Την αποκάλυψη του Βήματος ότι τουλάχιστον έξι γιατροί από τρία Δημόσια Νοσοκομεία της Αθήνας έχουν νοσήσει από ιλαρά, επιβεβαιώνει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ). Σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι «πέντε εργαζόμενοι του Θριασίου Νοσοκομείου νόσησαν από ιλαρά –δύο νοσηλευτές, ένας γιατρός και δύο υπάλληλοι κυλικείου», καταγγέλλοντας την ηγεσία του υπουργείου Υγείας για «εγκληματική καθυστέρηση αντιμετώπισης της ιλαράς».

Σύμφωνα με τους εκπροσώπους της ΠΟΕΔΗΝ, από τη στιγμή που διαπιστώθηκαν κρούσματα ιλαράς στους επαγγελματίες υγείας, φαίνεται ότι η κατάσταση έχει ξεφύγει.
«Υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να μεταδώσουν τη νόσο σε συναδέλφους και ασθενείς. Ειδικά οι Ασθενείς που είναι σε ανοσοκαταστολή κινδυνεύει άμεσα η ζωή τους λόγω των επιπλοκών της νόσου (εγκεφαλίτιδα, παράλυση)», τονίζουν.
Επίσης καταγγέλλουν, ότι παρότι «τα κρούσματα εμφανίστηκαν πριν έναν μήνα, μόλις πριν λίγες ημέρες το ΚΕΕΛΠΝΟ απέστειλε οδηγία στα Νοσοκομεία για έλεγχο αντισωμάτων στους επαγγελματίες υγείας που γεννήθηκαν μετά το έτος 1972 και δεν έχουν κάνει τις δύο δόσεις εμβολίου ιλαράς. Για τους γεννηθέντες επαγγελματίες υγείας πριν το 1972 το ΚΕΕΛΠΝΟ θεωρεί ότι έχουν ανοσία και δεν χρειάζονται να ελεγχθούν. Αν είναι δυνατόν…».
Επίσης, σημειώνουν ότι «το Υπουργείο Υγείας και το ΚΕΕΛΠΝΟ δεν φρόντισαν να προμηθεύσουν τα Νοσοκομεία με τα απαραίτητα αντιδραστήρια για να γίνεται ο έλεγχος των αντισωμάτων ιλαράς. Ως εκ τούτου οι Διοικήσεις των Νοσοκομείων δεν μπήκαν στον κόπο καν να ενημερώσουν το προσωπικό για την οδηγία του ΚΕΕΛΠΝΟ και να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα μη μετάδοσης της νόσου. Φυσικά το Υπουργείο Υγείας δεν φρόντισε να προμηθεύσει τα Νοσοκομεία με τα απαραίτητα εμβόλια ιλαράς. Που να βρει χρήματα…».
Επιβεβαίωση και από το ΚΕΕΛΠΝΟ
Η επιβεβαίωση του δημοσιεύματος του Βήματος, για τη νόσηση ιλαράς τουλάχιστον έξι γιατρών, ήρθε και από το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ).
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Κέντρου, στα 166 κρούσματα ιλαράς που καταγράφηκαν μέχρι τις 21 Σεπτεμβρίου, περιλαμβάνονται επαγγελματίες υγείας που ήταν ανεμβολίαστοι ή ατελώς εμβολιασμένοι.
Συγκεκριμένα στην ανακοίνωση του ΚΕΕΛΠΝΟ αναφέρονται τα ακόλουθα:
«Σε πολλές Ευρωπαϊκές χώρες έχει εκδηλωθεί επιδημία ιλαράς που βρίσκεται σε εξέλιξη. Κατά την περίοδο 2016-2017 έχουν καταγραφεί περισσότερα από 14.000 περιστατικά σε όλη την Ευρώπη και 43 θάνατοι.
Μέχρι τις 21/9/2017 στην Ελλάδα έχουν καταγραφεί 166 κρούσματα ιλαράς, με μεγαλύτερη συχνότητα στη Ν.Ελλάδα. Αφορά κυρίως μικρά παιδιά από κοινότητες Ρομά, καθώς και άτομα 25-44 ετών από το γενικό πληθυσμό που είναι επίνοσα στην ιλαρά, μεταξύ των οποίων και επαγγελματίες υγείας που ήταν ανεμβολίαστοι ή ατελώς εμβολιασμένοι. Αναμένεται η εργαστηριακή επιβεβαίωση και άλλων κρουσμάτων το ερχόμενο διάστημα, και δεν μπορεί να αποκλειστεί η αύξηση των κρουσμάτων και η επέκτασή τους και σε άλλες γεωγραφικές περιοχές. Στη χώρα μας δεν έχει καταγραφεί κανένας θάνατος από ιλαρά».
Οι αρμόδιοι του ΚΕΕΛΠΝΟ συστήνουν τον εμβολιασμό με το μικτό εμβόλιο ιλαράς-ερυθράς-παρωτίτιδας (MMR) των παιδιών, των εφήβων και των ενηλίκων που δεν έχουν εμβολιαστεί με τις απαραίτητες δόσεις. Σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών, παιδιά, έφηβοι και ενήλικες που έχουν γεννηθεί μετά το 1970 και δεν έχουν ιστορικό νόσου πρέπει να είναι εμβολιασμένοι με 2 δόσεις εμβολίου για την ιλαρά.