Περιορισμένο ενδιαφέρον των ιατρών να εργαστούν στις νέες μονάδες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, ιδίως αυτές που αναπτύσσονται στην περιφέρεια, επεσήμανε ο υπουργός Υγείας κ. Ανδρέας Ξανθός.
Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε, μόλις 600 (για την κάλυψη 1.200 θέσεων) ιατροί από όλη τη χώρα έκαναν αίτηση για να συμμετάσχουν στο νέο σύστημα.
Μεγαλύτερο ήταν το ενδιαφέρον των ιατρών για τα μεγάλα αστικά κέντρα και δη την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. Ωστόσο, ο υπουργός είπε ότι ακόμη και με αυτόν τον αριθμό ιατρών μπορούν να γίνουν τα βήματα στελέχωσης και σταδιακής λειτουργίας των μονάδων.
Ο κ. Ξανθός απέδωσε αυτή την εικόνα σε πολλούς λόγους, κυρίως όμως στη φιλοσοφία του νέου συστήματος το οποίο παύει –όπως είπε –να είναι ιατροκεντρικό. Επίσης, μεγάλο μερίδιο καταλαμβάνει και το γεγονός –όπως ανέφερε –μετανάστευσης 17.000 ιατρών τα τελευταία 6 –7 χρόνια στο εξωτερικό.
«Δεν μπορούμε να σας δώσουμε τις απολαβές που σας δίνουν σε βορειοευρωπαϊκές χώρες, μπορούμε να σας πούμε όμως ότι μέσα από το πλέγμα συμβάσεων που προωθούμε με ΕΟΠΥΥ με ελευθεροεπαγγελματίες ιατρούς, υπάρχει προοπτική», διαμήνυσε ο κ. Ξανθός.
Αντιθέτως-πρόσθεσε- ικανοποιητικό ήταν το ενδιαφέρον που έδειξαν άλλοι επαγγελματίες υγείας.

Εμβολιασμός Ρομά
Στον εμβολιασμό των Ρομά που διαμένουν σε καταυλισμούς του Λεκανοπεδίου προχώρησαν κινητές μονάδες του ΚΕΕΛΠΝΟ σε συνεργασία με τις Υγειονομικές Περιφέρειες. Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας κ. Ανδρέα Ξανθό, υπάρχει σχέδιο επέκτασης των εμβολιασμών σε όλους τους καταυλισμούς της χώρας. «Υπάρχει επιδημική έξαρση της ιλαράς, όπως στην Ευρώπη με λιγότερο αριθμό κρουσμάτων, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να είμαστε στη μέγιστη δυνατή εγρήγορση», είπε ο κ. Ξανθός και σημείωσε ότι «ευτυχώς, υπάρχει μικρή επιρροή των αντιεμβολιαστικών απόψεων στην κοινωνία».
Στ. Βαρδάρος: Οι ιατρικοί σύλλογοι έκαναν τη δουλειά της αντιπολίτευσης

Στην ίδια συνέντευξη Τύπου επίθεση προς την αντιπολίτευση για τον τρόπο που χειρίστηκε την ανάπτυξη του συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας έκανε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας, αρμόδιος για την ΠΦΥ, κ. Σταμάτης Βαρδαρός.

Μάλιστα, κατηγόρησε τους Ιατρικούς Συλλόγους της χώρας οι οποίοι, όπως είπε, «εκπροσωπούν κυρίως ιατρούς του ιδιωτκού τομέα» ότι «έκαναν τη δουλειά της αντιπολίτευσης».

Παράλληλα, έκανε έκκληση προς τις δυνάμεις αντιπολίτευσης «να είναι λίγο πιο σοβαρές. Χρειαζόμαστε τον διάλογο, χρειαζόμαστε την κριτική επί συγκεκριμένων πραγμάτων και να μην εξαντλείται σε σπέκουλα που διαδίδεται όπως ότι οι αμοιβές, που ήταν συμφωνημένες με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ότι είναι ευτελείς -είναι λίγο πιο κάτω από 1.700 καθαρά», σημείωσε ο κ. Βαρδαρός.

Την ίδια στιγμή, ανέφερε ότι η ηγεσία του υπουργείου Υγείας δεν θέλει, σε καμία περίπτωση, τον ιδιωτικό τομέα απέναντι, αλλά δίπλα της σε αυτή την προσπάθεια.