Παρασκευής στη Μόλα Καλύβα και πήρε γρήγορα διαστάσεις, λόγω των ισχυρών ανέμων που έπνεαν στην περιοχή, συνεχίζει το καταστρεπτικό της έργο κατακαίγοντας εκτάσεις πευκοδάσους. Οι φλόγες έφτασαν κοντά σε κατοικίες, χωρίς να έχουν αναφερθεί -πάντως- καταστροφές ή τραυματισμοί ανθρώπων. Πυκνοί καπνοί σκέπασαν την περιοχή και είναι ορατοί από μεγάλη ακτίνα.

Η Πυροσβεστική έσπευσε επί τόπου με ισχυρές επίγειες και εναέριες δυνάμεις, προκειμένου να αντιμετωπίσει τη φωτιά. Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, επιχείρησαν τρία Καναντέρ κι ένα ελικόπτερο, ενώ από το έδαφος 45 πυροσβέστες με 22 οχήματα, 17 άτομο πεζοπόρο τμήμα και δεκάδες εθελοντές.

Τα εναέρια μέσα πραγματοποίησαν συνεχείς ρίψεις νερού, δίνοντας τη δική τους μάχη με το χρόνο, καθώς μόλις πέσει το σκοτάδι θα σταματήσουν τις πτήσεις τους. Στην περιοχή βρίσκονται μηχανήματα της τοπικής αυτοδιοίκησης συνδράμοντας στο έργο της Πυροσβεστικής.

Συγκρατημένα αισιόδοξος, δήλωσε ο Απόστολος Τζιτζικώστας, για την εξέλιξη της φωτιάς στην περιοχή Μόλα-Καλύβα, στη χερσόνησο Κασσάνδρας στην Χαλκιδική.

Σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ από το σημείο της πυρκαγιάς, ο περιφερειάρχης Μακεδονίας, δήλωσε πως «είμαστε σε καλό δρόμο», χαρακτηρίζοντας «ιδιαίτερα θετικό» το γεγονός ότι μετά τις 6, οι συνθήκες είναι ιδιαίτερα ευνοϊκές, καθώς κώπασαν οι ισχυροί άνεμοι.

Ωστόσο, εξέφρασε την ανησυχία του για το ότι, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, στη διάρκεια της νύχτας θα ενισχυθούν και πάλι οι βόρειοι άνεμοι. «Για το λόγο αυτό είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι, ελπίζοντας ότι θα καταφέρουμε να θέσουμε την πυρκαγιά υπό έλεγχο, όσο γίνεται νωρίτερα», υπογράμμισε ο κ. Τζιτζικώστας και πρόσθεσε ότι η φωτιά ξέσπασε σε κατοικημένη περιοχή με πυκνό δάσος (κυρίως πεύκα), γεγονός που δυσχεραίνει το έργο των πυροσβεστών.

Κάτοικοι της περιοχής αναφέρουν ότι η φωτιά προκάλεσε καταστροφές σε δύο σπίτια, ενώ στο σημείο επιχειρούν ισχυρές δυνάμεις της πυροσβεστικής, εθελοντές και κάτοικοι της περιοχής, με πολλά μηχανήματα, 15 από τα οποία διέθεσε η Περιφέρεια.

Πυρκαγιά μαίνεται σε πολλά μέτωπα σε δύσβατη ορεινή περιοχή στο Μοναστηράκι Δράμας.

Η φωτιά εκδηλώθηκε λίγο μετά το μεσημέρι της Παρασκευής και σύντομα πήρε διαστάσεις, λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν στην περιοχή, παρά την άμεση κινητοποίηση των μονάδων πυρόσβεσης, που επικεντρώνουν τις προσπάθειες στο μέτωπο προς τον οικισμό Καλλίφυτου, προκειμένου να μην κινδυνέψει, ενώ νέο μέτωπο εκδηλώθηκε πριν λίγο στον ΧΑΔΑ Δράμας.

Τις επίγειες δυνάμεις συνδράμουν δυο πυροσβεστικά αεροπλάνα κι ένα ελικόπτερο με διαρκείς ρίψεις νερού.

Οι τοπικές αρχές της Δράμας απηύθυναν έκκληση στο Συντονιστικό Όργανο της Πολιτικής Προστασίας για ενίσχυση των εναέριων μέσων πυρόσβεσης προκειμένου να καταστεί εφικτός ο έλεγχος της φωτιάς πριν πέσει η νύχτα.

Πυρκαγιά καίει επίσης χορτολιβαδική έκταση στην περιοχή Μονή Αγκαράθου Ηρακλείου Κρήτης. Στο σημείο επιχειρούν 22 πυροσβέστες, επτά οχήματα, 11 άτομα πεζοπόρο τμήμα και ένα ελικόπτερο.

Συνεχίζονται οι προσπάθειες δυνάμεων της πυροσβεστικής για κατάσβεση της πυρκαγιάς που εκδηλώθηκε σήμερα το απόγευμα σε έκταση ανάμεσα στο Μικρό και το Μεγάλο Κεφαλόβρυσο, στο Δήμο Τρικκαίων.

Στην κατάσβεση επιχειρούν οκτώ οχήματα με 18 άνδρες και η πυρκαγιά καίει αγροτική-χορτολιβαδική έκταση, ενώ συνδράμουν και μηχανήματα του Δήμου Τρικκαίων, στην κατάσβεσή της.

Υπό μερικό έλεγχο τέθηκε η πυρκαγιά στην περιοχή Καναβάρι Θήβας.

Σε ύφεση βρίσκεται η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε νωρίς το απόγευμα κατά μήκος της σιδηροδρομικής γραμμής Ομαλού – Προμαχώνα Σερρών, στο δήμο Σιντικής.

Σε ένα μέτωπο επικεντρώνονται οι προσπάθειες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, για την κατάσβεση της πυρκαγιάς.

Η φωτιά εκδηλώθηκε από διαφορετικές εστίες κατά μήκος της σιδηροδρομικής γραμμής, ενώ για την κατάσβεσή της επιχειρούν πυροσβέστες από όλο τον νομό Σερρών και κάτοικοι της περιοχής.