από metereologos.gr
Κυριακή 22 Ιουλίου 2018
 
 

Η δημόσια διοίκηση αρχίζει να μιλά γαλλικά

Συνεργασία με τη Γαλλία για επιμόρφωση στελεχών της δημόσιας διοίκησης
Η δημόσια διοίκηση αρχίζει να μιλά γαλλικά
εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 

Οι μπίζνες στο δημόσιο γίνονται αλά γαλλικά. Ο τρόπος της διείσδυσης της Γαλλίας στη δημόσια διοίκηση, μετά την επίσκεψη Μακρόν στην Αθήνα, αναδεικνύει μια ενδιαφέρουσα διάσταση. Ο Γάλλος Πρόεδρος κ. Εμμανουέλ Μακρόν έδειξε ότι κάθε άλλο παρά θα ήθελε, επικοινωνιακά, να καταγραφεί ως επικεφαλής μιας Γαλλιας που κλείνει δουλειές με προφίλ... λογιστικού προτύπου.

Το είπε με πολλαπλούς συμβολισμούς, και πέρα από τα ελληνικά του στην εισαγωγή της ομιλίας του στην Πνύκα. Η γλώσσα και ο πολιτισμός γίνονται οι νοητικοί κρίκοι συν-εργασίας. Αυτό αποτυπώθηκε στις αναφορές του για τα γαλλικά που μαθαίνουν ως δεύτερη γλώσσα τα ελληνόπουλα, στις λογοτεχνικές αναφορές αλλά και στον φιλόσοφο των... ορίων της γλώσσας, τον Βιτγκενστάιν. Στον πραγματιστικό κόσμο των διακρατικών σχέσεων, όλα αποκτούν αξία (και πολιτική και οικονομική).

Δεν είναι μόνο το ότι Γάλλοι εμπειρογνώμονες παρέχουν τεχνογνωσία για τις αναδιαρθρώσεις στις δομές των δημόσιων υπηρεσιών, για τις ψηφιακές εφαρμογές και τους σχεδιασμούς για τη σύνθεση και κατανομή του ανθρώπινου δυναμικού στην ελληνική δημόσια διοίκηση.

Η χώρα μας είναι στο παρά ένα της επικύρωσης από το ελληνικό Κοινοβούλιο του μνημονίου συνεργασίας Ελλάδας - Γαλλίας για την επιμόρφωση των στελεχών της δημόσιας διοίκησης στα γαλλικά και την ενίσχυση των ικανοτήτων των διπλωματών, στο πλαίσιο του Προγράμματος Εθνικής Γαλλόφωνης Πρωτοβουλίας (2015-2018).

Για το κυβερνητικό ηγετικό επιτελείο, ένα από τα πιο σημαντικά στοιχεία θετικής αντανάκλασης της συμφωνίας αυτής για τη χώρα είναι «η δημιουργία ενός δικτύου γαλλόφωνων στελεχών με ενεργή δράση στα διεθνή και ευρωπαϊκά fora».

Εχουν έτοιμο από τον περασμένο Ιούνιο το σχέδιο νόμου για την επικύρωση της συνεργασίας, το οποίο συνυπογράφουν η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης κυρία Ολγα Γεροβασίλη, ο υπουργός Εξωτερικών κ. Νίκος Κοτζιάς, και ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος. Επιδιώκεται να αυξηθεί ο αριθμός των στελεχών τα οποία, κατά τη συνεργασία τους με διεθνείς οργανισμούς και διεθνείς ενώσεις, θα μπορούν να χειρίζονται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τη γαλλική γλώσσα.

Επίσης, στο πλαίσιο της βελτίωσης του επιπέδου γνώσης των γαλλικής γλώσσας στοςυ δημοσίους υπαλλήλους, προωθούνται γαλλικά προγράμματα, ιδίως όσον αφορά στην εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης και τη Διπλωματική Ακαδημία.

