Κόντρα έχει ξεσπάσει ανάμεσα στο υπουργείο Υγείας και την Ένωση Ιατρών ΕΟΠΥΥ (ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ) σχετικά με τη στελέχωση των Τοπικών Μονάδων Υγείας (ΤΟΜΥ) της νέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Οι μεν γιατροί κάνουν λόγο για μηδαμινό ενδιαφέρον στελέχωσης των δομών, το δε υπουργείο παραπέμπει στον αριθμό των αιτήσεων του σχετικού διαγωνισμού, που ολοκληρώνεται την προσεχή Παρασκευή.

Αφορμή για τη διαμάχη αποτέλεσαν οι δηλώσεις του αναπληρωτή γενικού γραμματέα Υγείας, Σταμάτη Βαρδαρού ότι από μισθολογική άποψη «τα κίνητρα (για πρόσληψη ιατρών στα ΤΟΜΥ) είναι ιδιαιτέρως σημαντικά, ιδίως αν τα συνυπολογίσεις με τις νέες συμβάσεις του ΕΟΠΥΥ, που θα είναι συμβάσεις πολύ χαμηλότερης αποζημίωσης από αυτές που ισχύουν μέχρι σήμερα».

Οι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ γιατροί κάνουν λόγο για «απ’ευθείας εκφοβισμό των εργαζομένων, συμβεβλημένων ιατρών, αλλά και των νέων ιατρών που περιμένουν τη νέα σύμβαση, καθώς ξεκάθαρα τονίζει πως όποιος δε δηλώσει πρόθεση για διορισμό στις ΤΟΜΥ σύντομα θα έχει σύμβαση, όχι με δέκα ευρώ μεικτά (3 ευρώ καθαρά) ανά ασθενή, αλλά με πολύ λιγότερα».

Η ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ υποστηρίζει επίσης ότι, ελάχιστοι γιατροί έχουν δηλώσει πρόθεση διορισμού στις ΤΟΜΥ και πως το υπουργείο Υγείας και η κυβέρνηση βρίσκονται μπροστά σε ένα τεράστιο αδιέξοδο.

Το υπουργείο Υγείας αντικρούει τους ισχυρισμούς των γιατρών διευκρινίζοντας ότι «πρόκειται για θέσεις εργασίας που προσφέρουν «καθαρές» απολαβές που ξεπερνούν τα 1600€, με καθεστώς μισθωτής εργασίας, τετραετή απασχόληση και εξασφαλισμένη τη συνέχεια της λειτουργίας των δομών και μετά τη λήξη του 4ετούς προγράμματος. Προφανώς οι θέσεις στις ΤΟΜΥ προτάσσονται ως καλύτερη ευκαιρία συγκριτικά με τις νέες συμβάσεις του ΕΟΠΥΥ οι οποίες αντικειμενικά δεν μπορούν να είναι αντίστοιχης αποζημίωσης».

Σε ότι αφορά δε το ενδιαφέρον των γιατρών για στελέχωση των ΤΟΜΥ το υπουργείο παραπέμπει την ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ στην ερχόμενη Παρασκευή που «κλείνει» η σχετική προκήρυξη, μετά από παράταση που είχε δοθεί για την εκδήλωση ενδιαφέροντος.

«Κατανοούμε τους ευσεβείς πόθους κάποιων για «Βατερλώ» της μεταρρύθμισης, τους διαβεβαιώνουμε, όμως, ότι θα διαψευστούν τον επόμενο μήνα με το άνοιγμα των πρώτων νέων δομών ΠΦΥ», καταλήγει η απάντηση του υπουργείου.