Μια ιδιότυπη συμμαχία, που ξεπερνά τις ιδεολογικοπολιτικές οριοθετήσεις, μεταξύ κυβέρνησης και της πλειονότητας των Περιφερειαρχών, βρίσκεται από καιρό σε εξέλιξη, με επίκεντρο τα χρηματοδοτικά εργαλεία για αναπτυξιακές δράσεις αλλά και τις αυτοδιοικητικές επιδιώξεις. Μάλιστα, η θεσμική σύμπλευση, συχνά, γίνεται αφορμή, ιδιαίτερα στο χώρο της ΝΔ για να διασταυρώνονται «γαλάζια ξίφη» στην τοπική διοίκηση. Η δίοδος επικοινωνίας, με διάχυτο συναινετικό κλίμα, περνά μέσα από το υπουργείο Εσωτερικών, που είναι και κλειδοκράτορας για την επιτάχυνση διαδικασιών οι οποίες αγγίζουν από την κατανομή κονδυλίων έως τις αλλαγές για την ενίσχυση του ρόλου των περιφερειαρχών.
Το σήμα αυτό εξέπεμψε η Ένωση Περιφερειών Ελλάδας κατά τη συνάντηση των εκπροσώπων της με τον υπουργό Εσωτερικών κ. Πάνο Σκουρλέτη, το μεσημέρι της Τετάρτης, εστιάζοντας στο ζήτημα της αντιμετώπισης της γραφειοκρατίας – , στη γραμμή της ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας όλοι.
Την οδό της συναίνεσης την περπατά αγογγύστως ο πρόεδρος της ΕΝΠΕ κ. Κώστας Αγοραστός, ο οποίος είναι εκ των κορυφαίων γαλάζιων στελεχών, που δεν συμβαδίζει με τη μετωπική κατά της κυβέρνησης διάθεση της ΝΔ σε κεντρικό πολιτικό επίπεδο. Μάλιστα, ενίοτε δεν διστάζει να συντάσσεται με στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.

Συγκλίσεις από …παλιά
Η πιο πρόσφατη διασταύρωση ενδοαυτοδιοικητικών αντιπαραθέσεων και …αλλόδοξων πολιτικά συγκλίσεων ήταν τον Αύγουστο, όταν σε πλήρη σύμπλευση με την Περιφερειάρχη Αττικής και κορυφαίο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ κυρία Ρένα Δούρου, ο κ. Αγοραστός «άδειασε» το πρώτης γραμμής αυτοδιοικητικό στέλεχος της ΝΔ, τον δήμαρχο Αμαρουσίου, πρόεδρο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας και με ανοιχτές τις φιλοδοξίες διεκδίκησης της δημαρχίας στην Αθήνα, κ. Γιώργο Πατούλη για τις αντικυβερνητικές δηλώσεις του για τις πυρκαγιές. Πολύ καιρό πριν, βέβαια, οι αντιθέσεις μεταξύ των γαλάζιων στελεχών στην αυτοδιοίκηση ήταν εμφανείς διά γυμνού οφθαλμού, ιδιαιτέρως στο ζήτημα της επιτροπής διαλόγου για τις αλλαγές στον Καλλικράτη (ο ένας έμενε ο άλλος έφευγε). Από την άλλη, αρχές του ίδιου μήνα, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας βρέθηκε θεσμικά κοντά στον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Σωκράτη Φάμελλο και επικρότησε ηχηρά την έγκριση Περιβαλλοντικών Όρων για το υδροηλεκτρικό έργο του φράγματος της Μεσοχώρας. Τώρα είχε μια ακόμα ευκαιρία να δείξει «υπερκομματικό» προφίλ με τη δίωρης διάρκειας συνάντηση της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας με τον υπουργό Εσωτερικών.
Τι κι αν ο πρόεδρος της ΕΝΠΕ δήλωσε, την Τέταρτη, μετά τη συνάντηση με τον κ. Σκουρλέτη ότι «οι Περιφέρειες εκπέμπουν SOS, το κεντρικό κράτος δεν είναι συνεπές στις υποχρεώσεις του για τη χρηματοδότηση των Περιφερειών»; Τι κι αν είπε ότι «ζητάμε τουλάχιστον άλλα 40 εκατομμύρια για να φθάσουμε στο σημείο να καλύπτονται οι λειτουργικές ανάγκες των Περιφερειών στο σύνολό τους»; Η ουσία βρίσκεται στους χαμηλούς τόνους για επίτευξη των αναπτυξιακών σκοπών της επόμενης ημέρας στην ελληνική οικονομία. Το «διά ταύτα» συμπυκνώνεται στη φράση του ότι «συμφωνήσαμε, λοιπόν, με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών να γίνει κοινή σύσκεψη των Υπουργείων Εσωτερικών και Υποδομών, της Ένωσης Περιφερειών και της ΚΕΔΕ ώστε να αρθούν οι εκκρεμότητες που υπάρχουν και να προχωρήσουν ταχύτατα τα έργα γιατί ο χρόνος είναι χρήμα στην πραγματική οικονομία, είναι θέσεις εργασίας, είναι ανάπτυξη».