Η δαπάνη που προκαλείται από τη συμμετοχή της χώρας μας στη χρηματοδότηση του προγράμματος γαλλοφωνίας είναι ύψους 16.000 ευρώ συνολικά για το 2017 και το 2018. Η επιβάρρυνση αυτή προκύπτει καθώς η χρηματοδότηση καλύπτεται κατά 75% από τον Διεθνη Οργανισμό Γαλλοφωνίας (Organisation Internationale de la Francophonie) και κατά 25% από εθνικούς πόρους.

Είναι αξιοσημείωτο ότι ο Διεθνής Οργανισμός Γαλλοφωνίας έχει συμπληρώσει σαράντα τρία χρόνια από την ίδρυσή του με προβαλλόμενο στόχο, πέρα από την προώθηση της γαλλικής γλώσσας, την πολιτιστική και γλωσσική πολυμορφία, τη διαφύλαξη των δημοκρατικών αρχών καθώς και την εμπέδωση της ειρήνης και της ασφάλειας στον κόσμο.

Η Ελλάδα έγινε το 2006 πλήρες μέλος του Οργανισμου, ο οποίος εκπροσωπείται από 54 κράτη - μέλη, 3 συνδεδεμένα και 23 παρατηρητές από όλες τις ηπείρους. Ηταν το 2012, όταν στο ελληνικό κοινοβούλιο πραγματοποιήθηκε η σύνοδος της Διευθυντικής Επιτροπής του Δικτύου γυναικών κοινοβουλευτικών της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Γαλλοφωνίας. Πριν από δυο χρόνια, στο Ερεβάν της Αρμενίας, κατά την 31η υπουργική συνάντηση του Οργανισμου, η χώρα μας υπέγραψε τριετές μνημόνιο συνεργασίας (έως το 2018) για την επιμόρφωση στελεχών της Δημόσιας Διοίκησης στα γαλλικά.

Η Γαλλία, εδώ και πολλά πολλά χρόνια το έχει εμπεδώσει - υπήρξε άλλωστε πάλαι ποτέ αποικιοκρατική δυναμη - ότι η πολιτική και η οικονομική διείσδυση περνά μέσα και από την πολιτιστική δράση, και βεβαια μέσα από τη δύναμη της εξάπλωσης της γλώσσσας της. Το δείχνουν τα 143 γαλλικά ινστιτούτα και πολιτιστικά κέντρα σε όλο τον κόσμο, οι ετήσιοι διαγωνισμοί Γαλλοφωνίας, κάθε χρόνο στις 21 Μαρτίου, που εορτάζεται και στην Ελλάδα σε περισσότερα από 450 σχολεία της χώρας μας.Κοινωνία περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 
 
σχόλια (9)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
   
  Mπα. μην ανησυχείτε! | 10/09/2017 20:47
  Με Τσίμπλα αρχηγό, μόνο προς τα κάτω οι αλλαγές, μόνο προς το χειρότερο! Μόνο προς τη διάλυση! Μέ τόσους και τόσους αγράμματους και αστοιχείωτους διορισμένους τίποτα καλό δε θα βγει!
  Τσιπριστάν εδώ
  απάντηση00
   
   
  Oh la la! | 10/09/2017 10:38
  Ας μάθουν πρώτα την μητρική τους γλώσσα και κυρίως ας κοπιάσουν να είναι ελάχιστα πιο ευγενικοί και συνεργάσιμοι με τους πολίτες. Τα ευνόητα και έπονται τα "μεταξωτά βρακιά".
  Παναγής
  απάντηση00
   
   
  να βάλουνε | 10/09/2017 08:57
  τον Πολάκη να τα διδάξει. Τα μιλάει καλά. Αυτό του έλειπε του δημόσιου υπάλληλου, τα γαλλικά. Όλα τα άλλα τα ξέρει. Να δούμε τι άλλο θα ακούσουμε.
  marie la pentagiotissa
  απάντηση00
   
