«Πονοκέφαλος» για την ΕΛ.ΑΣ. το καυτό 4ήμερο από 7 έως 10 Σεπτεμβρίου καθώς σχεδιάζονται μέτρα ασφαλείας για την 2ήμερη επίσκεψη στην Αθήνα του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν με τη σύζυγο του στις 7 – 8 του μήνα.

Περισσότεροι από 2.000 αστυνομικοί θα κινητοποιηθούν στο πλαίσιο των ισχυρών μέτρων ασφαλείας που θα ισχύσουν για τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος αναμένεται να φτάσει στην Αθήνα, την προσεχή Πέμπτη 7 Σεπτεμβρίου.

Οι αστυνομικές Αρχές είναι σε συναγερμό, ενώ έχουν εδώ και πολλές ημέρες στενή συνεργασία με τις αντίστοιχες γαλλικές.

Σημειώνεται ότι σε «κλοιό ασφαλείας» θα τεθούν, εκτός των άλλων, η Γαλλική Πρεσβεία, το Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών, στο Κολωνάκι, το οποίο πρόκειται να επισκεφθεί ο κ.Μακρόν στις 8 Σεπτεμβρίου, καθώς και επιχειρήσεις γαλλικών συμφερόντων.

Υπενθυμίζεται, ότι τον περασμένο Νοέμβριο είχε σημειωθεί τρομοκρατική επίθεση με χειροβομβίδα στην Γαλλική Πρεσβεία, ενώ διαδοχικές εμπρηστικές επιθέσεις έγιναν τον Φεβρουάριο στο Γαλλικό Ινστιτούτο, που βρίσκεται πολύ κοντά στα Εξάρχεια.

Καίριο στον τομέα της ασφάλειας, όπως τονίζουν αστυνομικές πηγές, είναι και το θέμα των μετακινήσεων του κ.Μακρόν. Οι δρόμοι από όπου πρόκειται να περάσει ο Γάλλος πρόεδρος θα κλείνουν από αρκετή ώρα πριν, ενώ θα γίνεται εξονυχιστικός έλεγχος όλων ανεξαιρέτως των σημείων διέλευσης της αυτοκινητοπομπής από άνδρες του Τμήματος Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανισμών.

Ακόμη, εκατοντάδες αστυνομικοί με πολιτικά θα βρίσκονται σε όλα τα μέρη που πρόκειται να επισκεφθεί ο Γάλλος πρόεδρος, ενώ ταυτόχρονα θα πετούν συνεχώς ελικόπτερα της Ελληνικής Αστυνομίας πάνω από τα σημεία όπου θα βρίσκεται ο κ.Μακρόν.

Επιπλέον μέτρα ασφαλείας θα ληφθούν στα τέλη της εβδομάδας και στη Θεσσαλονίκη λόγω των διαδηλώσεων στο περιθώριο των εγκαινίων της Διεθνούς Έκθεσης, παρουσία του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.

Οπως αναφέρουν πληροφορίες σχετικά με τα μέτρα ασφαλείας για την επίσκεψη του Γάλλου προέδρου θα είναι αυστηρά με τη συμμετοχή εκατοντάδων αστυνομικών ενώ σε κλοιό ασφαλείας θα μπουν η πρεσβεία της Γαλλίας στο κέντρο της Αθήνας και επιχειρήσεις γαλλικών συμφερόντων. Παράλληλα κατά τις μετακινήσεις του προεδρικού ζεύγους της Γαλλίας θα κλείνουν οι δρόμοι.

Σχετικά με τα μέτρα ασφαλείας στη Θεσσαλονίκη αναμένεται να διατεθεί μικρότερος αριθμός (εκτιμάται περίπου 3.500) σε σχέση με πέρυσι (ήταν περίπου 5000) καθώς στόχος είναι να δοθεί περισσότερο η εικόνα πως πρόκειται για ένα οικονομικό φόρουμ.

Παρόλα αυτά αναμένεται αστυνομικοί να αναπτυχθούν περιμετρικά από τις εγκαταστάσεις της ΔΕΘ, αλλά και σε άλλα κομβικά σημεία στο κέντρο της Θεσσαλονίκης όπου θα πραγματοποιηθούν οι καθιερωμένες συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας και οι πορείες, με κατάληξη την πλατεία της ΧΑΝΘ, κοντά στο συνεδριακό κέντρο.

Τον «χορό» των κινητοποιήσεων θα ανοίξουν την Παρασκευή 8 Σεπτεμβρίου οι συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι αστυνομικών, πυροσβεστών και λιμενικών. Την επόμενη ημέρα στις 6 θα πραγματοποιηθεί στο άγαλμα του Βενιζέλου η διαδήλωση της ΓΣΕΕ και στις 18.30 του ΠΑΜΕ στην πλατεία Αριστοτέλους. Για τις 18.00 είναι προγραμματισμένη η συγκέντρωση ατόμων του λεγόμενου αντεξουσιαστικού χώρου στην Καμάρα.