Eπιστολή 48 ελλήνων επιστημόνων, κατοίκων εξωτερικού, έλαβε η Επιτροπή Αλιβιζάτου και οι υποψήφιοι για την ηγεσία της Κεντροαριστεράς, με την οποία ζητούν να διασφαλίσει τη συμμετοχή τους στην εκλογική διαδικασία μέσω της ηλεκτρονικής εξ αποστάσεως ψηφοφορία.

Όπως αναφέρουν, η συμμετοχή στην εκλογική διαδικασία αποτελεί το μοναδικό μέσο πίεσης, προκειμένου να αλλάξουν τις συνθήκες που τους ανάγκασαν να μεταναστεύσουν και να δημιουργήσουν τις προοπτικές της επιστροφής τους.

«Η εκλογή για την ανάδειξη κομματικού ηγέτη στον προοδευτικό χώρο, μάς αφορά άμεσα. Γνωρίζοντας τις τεχνολογικές δυνατότητες διασφάλισης του αδιάβλητου της εξ αποστάσεως ψήφου, καθώς και παρελθούσες εσωκομματικές διαδικασίες με δικαίωμα ψήφου και σε κατοίκους εξωτερικού, εκτιμάμε ότι ο αποκλεισμός της συμμετοχής μας από την εν λόγω διαδικασία θα ήταν οπισθοδρόμηση», επισημαίνουν, δηλώνοντας ότι οραματίζονται «ένα νέο, ενιαίο πολιτικό κόμμα που θα αγωνιστεί για τις Ελληνίδες και τους Έλληνες ανεξαρτήτως τόπου κατοικίας. Έναν φορέα ανοιχτό, δημοκρατικό, μαζικό, χωρίς αποκλεισμούς, που θα κομίσει νέο πολιτικό λόγο και θα προτάξει έναν προοδευτικό τρόπο διακυβέρνησης. Έναν φορέα που θα βάλει τα σωστά θεμέλια προκειμένου η προοδευτική παράταξη να κερδίσει την εμπιστοσύνη των πολιτών και να γίνει συν τω χρόνω εκλογικά νικηφόρα. Η μεγιστοποίηση της συμμετοχής στην κορυφαία αυτή στιγμή δημιουργίας του νέου κόμματος, αποτελεί σημαντική παρακαταθήκη για το μέλλον του».

Ζητούν να επιτραπεί η ψήφος εξ αποστάσεως στους πολίτες του εξωτερικού, ώστε η νέα ηγεσία που θα αναδειχθεί να έχει τη μεγαλύτερη δυνατή νομιμοποιητική βάση. «Η δημοκρατία να υπερισχύσει των κομματικών μηχανισμών. Οι Έλληνες πολίτες του κόσμου να μην αποκλειστούν» καταλήγουν.