Την περαιτέρω διεύρυνση του πλεονάσματος του δήμου Αθηναίων στα 27,5 εκ. ευρώ για το έτος 2016 παρουσιάζει σήμερα ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης στο Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας.
Σε ειδική συνεδρίαση με θέμα τον οικονομικό απολογισμό του 2016, ο κ. Καμίνης αναμένεται να ανακοινώσει ότι το λογιστικό πλεόνασμα του δήμου Αθηναίων αυξάνεται κατά 4 εκ. ευρώ, σε σύγκριση με το 2015, και διαμορφώνεται στα 27,5 εκ. ευρώ.
«Αποδεικνύουμε στην πράξη, πως σε μία πολύ δύσκολη οικονομική συγκυρία, τα πλεονάσματα μπορούν να συνδυάζονται με ελάφρυνση των νοικοκυριών στα δημοτικά τέλη, με κίνητρα στους επαγγελματίες να παραμείνουν στην Αθήνα, καθώς και με την αποπληρωμή των υποχρεώσεων, που αποτελούν ανάσα για την πραγματική οικονομία» δηλώνει ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, σημειώνοντας ότι «από το 2011 που ανέλαβε η δημοτική αρχή έθεσε ως προτεραιότητα τον εξορθολογισμό των οικονομικών, γιατί μόνο έτσι θα μπορούσε να στηριχθεί ένα μεγάλο δίχτυ κοινωνικής προστασίας και να δημιουργηθούν προϋποθέσεις ανάπτυξης».
Το πιο σημαντικό είναι ότι το οικονομικό πλεόνασμα επιτυγχάνεται παράλληλα με την εξόφληση των προμηθευτών και τη μείωση των συνολικών υποχρεώσεων του δήμου. Οι συνολικές υποχρεώσεις το 2010 ανέρχονταν στο ποσό των 289,5 εκ. ευρώ, ενώ το 2016 περιορίστηκαν στα 132,74 εκ. ευρώ, μειωμένες δηλαδή κατά 156,76 εκ. ευρώ. Σε σύγκριση μάλιστα με το έτος 2015, οι υποχρεώσεις εμφανίζουν μείωση κατά 19,92 εκ. ευρώ ή ποσοστό 13,04%.