Δεν είναι τυχαίο ότι ο κ. Σκουρλέτης χαρακτήρισε εποικοδομητική τη συνάντηση, καθώς έχει πολιτική βαρύτητα το «ναι» στην πρότασή του για σύσταση κοινής επιτροπής με στόχο την απλοποίηση των διαδικασιών σε όλα τα επίπεδα, στο πλαίσιο της παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας. Έτσι, θα ορισθεί μια ομάδα εργασίας μεταξύ ΕΝΠΕ και υπουργείου, θα καταγράψει τις γραφειοκρατικές διαδικασίες και προϋποθέσεις, «οι οποίες εμποδίζουν υπέρμετρα την υλοποίηση έργων και προμηθειών από τις Περιφέρειες, με συνέπεια μεγάλες καθυστερήσεις, στασιμότητα πόρων και αναποτελεσματικότητα» – η κυβέρνηση προβάλλει ότι στη συνέχεια θα γίνει προσπάθεια να υλοποιηθούν σε συνεννόηση με συναρμόδια υπουργεία.

Συμφωνία για τον «Καλλικράτη»
Παράλληλα, συμφωνήθηκε να υπάρχει ανταλλαγή απόψεων στην πορεία για την τελική διαμόρφωση των αλλαγών στον «Καλλικράτη» ενώ ο κ. Σκουρλέτης βρήκε την ευκαιρία να θυμίσει ότι για πρώτη φορά από το 2013, θα εκταμιευθούν φέτος χρήματα για επενδυτικούς σκοπούς –από μηδενικό που ήταν το ποσό τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια, ορίστηκε ποσό 27 εκατομμύρια ευρώ την τρέχουσα χρονική περίοδο. «Το ποσό είναι προφανώς μικρό αλλά στο συγκεκριμένο οικονομικό πλαίσιο είναι μία κίνηση. Εμείς ζητάμε κι ευελπιστούμε μεγαλύτερη χρηματοδότηση», αντέταξε απλώς ο κ. Αγοραστός.
Η πορεία των γαλάζιων αυτοδιοικητικών και οι εσωκομματικές διαφοροποιήσεις έχουν τις αποχρώσεις τους. Πιο καυστικός συνήθως, αν και πάντα «βελούδινα» αιχμηρός, στη ρητορική και στον τρόπο του πολιτεύεσθαι είναι ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης, ο οποίος, έχει αφήσει πίσω του τις αντιπαραθέσεις με την κυβέρνηση για το θέμα των απορριμμάτων. Όμως, επιχειρεί πάντα να θέτει την κυβέρνηση, συνεχώς υπό των ευθυνών της για λύσεις σε προβλήματα της περιφέρειάς του ενώ δεν λείπουν δριμείες οι πολιτικές βολές του κατά της κυβέρνησης. Την ίδια στιγμή, Νεοδημοκρατικά ξίφη διασταυρώθηκαν, τον περασμένο Μάρτη, ύστερα από ερώτηση στη Βουλή, την οποία κατέθεσαν βουλευτές της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, με επικριτική διάθεση ένθεν κακείθεν (και προς την κυβέρνηση και, εμμέσως, προς την Περιφέρεια) για το πρόβλημα των απορριμμάτων στην Πελοπόννησο. Αναπτύχθηκε μάλιστα έντονη δημόσια αντιπαράθεση μεταξύ βουλευτών της ΝΔ, και από την Αρκαδία, και στελεχών της Περιφέρειας που υπερασπίστηκαν τον κ. Τατούλη. Πάντως, ο κ. Τατούλης δεν ξεχνά να ρίχνει πού και πού πολιτικά πυρά, όπως τον Αύγουστο, για την πολιτική τακτική της κυβέρνησης να εγκαινιάζει έργα «που δεν της ανήκουν» ή για την υπόθεση του ΟΑΣΘ κ. α. και πρόσφατα για την μη επίλυση προβλημάτων των περιφερειών της χώρας.
Πάντως, σε ένα πρόωρο εκλογικά αυτοδιοικητικό παζλ στο χώρο της ΝΔ, με τα πήγαινε έλα στα χαρτιά για διεκδικήσεις θώκων στους δήμους, η «υπερκομματική» στάση έχει θέση στα τεκταινόμενα της τοπική διοίκησης. Και σε αυτό το πεδίο ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας κ. Παύλος Μπακογιάννης μοιάζει να βρίσκεται στη μέση μιας …πολιτικής μεζούρας, που μετρώντας τις …αποστάσεις, προσδιορίζει το ρυθμό των κινήσεών του για να …κρατά το ίσο.