Σε ρυθμούς προεκλογικούς κινείται ο μεγαλύτερος επιστημονικός σύλλογος της χώρας, ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών, εν όψει της αναμέτρησης που έχει οριστεί για τις 26 και 27 Νοεμβρίου –με επαναληπτικές εκλογές στις 3 και 4 Δεκεμβρίου. Σε μία από τις πιο κρίσιμες περιόδους για τους δικηγόρους, και δη της Αθήνας, το 25% των οποίων –χονδρικά –δεν είχαν ούτε μία παράσταση σε δικαστήριο το 2017, οι εκλογές αυτές αποκτούν κομβική σημασία, με πολλούς από τους υποψηφίους να διοργανώνουν ήδη εκδηλώσεις στις οποίες επισημοποιούν τις υποψηφιότητές τους.
Τα έως σήμερα στοιχεία δείχνουν πάντως κάτι πρωτοφανές στην ιστορία του Συλλόγου: οι επίδοξοι πρόεδροι αγγίζουν τους δέκα, χωρίς να αποκλείεται και υπέρβαση του αριθμού αυτού. «Σε μια προσομοίωση των αναμενόμενων εκλογών για την Κεντροαριστερά» λένε σκωπτικά κάποιοι. Μόνο που σε αυτή την περίπτωση η κάλπη θα είναι σίγουρα η παραδοσιακή, και όχι ηλεκτρονική, και οι υποψήφιοι από διαφορετικές πολιτικές δεξαμενές, χωρίς να λείπουν οι περιπτώσεις, όπως για παράδειγμα αυτή του κ. Θεόδωρου Μαντά, που δηλώνει δημοσίως ότι καταρτίζει υπερκομματικό ψηφοδέλτιο, από όλο το πολιτικό φάσμα, ακόμη και από τον χώρο της Νέας Δημοκρατίας.
Μείζον ερώτημα παραμένει βεβαίως η προσέλευση στην κάλπη, καθώς από τους 22.000 που είναι μέλη του ΔΣΑ αναμένεται να ψηφίσουν οι 12.000 – 13.000 –τόσοι τουλάχιστον ήταν οι δικηγόροι που προσήλθαν στον α’ γύρο των τελευταίων εκλογών, το 2014. Το Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου είναι η τελευταία ημέρα εγγραφών νέων μελών-δικηγόρων στον κατάλογο με δικαίωμα ψήφου στις επικείμενες εκλογές και ο ΔΣΑ έχει κάνει ήδη γνωστό ότι για αυτόν ακριβώς τον λόγο θα κρατήσει ανοικτές τις υπηρεσίες του στις 29 και 30 Σεπτεμβρίου ως τις 9 το βράδυ.


Η ονοματολογία


Στην προεδρική κούρσα φέρονται έτοιμοι να συμμετάσχουν ο κ. Θεόδωρος Μαντάς και ο κ. Νικόλαος Δαμασκόπουλος, ο κ. Θέμης Σοφός, ο κ. Φώτης Κωτσής και ο κ. Δημήτρης Αναστασόπουλος, ο κ. Δημήτρης Βερβεσός, ο κ. Παναγιώτης Περράκης, ο κ. Βασίλης Βραχιώτης και ο κ. Παναγιώτης Γαλετσέλης.
Ο νυν πρόεδρος του ΔΣΑ κ. Βασίλης Αλεξανδρής δεν επιθυμεί –προς το παρόν (και αυτό έχει τη σημασία του) –να είναι ξανά υποψήφιος, ενώ στον εκλογικό στίβο δεν θα κατεβεί ούτε η νυν αντιπρόεδρος κυρία Ιωάννα Καλαντζάκου, η οποία σε σχετική ανακοίνωση καταγγέλλει τον «κατακερματισμό» του φυσικού συνδικαλιστικού της χώρου, στοιχείου «που προεξοφλεί τη δυσκολία διοίκησης του Συλλόγου μετά τις εκλογές», «βέβαιη ότι οι προσωπικές στρατηγικές θα συνεχιστούν». Εαυτόν σε κρίση δεν θα θέσει ο κ. Μιχάλης Ζαφειρόπουλος, ενώ αντιθέτως πληροφορίες φέρουν κοντά στην ανακοίνωση υποψηφιότητας τον κ. Φίλιππο Λέντζα. Υποψήφιο θα κατεβάσει, ασφαλώς, και το ΚΚΕ.


Η κρίση σε αριθμούς


Γνωστοί δικηγόροι επισημαίνουν ως υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα την αποδυνάμωση του ρόλου του δικηγόρου τα τελευταία χρόνια, και ενώ η κρίση καλά κρατεί. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΔΣΑ, το 21% των δικηγόρων δεν είχε ούτε μία παράσταση σε δικαστήριο το 2016, ποσοστό που ανεβαίνει στο 24,8% για το 2017.
Από μία έως έξι παραστάσεις είχε το 25,5% το 2016, και το 26,7% το 2017, ενώ από 7 έως 12 παραστάσεις (περίπου μία παράσταση τον μήνα δηλαδή) είχε το 12,4% το 2016 και το 13,8% το 2017.


Το κενό στην ΕΔΕ για την κλοπή


Εκτός από την προεκλογική δραστηριότητα, δικηγόροι-μέλη του ΔΣΑ παρακολουθούν με ενδιαφέρον και την εξέλιξη της υπόθεσης κλοπής ποσού περίπου 90.000 ευρώ από το χρηματοκιβώτιο του Συλλόγου. Εκφράζουν μάλιστα έντονη δυσαρέσκεια για το γεγονός ότι πληροφορήθηκαν το γεγονός από τα ΜΜΕ. Στη φάση αυτή, έχει ήδη κατατεθεί μήνυση κατ’ αγνώστων, ενώ ετοιμάζεται αστική αγωγή κατά τριών υπαλλήλων που ήταν υπεύθυνοι για το Ταμείο του Συλλόγου. Η σχετική ένορκη διοικητική εξέταση έχει ολοκληρωθεί, καταλογίζοντας ευθύνες συνολικά σε τέσσερις υπαλλήλους (οι τρεις εκ των οποίων σχετίζονται στενά με το Ταμείο και ένας εξ αντανακλάσεως, ως αρμόδιος διευθυντής), πλην όμως –επισημαίνουν γνώστες –η απόδοση πειθαρχικών ευθυνών δεν είναι εύκολη. «Παρατηρείται κενό, καθώς ο ΔΣΑ δεν υπάγεται στον Δημοσιοϋπαλληλικό Κώδικα» εξηγούν. Πληροφορίες φέρουν την κεντρική ταμία να έχει τεθεί σε αργία και τους άλλους δύο υπαλλήλους να έχουν υποστεί αλλαγή καθηκόντων.

HeliosPlus