Στους 16 μήνες από την έναρξη της κατασκευής του Διαδριατικού Αγωγού Φυσικού Αερίου (Trans Adriatic Pipeline – TAP)έχει ολοκληρωθεί περισσότερο από το 50% της διαδρομής του. Ο TAP αποτελεί το ευρωπαϊκότμήμα του Νότιου Διαδρόμου Φυσικού Αερίου που θα μεταφέρει στην Ευρώπη ποσότητες φυσικού αερίου από το αζέρικο κοίτασμα του Σαχ Ντενίζ.

Οι εργολάβοι της κοινοπραξίας του αγωγού έχουν φτάσει περίπου στο 70% της διαδρομής του έργου σε Ελλάδα και Αλβανία (539 χιλιόμετρα από τα 765 χιλιόμετρα). Επίσης, πάνω από το 45% των αγωγών βρίσκονται ήδη στη θέση τους. Μάλιστα, περίπου το 95% των 55.000 αγωγών που θα χρησιμοποιηθούν για την κατασκευή του αγωγού έχουν παραληφθεί από τις κατασκευαστικές εταιρείες σε Ελλάδα, Αλβανία και Ιταλία. Η εκφόρτωση των τελευταίων αγωγών ολοκληρώθηκε εχθές Τετάρτη στο λιμάνι του Μπρίντιζι.
Συνολικά, στην κατασκευή του έργου (και στις τρεις χώρες) απασχολούνται περισσότερα από 5.500 άτομα, εκ των οποίων το 85% σε τοπικό επίπεδο. Συνολικά, σύμφωνα με στοιχεία που δίνει η εταιρεία, η TAP θα επενδύσει πάνω από 55 εκατ. ευρώ σε Ελλάδα, Αλβανία και Ιταλία.
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της TAP κ. Λούκα Σιπάτι δηλώνει ικανοποιημένος με την τήρηση του χρονοδιαγράμματος αλλά και του προϋπολογισμού του έργου. Αν όλα προχωρήσουν, βάσει των αρχικών σχεδίων, η πρώτη ποσότητα αερίου θα φτάσει στην Ευρώπη το 2020