Aναβολή για τις 28 Σεπτεμβρίου πήρε η εκδίκαση στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Πειραιά της υπόθεσης για τα λαθραία καύσιμα που φέρεται να έχει εντοπίσει το λιμενικό σώμα στο δεξαμενόπλοιο «Lassea».

Το αίτημα στη δικαστική έδρα κατέθεσαν οι συνήγοροι υπεράσπισης του πλοιάρχου και του Α’ μηχανικού του πλοίου, με το αιτιολογικό ότι ακόμα δεν έχει προσδιορισθεί και ογκομετρηθεί από το Γενικό Χημείο του Κράτους η σύσταση του φερόμενου ως παράνομου φορτίου, αλλά δεν υπάρχει και η απαιτούμενη έκθεση προσδιορισμού των διαφυγόντων δασμών.

Το αίτημα έγινε δεκτό, ενώ οι δύο ναυτικοί, στους οποίους έχει ήδη ασκηθεί δίωξη για παραβίαση τελωνειακού κώδικα για λαθρεμπορία καυσίμων σε βαθμό πλημμελήματος, αφέθηκαν ελεύθεροι. Στη σημερινή διαδικασία παραβρέθηκαν οι μάρτυρες κατηγορίας, δύο πλωτάρχες λιμενικοί και ένας τελωνειακός

Η δίκη αναμένονταν να γίνει σήμερα Παρασκευή καθώς χθες στο δικαστήριο δεν παρουσιάστηκαν οι τέσσερις βασικοί μάρτυρες κατηγορίας από το Λιμενικό Σώμα και το Τελωνείο.

Σύμφωνα με το Αρχηγείο του Λ.Σ – ΕΛ.ΑΚΤ. για το θέμα της απουσίας των λιμενικών σημείωσε ότι «ακόμα δεν έχει ογκομετρηθεί το παράνομο φορτίο και συνεπώς δεν υπάρχει ακόμα η απαιτούμενη έκθεση προσδιορισμού των διαφυγόντων δασμών και λοιπών φόρων,η οποία πρέπει απαραιτήτως να προσκομιστεί ενώπιον του δικαστηρίου για να συνεχιστεί η διαδικασία.»

Για την υπόθεση κατηγορούνται ο πλοίαρχος και ο Α’ μηχανικός του πλοίου που κρατούνται από χθες στο Κεντρικό Λιμεναρχείο Πειραιά, ενώ στο συγκεκριμένο δεξαμενόπλοιο –που σύμφωνα με το λιμενικό σώμα είχαν βρεθεί μίγματα πετρελαιοειδών χωρίς νόμιμα παραστατικά στις δεξαμενές έρματος- είχαν φορτωθεί 1.533 κυβικά πετρελαιοειδών με απάντληση από το βυθισμένο πλοίο «ΑΓ. ΖΩΝΗ ΙΙ» στον Σαρωνικό, νοτιοδυτικά της Αταλάντης.

Σύμφωνα με τη συνήγορο υπεράσπισης του πλοιάρχου του πλοίου έως τώρα δεν έχουν προσδιοριστεί οι ποσότητες των πετρελαιοειδών μιγμάτων που βρέθηκαν στις δεξαμενές έρματος του πλοίου και τα οποία έχουν αποσταλεί μετά από δειγματοληψία για ανάλυση.

Στον πλοίαρχο και τον Α’ μηχανικό του «Lassea», έχει ήδη έχει ασκηθεί δίωξη για παραβίαση τελωνειακού κώδικα για λαθρεμπορία καυσίμων σε βαθμό πλημμελήματος.

To «Lassea» αναμένονταν να εισέλθει στις εγκαταστάσεις των ΕΛΠΕ, στον Ασπρόπυργο, κατόπιν εισαγγελικής εντολής προκειμένου να αδειάσει τα 1.533 κυβικά πετρελαιοειδών που απαντλήθηκαν από το βυθισμένο πλοίο «ΑΓ. ΖΩΝΗ ΙΙ».

«Lassea»: Για λαθραία καύσιμα δικάζονται πλοίαρχος και Α΄ μηχανικός

Το πετρελαιοφόρο «Aegean breeze 1» προσέγγισε, σύμφωνα με πληροφορίες, το πρωί της Παρασκευής το σημείο όπου έχει βυθιστεί το μικρό δεξαμενόπλοιο «ΑΓ.ΖΩΝΗ ΙΙ» νοτιοδυτικά της Αταλάντης, προκειμένου να συνεχιστεί η απάντληση των καυσίμων από το ναυάγιο, μια διαδικασία που έχει σταματήσει εδώ και δύο ημέρες. Κοντά στο σημείο του ναυαγίου βρίσκεται και το δεξαμενόπλοιο «Siros».

Όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες τα δύο πλοία ανήκουν σε διαφορετικές εταιρείες και η μία έχει αιτηθεί να απαντλήσει το πετρέλαιο ως πετρελαιοειδή κατάλοιπα και η άλλη ως φορτίο.

