Και οι επικουρικοί ιατροδικαστές του Εθνικού Συστήματος Υγείας μπορούν να διενεργούν όλο το εύρος των ιατροδικαστικών πράξεων, σύμφωνα με σχετική γνωμοδότηση από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου.

Το θέμα είχε ανακινηθεί σε κάποιες πόλεις, όπου οι συγκεκριμένοι ιατροδικαστές αντιμετώπιζαν εμπόδια στην άσκηση των καθηκόντων τους. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την ταλαιπωρία των πολιτών σε περίπτωση κλινικών εξετάσεων (ξυλοδαρμούς, βιασμούς) ή στην οικονομική επιβάρυνση συγγενών για «μεταφορά σορού».

Μετά τη πολιτική τοποθέτηση των αρμόδιων υπουργείων ότι δημόσιοι φορείς ιατροδικαστικής στην Ελλάδα είναι τρεις: οι ιατροδικαστικές υπηρεσίες, τα πανεπιστήμια (με τα αντίστοιχα τμήματα) και το ΕΣΥ, γνωμοδότηση υπήρξε και από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου.

Στη γνωμοδότηση διευκρινίζεται ότι:
«α) οι Επικουρικοί Ιατροδικαστές δύνανται ως ειδικοί στο γνωστικό αντικείμενο της Ιατροδικαστικής (ειδικότητα Ιατροδικαστού) να εκτελούν Ιατροδικαστικές πράξεις, που άλλωστε, αποτελούν και την αποστολή τους μετά τη λήψη συγκεκριμένης ειδικότητας, β) για την κατάλληλη υποδομή του χώρου ισχύουν τα προαναφερθέντα. Επιπροσθέτως η αποστολή των Επικουρικών Ιατροδικαστών που διορίζονται σε θέσεις του Εθνικού Συστήματος Υγείας (Ε.Σ.Υ.) είναι η διενέργεια Ιατροδικαστικών πράξεων ως εκ της ειδικότητος τους. Σε αντίθετη περίπτωση (μη διενέργειας Ιατροδικαστικών πράξεων) ουδέν εργασιακό αντικείμενο θα έχουν που να δικαιολογεί τον διορισμό τους και σε κάθε περίπτωση τον σκοπό της εξυπηρέτησης των πολιτών».