Τελειωμό δεν έχουν οι δυσκολίες για τους συμβασιούχους στους δήμους αλλά και οι καθυστερήσεις στις πληρωμές τους.

Αυτή τη φορά, με μια ακόμα τροπολογία για τους συμβασιούχους του προγράμματος «Εναρμόνιση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής», επιχειρεί το υπουργείο Εσωτερικών να λύσει το πρόβλημα των πολύμηνων καθυστερήσεων στην πληρωμή των εργαζομένων.
Δεν είναι τυχαίο ότι η κυβέρνηση σπεύδει να δώσει διέξοδο στη χρηματοδότηση, καθώς το ζήτημα αυτό είναι κρίσιμο για τη λειτουργία κοινωνικών δομών, οι οποίες αφορούν σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.
Πρόκειταιγια προσωπικό το οποίο καλύπτει, με συμβάσεις Ιδιωτικού δικαίου Ορισμένου Χρόνου (ΙΔΟΧ), τις ανάγκες λειτουργίας Παιδικών Σταθμών, Βρεφικών και Βρεφονηπιακών Σταθμών, ενώ αφορά επίσης Βρεφονηπιακούς Σταθμούς Ολοκληρωμένης Φροντίδας, Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (ΚΔΑΠ)& Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών Με Αναπηρία (ΚΔΑΠ-ΜΕΑ).
Υπάρχει εντοπισμένο πρόβλημα στην καταβολή της μισθοδοσίας και των ασφαλιστικών εισφορών των συμβασιούχων αυτού του συγχρηματοδοτούμενου προγράμματος (ΕΣΠΑ). Οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τα Νομικά τους πρόσωπα αδυνατούν να πληρώσουν, λόγω μη ομαλής ροής της χρηματοδότησης της δράσης αυτής.
΄Ετσι, ήρθε η τροπολογία (1242/94 5.9.2017) με την οποία τροποποιούνται διατάξεις του άρθρου 101 του ν.4483/2017. Η τροπολογία για τους συμβασιούχους κατατέθηκε μόλις πριν από λίγο, μεσημέρι Τρίτης, στη Βουλή και εντάσσεται στο σχέδιο νόμου «Συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις Δημοσίου και λοιπές ασφαλιστικές διατάξεις, ενίσχυση της προστασίας των εργαζομένων, δικαιώματα ατόμων με αναπηρίες και άλλες διατάξεις».
Υπογράφεται από τον υπουργό Εσωτερικών κ. Πάνο Σκουρλέτη καθώς και από την υπουργό και αναπληρώτρια Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλλεγγύης κυρίες Εφη Αχτσιόγλου και Θεανώ Φωτίου.

Με τη διάταξη αυτή προβλέπεται ότι εφόσον δεν επαρκεί η χρηματοδότηση της δράσης, να μπορεί, για τον ετήσιο κύκλο 2017-2018, να καλυφθεί η δαπάνη μισθοδοσίας και ασφαλιστικών εισφορών των συμβασιούχων μέσω κάθε είδους εσόδων των ΟΤΑ και των Νομικών τους Προσώπων.
Εγκύκλιος Σκουρλέτη σχετικά με συμβασιούχους στην καθαριότητα

Παράλληλα, εκδόθηκε νέα εγκύκλιος από το υπουργείο Εσωτερικών, προκειμένου να απαντηθούν ερωτήματα σχετικά με την εφαρμογή του άρθρου 24 του ν. 4479/2017, αναφορικά με την απασχόληση συμβασιούχων στις υπηρεσίες καθαριότητας των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α’ Βαθμού. Το υπουργείο Εσωτερικών αναφέρεται στο ζήτημα των συμβάσεων στην καθαριότητα των δήμων, μέχρι την ολοκλήρωση της διαγωνιστικής διαδικασίας για την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού ή το αργότερο μέχρι την 31.3.2018, το Υπουργείο Εσωτερικών. Η εγκύκλιος (αριθ. Πρωτ. 29644/5.9.2017) απεστάλη σήμερα στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις της χώρας.