Μέχρι στιγμής πάντως από τις αρμόδιες αρχές δεν έχει γίνει γνωστό αν η διαδικασία απάντλησης θα ξεκινήσει άμεσα ενώ σύμφωνα με πληροφορίες στον πλωτό γερανό που βρίσκεται στο σημείο έχουν συγκεντρωθεί περίπου 300 κυβικά μίγματα πετρελαιοειδών από το «ΑΓ.ΖΩΝΗ ΙΙ»

Μέχρι την Δευτέρα την επιχείρηση απάντλησης των καυσίμων από το ναυαγισμένο πλοίο είχε το δεξαμενόπλοιο «Lassea» στο οποίο έληξαν την Τρίτη τα πιστοποιητικά ασφαλείας του ενώ μετά από έλεγχο λιμενικών και τελωνειακών στις δεξαμενές έρματος του πλοίου εντοπίστηκαν ποσότητες πετρελαιοειδών μιγμάτων χωρίς τα νόμιμα παραστατικά.

Επίσης σήμερα Παρασκευή αναμένεται να επαναληφθεί από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Πειραιά, η εκδίκαση της υπόθεσης για τα λαθραία καύσιμα που φέρεται να έχει εντοπίσει το λιμενικό σώμα στο δεξαμενόπλοιο «Lassea» καθώς στο δικαστήριο δεν παρουσιάστηκαν οι τέσσερις βασικοί μάρτυρες κατηγορίας από το Λιμενικό Σώμα και το Τελωνείο.

Σύμφωνα με το Αρχηγείο του Λ.Σ – ΕΛ.ΑΚΤ. για το θέμα της απουσίας των λιμενικών σημείωσε ότι «ακόμα δεν έχει ογκομετρηθεί το παράνομο φορτίο και συνεπώς δεν υπάρχει ακόμα η απαιτούμενη έκθεση προσδιορισμού των διαφυγόντων δασμών και λοιπών φόρων,η οποία πρέπει απαραιτήτως να προσκομιστεί ενώπιον του δικαστηρίου για να συνεχιστεί η διαδικασία.»

Για την υπόθεση κατηγορούνται ο πλοίαρχος και ο πρώτος μηχανικός του πλοίου που κρατούνται από χθες στο Κεντρικό Λιμεναρχείο Πειραιά, ενώ στο συγκεκριμένο δεξαμενόπλοιο –που σύμφωνα με το λιμενικό σώμα είχαν βρεθεί μίγματα πετρελαιοειδών χωρίς νόμιμα παραστατικά στις δεξαμενές έρματος- είχαν φορτωθεί 1.533 κυβικά πετρελαιοειδών με απάντληση από το βυθισμένο πλοίο «ΑΓ. ΖΩΝΗ ΙΙ» στον Σαρωνικό, νοτιοδυτικά της Αταλάντης.

Σύμφωνα με τη συνήγορο υπεράσπισης του πλοιάρχου του πλοίου έως τώρα δεν έχουν προσδιοριστεί οι ποσότητες των πετρελαιοειδών μιγμάτων που βρέθηκαν στις δεξαμενές έρματος του πλοίου και τα οποία έχουν αποσταλεί μετά από δειγματοληψία για ανάλυση.

Στον πλοίαρχο και τον πρώτο μηχανικό του «Lassea», έχει ήδη έχει ασκηθεί δίωξη για παραβίαση τελωνειακού κώδικα για λαθρεμπορία καυσίμων σε βαθμό πλημμελήματος.

To «Lassea» αναμένονταν χθες το απόγευμα να εισέλθει στις εγκαταστάσεις των ΕΛΠΕ, στον Ασπρόπυργο, κατόπιν εισαγγελικής εντολής προκειμένου να αδειάσει τα 1.533 κυβικά πετρελαιοειδών που απαντλήθηκαν από το βυθισμένο πλοίο «ΑΓ. ΖΩΝΗ ΙΙ».

Επίσης σύσκεψη με εκπροσώπους περιβαλλοντικών οργανώσεων πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Ναυτιλίας και σε αυτή συμμετείχαν ο Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Σωκράτης Φάμελλος Σωκράτης, ο Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, κ. Νεκτάριος Σαντορινιός, ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Ναυτιλίας, κ. Διονύσης Καλαματιανός, ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Προστασίας Θαλασσίου Περιβάλλοντος, Αντιπλοίαρχος ΛΣ- ΕΛΑΚΤ Μαρκουλάκης Στυλιανός και εκπρόσωποι περιβαλλοντικών οργανώσεων WWF ΕΛΛΑΣ, ANIMA, ΑΡΧΕΛΩΝ, ΜΟΜ ΕΤΑΙΡΙΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗΣ ΦΩΚΙΑΣ, ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ, GRRENPEACE, ΜΕ- DASSER, ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ, ΔΙΚΤΥΟ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS. Η οργάνωση ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΣ, λόγω κωλύματος στην εκπροσώπηση, απέστειλε επιστολή.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση σκοπός της συνάντησης ήταν η ενημέρωση των οργανώσεων που δραστηριοποιούνται για την προστασία του περιβάλλοντος σχετικά με τη πορεία των εργασιών αντιρρύπανσης καθώς και για τη διερεύνηση τρόπων υποβοήθησης των εργασιών από τους προαναφερόμενους φορείς.

Οι εκπρόσωποι των εταιρειών ανέπτυξαν τις ανησυχίες τους για το οικολογικό αποτύπωμα που πρόκειται να αφήσει πίσω της αυτή η ρύπανση κα πρότειναν λύσεις για την περαιτέρω ενίσχυση των δράσεων που όπως όλοι, πολιτική ηγεσία και οργανώσεις, συμφώνησαν ότι πρέπει να κρατήσει τόσο ώστε οι περιοχές να αποκτήσουν την περιβαλλοντική ισορροπία που είχαν.