«Δυστυχώς τα πράγματα είναι πολύ χειρότερα και η κατάσταση έχει ξεφύγει καθώς η πετρελαιοκηλίδα έχει επεκταθεί στο παραλιακό μέτωπο της Αττικής. Ήδη έχει φτάσει μέχρι το Ελληνικό και τον Άγιο Κοσμά και κινδυνεύει να φτάσει μέχρι την Βουλιαγμένη. Είναι μια άσχημη και δύσκολη κατάσταση πρώτα από όλα για τη Σαλαμίνα, δευτερευόντως για τον Πειραιά και για την όποια περιοχή καλύψει αυτή η πετρελαιοκηλίδα. Βρίσκομαι στον Όρμο της Αφροδίτης, κοντά στα βράχια της Πειραϊκής, βλέπω την άντληση που είναι σε εξέλιξη. Η ζημιά είναι μεγάλη. Ως Δήμος Πειραιά αλλά και οι δημότες, θα αξιώσουμε να μάθουμε τι ακριβώς έγινε, αλλά αυτό έρχεται μετά καθώς αυτό που προέχει είναι να καθαρίσουν οι ακτές μας, να καθαρίσουν τα νερά. Το λιμενικό και οι εταιρείες είναι στην Πειραϊκή και καταβάλλουν προσπάθειες.»
Αυτά ανέφερε ο δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης κατά τη συνέντευξη του στους Ανδρέα Παπαδόπουλο και Σωτήρη Ξενάκη στον ραδιοφωνικό σταθμό «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ 90,1».
Και πρόσθεσε «δεν είμαι ειδικός για να κρίνω τη διαδικασία που ακολουθείται. Οι εταιρείες δουλεύουν από χθες συστηματικά, είμαι σε επικοινωνία από χθες στις 4 το απόγευμα που ενημερώθηκα για το πρόβλημα με τον αρχηγό του Λιμενικού Σώματος κ. Ράπτη, με τον Αντιπεριφερειάρχη Πειραιά κ. Γαβρίλη, αλλά και με το Υπουργείο Ναυτιλίας. Ο υπουργός Ναυτιλίας είναι σε ταξίδι αλλά έχω επικοινωνία. Το παρακολουθούμε. Δεν είμαι περιβαλλοντολόγος για να πω ποια είναι η έκταση της ζημιάς που έχουμε υποστεί ως πόλη. Θα εκτιμηθεί από ειδικούς όμως αυτό και επαναλαμβάνω θα κινηθούμε και κατά παντός υπευθύνου για τη ζημιά που έγινε γιατί σίγουρα υπάρχουν ευθύνες. Αυτό που προέχει ωστόσο, επαναλαμβάνω, είναι να καθαρίσουν οι ακτές μας».
Επίσης ο δήμαρχος Πειραιά τόνισε ότι «όπως με ενημέρωσαν θα χρειαστούν 15 με 20 ημέρες για να είναι καθαρές οι ακτές του Πειραιά, αρκεί να μην υπάρξει άλλη διαρροή. Γιατί στο καράβι υπάρχει ακόμη πετρέλαιο. Υπάρχουν φράγματα, τα οποία απ ότι διαπιστώνουμε – στην πραγματική ζωή όχι στη θεωρία – δεν είναι πάντα αποτελεσματικά, γιατί αν είχαν κρατήσει τα φράγματα στην Σαλαμίνα, τότε δεν θα είχε φθάσει στον Πειραιά. Άρα, νομίζω ότι τα φράγματα εμποδίζουν μέχρι ενός σημείου, αλλά δεν εξασφαλίζουν ότι δεν θα έχουμε κάτι χειρότερο στις επόμενες ώρες ή μέρες. Αν δεν υπάρχει άλλη διαρροή, απ ότι μας λένε οι εταιρείες και μάλιστα ιδιοκτήτης μιας εκ των εταιρειών- η οποία ασχολείται και ο οποίος είναι και Πειραιώτης, δεσμεύεται με την εμπειρία του, με την επιστημονική του γνώση, ότι σε 15-20 ημέρες το αργότερο, όλες οι ακτές και οι θάλασσες του Πειραιά θα είναι πεντακάθαρες».
Συμπλήρωσε ακόμη ότι «δεν υπάρχει περίπτωση ο θαλάσσιος πλούτος να μην έχει επηρεαστεί. Έχει αφήσει σίγουρα κάποιο αποτύπωμα, απ όσο μπορώ να καταλάβω και να αντιληφθώ. Μακάρι να κάνω λάθος, μακάρι να μπορεί μια τέτοια ζημιά να διορθωθεί, να μην έχει αφήσει τίποτα πίσω της και να την ξεπεράσουμε, αλλά πολύ φοβάμαι ότι κάποιο αποτύπωμα, όπως είπα και πριν θα μείνει. Υπήρχε σίγουρα καθυστερημένη ενημέρωση στους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, στην Περιφέρεια και στον Δήμο. Ενημερωθήκαμε στις 4 το απόγευμα χθες. Όχι πολύ καθυστερημένα, αλλά εν πάση περιπτώσει αφότου είχε ξεκινήσει το πρόβλημα. Δεν είμαι ειδικός, επαναλαμβάνω θα τα ψάξουμε όλα αυτά, διότι μάλλον έχουν γίνει και κάποια λάθη. Δεν μπορώ να πω αν είναι από το Λιμενικό, από τις εταιρείες ή οποιονδήποτε, αλλά αν θέλετε για να επεκταθεί και να ξεφύγει η κατάσταση πρέπει να έχουν γίνει λάθη. Δεν ήταν ο καιρός δύσκολος, δεν είχαμε πάρα πολύ αέρα. Πρέπει να δούμε το θέμα του πλοίου, την άδειά του, τους νηογνώμονες, πως φόρτωσε, αν είναι ασφαλισμένο κ.λ.π. Δεν μπορεί μόλις καθαρίσουν να το ξεχάσουμε. Πρέπει να το εξετάσουμε και να αναλάβει ο καθένας τις ευθύνες του κάποια στιγμή».