Οι μπίζνες στο δημόσιο γίνονται αλά γαλλικά. Ο τρόπος της διείσδυσης της Γαλλίας στη δημόσια διοίκηση, μετά την επίσκεψη Μακρόν στην Αθήνα, αναδεικνύει μια ενδιαφέρουσα διάσταση. Ο Γάλλος Πρόεδρος κ. Εμμανουέλ Μακρόν έδειξε ότι κάθε άλλο παρά θα ήθελε, επικοινωνιακά, να καταγραφεί ως επικεφαλής μιας Γαλλιας που κλείνει δουλειές με προφίλ… λογιστικού προτύπου.
Το είπε με πολλαπλούς συμβολισμούς, και πέρα από τα ελληνικά του στην εισαγωγή της ομιλίας του στην Πνύκα. Η γλώσσα και ο πολιτισμός γίνονται οι νοητικοί κρίκοι συν-εργασίας. Αυτό αποτυπώθηκε στις αναφορές του για τα γαλλικά που μαθαίνουν ως δεύτερη γλώσσα τα ελληνόπουλα, στις λογοτεχνικές αναφορές αλλά και στον φιλόσοφο των… ορίων της γλώσσας, τον Βιτγκενστάιν. Στον πραγματιστικό κόσμο των διακρατικών σχέσεων, όλα αποκτούν αξία (και πολιτική και οικονομική).
Δεν είναι μόνο το ότι Γάλλοι εμπειρογνώμονες παρέχουν τεχνογνωσία για τις αναδιαρθρώσεις στις δομές των δημόσιων υπηρεσιών, για τις ψηφιακές εφαρμογές και τους σχεδιασμούς για τη σύνθεση και κατανομή του ανθρώπινου δυναμικού στην ελληνική δημόσια διοίκηση.
Η χώρα μας είναι στο παρά ένα της επικύρωσης από το ελληνικό Κοινοβούλιο του μνημονίου συνεργασίας Ελλάδας –Γαλλίας για την επιμόρφωση των στελεχών της δημόσιας διοίκησης στα γαλλικά και την ενίσχυση των ικανοτήτων των διπλωματών, στο πλαίσιο του Προγράμματος Εθνικής Γαλλόφωνης Πρωτοβουλίας (2015-2018).
Για το κυβερνητικό ηγετικό επιτελείο, ένα από τα πιο σημαντικά στοιχεία θετικής αντανάκλασης της συμφωνίας αυτής για τη χώρα είναι «η δημιουργία ενός δικτύου γαλλόφωνων στελεχών με ενεργή δράση στα διεθνή και ευρωπαϊκά fora».
Εχουν έτοιμο από τον περασμένο Ιούνιο το σχέδιο νόμου για την επικύρωση της συνεργασίας, το οποίο συνυπογράφουν η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης κυρία Ολγα Γεροβασίλη, ο υπουργός Εξωτερικών κ. Νίκος Κοτζιάς, και ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος. Επιδιώκεται να αυξηθεί ο αριθμός των στελεχών τα οποία, κατά τη συνεργασία τους με διεθνείς οργανισμούς και διεθνείς ενώσεις, θα μπορούν να χειρίζονται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τη γαλλική γλώσσα.
Επίσης, στο πλαίσιο της βελτίωσης του επιπέδου γνώσης των γαλλικής γλώσσας στοςυ δημοσίους υπαλλήλους, προωθούνται γαλλικά προγράμματα, ιδίως όσον αφορά στην εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης και τη Διπλωματική Ακαδημία.
Η δαπάνη που προκαλείται από τη συμμετοχή της χώρας μας στη χρηματοδότηση του προγράμματος γαλλοφωνίας είναι ύψους 16.000 ευρώ συνολικά για το 2017 και το 2018. Η επιβάρρυνση αυτή προκύπτει καθώς η χρηματοδότηση καλύπτεται κατά 75% από τον Διεθνη Οργανισμό Γαλλοφωνίας (Organisation Internationale de la Francophonie) και κατά 25% από εθνικούς πόρους.
Είναι αξιοσημείωτο ότι ο Διεθνής Οργανισμός Γαλλοφωνίας έχει συμπληρώσει σαράντα τρία χρόνια από την ίδρυσή του με προβαλλόμενο στόχο, πέρα από την προώθηση της γαλλικής γλώσσας, την πολιτιστική και γλωσσική πολυμορφία, τη διαφύλαξη των δημοκρατικών αρχών καθώς και την εμπέδωση της ειρήνης και της ασφάλειας στον κόσμο.
Η Ελλάδα έγινε το 2006 πλήρες μέλος του Οργανισμου, ο οποίος εκπροσωπείται από 54 κράτη – μέλη, 3 συνδεδεμένα και 23 παρατηρητές από όλες τις ηπείρους. Ηταν το 2012, όταν στο ελληνικό κοινοβούλιο πραγματοποιήθηκε η σύνοδος της Διευθυντικής Επιτροπής του Δικτύου γυναικών κοινοβουλευτικών της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Γαλλοφωνίας. Πριν από δυο χρόνια, στο Ερεβάν της Αρμενίας, κατά την 31η υπουργική συνάντηση του Οργανισμου, η χώρα μας υπέγραψε τριετές μνημόνιο συνεργασίας (έως το 2018) για την επιμόρφωση στελεχών της Δημόσιας Διοίκησης στα γαλλικά.
Η Γαλλία, εδώ και πολλά πολλά χρόνια το έχει εμπεδώσει –υπήρξε άλλωστε πάλαι ποτέ αποικιοκρατική δυναμη – ότι η πολιτική και η οικονομική διείσδυση περνά μέσα και από την πολιτιστική δράση, και βεβαια μέσα από τη δύναμη της εξάπλωσης της γλώσσσας της. Το δείχνουν τα 143 γαλλικά ινστιτούτα και πολιτιστικά κέντρα σε όλο τον κόσμο, οι ετήσιοι διαγωνισμοί Γαλλοφωνίας, κάθε χρόνο στις 21 Μαρτίου, που εορτάζεται και στην Ελλάδα σε περισσότερα από 450 σχολεία της χώρας μας.