Με ηχηρές δηλώσεις από την πλευρά του υπουργείου Παιδείας, αλλά και ελλείψεις τόσο σε εκπαιδευτικούς όσο και σε βιβλία, ξεκίνησε χθες η σχολική χρονιά για περισσότερο από ένα εκατομμύριο μαθητές στα σχολεία της χώρας.
Οπως αναφέρουν οι πληροφορίες από τις εκπαιδευτικές ομοσπονδίες της χώρας, στην πλειονότητα των Επαγγελματικών Λυκείων δεν υπήρχαν χθες βιβλία των ειδικοτήτων των μαθητών τους, ενώ και σε σχολεία της γενικής παιδείας υπήρχαν ελλείψεις. Για παράδειγμα, στο 9ο Λύκειο Πειραιά μαθητές της Α’ τάξης δεν πήραν χθες ούτε ένα βιβλίο καθώς το… απόθεμα τελείωσε πριν έρθει η σειρά τους. Η ίδια εικόνα παρουσιάστηκε και σε άλλα σχολεία της περιοχής.
Κατά τα άλλα, τα κενά σε εκπαιδευτικούς καλύφθηκαν στην πλειονότητα των σχολείων, ενώ σε πολλές περιοχές, όπως π.χ. τα Δωδεκάνησα ή ο Εβρος, η κινητοποίηση του υπουργείου Παιδείας υπήρξε μεγάλη, με αποτέλεσμα να ξεκινήσουν τα σχολεία με τους δασκάλους και τους καθηγητές των βασικών ειδικοτήτων στις θέσεις τους.
Από την πλευρά του, ο υπουργός Παιδείας κ. Κ. Γαβρόγλου από το δημοτικό σχολείο της Πέρδικας στην Αίγινα, όπου πήγε χθες για τον αγιασμό, μίλησε για τεράστια επιτυχία «διότι ανοίγουν τα σχολεία μας στην ώρα τους και ανοίγουν με καλύτερους όρους από την προηγούμενη».
Ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε για τη «γενιά της κρίσης» και ανέφερε σε ανάρτησή του στο Facebook ότι «κάθε παιδί που ξεκινά σήμερα το σχολείο, είτε δίνει πανελλήνιες είτε πάει πρώτη Δημοτικού, έχει γεννηθεί από το 2000 και μετά. Γι’ αυτήν τη γενιά, που μεγάλωσε μέσα στην κρίση, θα κάνω ό,τι περνάει από το χέρι μου για να αποκτήσει ισχυρά εφόδια για να προχωρήσει στη ζωή της. Να μείνει στη χώρα μας και να την κάνει καλύτερη».
Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος με αφορμή την έναρξη του νέου έτους δήλωσε: «Γνωρίζω και βλέπω ότι τα σχολεία μας αποτελούνται πια από μαθητές από πολλές χώρες. Σχολεία του κέντρου της Αθήνας έχουν παιδιά από είκοσι δύο χώρες του κόσμου! Δηλαδή, αυτή εδώ η αυλή σας είναι η αυλή του κόσμου! Είστε λουλούδια ευωδιαστά και η αυλή σας ένα πανέμορφο λιβάδι με όλων των λογιών τα λουλούδια. Κι εμείς οι ιερείς, οι δάσκαλοι και οι γονείς είμαστε σαν τις μέλισσες που ερχόμαστε σήμερα να χαρούμε αυτή την ομορφιά».
Μίλησε για μια ελπιδοφόρα αυγή και πρόσθεσε ότι «η σημαντικότερη επένδυση για τον άνθρωπο είναι πράγματι η παιδεία, που δημιουργεί τις προϋποθέσεις για μια δίκαιη κοινωνία προόδου. Γι’ αυτό και με όλη τη δύναμη της ψυχής μας προσευχόμαστε για την παιδεία που –μέσα από την περιπέτεια της γνώσης –προβάλλει αληθινά πρότυπα, αυθεντικές αξίες, πίστη στην προσπάθεια, την άμιλλα και την αξιοκρατία».

Ο υπουργός Παιδείας και οι… γονείς


Ο κ. Γαβρόγλου απευθυνόμενος στους γονείς των μαθητών είπε ότι «πρέπει να συνειδητοποιήσουν οι ίδιοι ότι δεν τα ξέρουν όλα. Να αφήσουν τους εκπαιδευτικούς να κάνουν τη δουλειά τους όπως ξέρουν αυτοί».
Πάντως, με την κινητοποίηση των υπηρεσιακών συμβουλίων της χώρας αλλά και των διευθυντών εκπαίδευσης καλύφθηκαν κενά σε περιοχές όπως η Κρήτη ή η Θεσσαλία, αν και παρέμειναν προβλήματα στη λειτουργία των σχολείων ειδικής αγωγής, που αποδείχθηκε για ακόμη μία φορά ότι δεν απασχολούν παρά ελάχιστους μόνιμους εκπαιδευτικούς, αλλά και στην τεχνική εκπαίδευση, που όπως λένε οι εκπαιδευτικές ομοσπονδίες κενά έμειναν σε πολλές ειδικότητες.

HeliosPlus