Με εκπλήξεις και ανατροπές συνεχίζεται η μάχη για την ανάδειξη του νέου ή της νέας προέδρου του Αρείου Πάγου, μετά και τη χθεσινή ακρόαση υποψηφίων από τη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, που έκανε τη «δεξαμενή» από την οποία και θα γίνει η τελική επιλογή, μικρότερη.
Ενώπιον της σύνθεσης του οργάνου, στάθηκαν οι αντιπρόεδροι του ανώτατου δικαστηρίου κ. Δημήτρης Κράνης, που φέρει επίσης την ιδιότητα του προέδρου της Εθνικής Σχολής Δικαστών, η κυρία Ειρήνη Πετρουλάκη –Κιουρτσόγλου, καθώς και ο κ. Ιωάννης Γιαννακόπουλος, αρχαιότερος όλων στην επετηρίδα, ο οποίος εκτελεί παράλληλα προσωρινά καθήκοντα προέδρου, μετά την αποχώρηση της κυρίας Βασιλικής Θάνου, στις 30 Ιουνίου, λόγω συμπλήρωσης του ορίου ηλικίας. Στη Διάσκεψη κλήθηκαν επίσης και οι αρεοπαγίτες κ. Βασίλης Πέππας, κ. Ιωσήφ Τσαλαγανίδης και κυρία Μαρία Γαλάνη –Λεοναρδοπούλου.
Στα ονόματα κρύβεται και η πρώτη έκπληξη, καθώς σε πρώτη φάση, τον Απρίλιο, είχε προταθεί να μην περάσει από τη Διάσκεψη αντιπρόεδρος που να έχει ορίζοντα θητείας μόνον ένα έτος, όπως συμβαίνει με τον κ. Γιαννακόπουλο_ αντιθέτως η κυρία Πετρουλάκη και ο κ. Κράνης έχουν ορίζοντα διετή.
Η δεύτερη έκπληξη έχει να κάνει με το προβάδισμα του κ. Γιαννακόπουλου, έναντι άλλων δυο αντιπροέδρων με περιθώριο ενιαύσιας θητείας, της κυρίας Χρυσούλας Παρασκευά, που έχαιρε πολλαπλής στήριξης, αλλά και του κ. Γεωργίου Σακκά.
Η διαδικασία της ακρόασης φέρνει βεβαίως πιο κοντά στο αξίωμα του προέδρου και τον αρεοπαγίτη κ. Πέππα, το όνομα του οποίου έχει πολύ συζητηθεί, καθώς εμφανίζει και αυτός – πέραν όλων των άλλων χαρακτηριστικών – διετή προοπτική στον θώκο.
Ο κ. Πέππας, ως αρεοπαγίτης, συμπλήρωσε στις αρχές Αυγούστου την τετραετία που απαιτείται ώστε να μπορεί να μπει στην κούρσα της διαδοχής του προέδρου, καλείται ωστόσο από τη Διάσκεψη και ως υποψήφιος αντιπρόεδρος του ανώτατου δικαστηρίου. Και αυτό, γιατί το υπουργικό συμβούλιο θα αναδείξει στο άμεσο μέλλον και πέντε αντιπροέδρους σε ισάριθμες θέσεις που έχουν χηρέψει.
Η τρίτη έκπληξη έχει να κάνει με τη διαδικασία και όχι με τα πρόσωπα. Παρά το γεγονός ότι η ακρόαση θεωρείται, πανθομολογουμένως, τυπική, εντούτοις έγκυρες πηγές κάνουν λόγο για …παρατυπίες, καθώς στα χέρια των μελών της Διάσκεψης δεν βρέθηκαν τα πλήρη στοιχεία των βιογραφικών που είχαν κατατεθεί από τους υποψηφίους, ενίοτε πλούσια, με συγγραφικό έργο και λεπτομέρειες για τα τυπικά προσόντα τους, αλλά ισοπεδωτικά βιογραφικά με στοιχειώδεις πληροφορίες, που δεν αποδίδουν εναργή και πλήρη εικόνα της πορείας ενός εκάστου.
Στην προσπάθεια σχηματισμού μιας πρώτης εικόνας, πάντως, μέλη της Διάσκεψης διατύπωσαν ερωτήσεις για την ανάγκη ή μη ίδρυσης Συνταγματικού Δικαστηρίου, για την επιτάχυνση στην απονομή Δικαιοσύνης, για το αν και πώς η περιρρέουσα ατμόσφαιρα μπορεί να επηρεάσει τη δικανική κρίση.
Και η ακρόαση συνεχίζεται. Είναι σε εξέλιξη και σήμερα για τις κενές θέσεις στον Άρειο Πάγο, μοιραζόμενη το βάρος με το υπουργικό συμβούλιο που αναμένεται να αποφασίσει πλέον καθοριστικά για τα πρόσωπα. Το δικαστικό έτος ξεκινάει, άλλωστε, τη Δευτέρα.