   
  Ξένες γλώσσες | 09/09/2017 16:09
  Τι καλά θα ήταν να μάθαιναν όλοι στο σχολείο τα αγγλικά, που αποτελούν σήμερα εργαλείο δουλειάς και όχι ξένη γλώσσα. Καλό είναι το πρόγραμμα εκμάθησης της γαλλικής. Ποιος όμως ΔΥ θα καθήσει να τη μάθει. Δυστυχώς, με εξαίρεση τους δικαστές και τους διπλωμάτες, η γνώση ξένης γλώσσας από κρατικούς υπαλλήλους και λειτουργούς δεν αποτελεί στοιχειώδες προσόν ούτε τους δίνει κανείς σημασία. Οι Ολλανδοί κι οι Σκανδιναβοί μιλούν αγγλικά πολύ καλά, αφού τα διδάσκονται εξ απαλών ονύχων, ιδιαίτερα στο σχολείο. Ας θυμηθούμε τους Έλληνες από την Αίγυπτο, που, τις δεκαετίες 50 και 60 εύρισκαν εύκολα δουλειά χάρη στη γλωσσομάθειά τους.
  Πολίτης
  απάντηση00
   
   
  Grafeiokrateia kaneis | 09/09/2017 13:46
  Nai, ta Gallika mas maranane... to gegonos oti h xora pnigeteai sti dimosia grafeiokarateia den mas peirazei katholou!
  sas
  απάντηση00
   
   
  Prin apo olus na mathi o k.Tsipras Galika!!!! | 09/09/2017 10:49
  Poso chriastike gia ta Aglika? Fantazesthe posa chronia tha chriasti o D.Tomeas na anavathmisti ala Galika? Ase de pu ke eki ta pragmata den pane ke toso rodina. Ektos ean theli o k.Makron na mathi tus Elines D.Y. na apergun ala Galika. Tus tosus epichirimaties gia avto tus efere? Posa aeroplana ke ypovrichia mas pulise? Me ti lefta? Avta pu THA pari apo to ENFIA?
  bludicka
  απάντηση42
   
   
  ΠΑΛΙ ΚΑΛΑ ΠΟΥ.... | 09/09/2017 09:58
  .....δεν θα μιλα Ιταλικα!!!!
  pg
  απάντηση32
   
   
  καηκαμε | 09/09/2017 09:54
  Ρωτηστε και εμας που ζουμε στη Γαλλια αν αυτο ειναι καλο. Χαλια μαυρα ειναι το μελλον αυτης της χωρας με αυθονους τεμπεληδες που παιρνουν επιδοματα κανουν παιδια και ειναι ανεργοι. Δεν πρεπει να εχουμε προτυπο τη Γαλλια ειναι τρελο λαθος.
  μιτς
  απάντηση98
   
   
  ιστορίες απ' τα παλιά... | 09/09/2017 09:37
  Παλιά,τα Σχολεία μας είχαν τα Γαλλικά ως ξένη Γλώσσα,αλλά κάτω από την πίεση των γονέων,τη σταμάτησαν και βάλανε τα Αγγλικά.Αν ήταν δυνατόν να εξαφανίσουν τους καθηγητές της Γαλλικής θυμάμαι τότε. Ακόμα και σε Σχολεία που είχαν αρχίσει τα Γαλλικά στην Α Γυμνασίοιυ λύσσαξαν να τα σταματήσουν και να βάλουν τα Αγγλικά,γιατί τότε λαμβανόταν υπ' όψιν και ο βαθμός του απολυτηρίου για την είσοδο σε 3βάθμια Σχολή,οπότε,τα καμάρια τους,ου κάνανε Αγγλικά στα φροντιστήρια,θα εξασφάλιζαν μεγαλύτερο βαθμό αν διδάσκονταν τα Αγγλικά. Γι αυτό λέω ότι ουσιαστικά δεν θέλουν να σπουδάσουν οι Ελληνες,το χαρτί θέλουν απλώς. Η πλειοψηφία τουλάχιστον.
  δασκαλάκος.
  απάντηση121