Ταξίδι-έκπληξη στις Ηνωμένες Πολιτείες ετοιμάζεται το φθινόπωρο με τη συμμετοχή της εισαγγελέως Διαφθοράς κυρίας Ελένης Τουλουπάκη, στο πλαίσιο της συνεργασίας της Ελλάδας με τις αμερικανικές Αρχές για τη διαλεύκανση του σκανδάλου της Novartis.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυρία Τουλουπάκη θα συνοδεύεται από δύο εισαγγελείς-στελέχη του δυναμικού που διαθέτει η Εισαγγελία Διαφθοράς, και συγκεκριμένα από τον κ. Χρήστο Ντζούρα και τον κ. Στέλιο Μανώλη. Παρά το γεγονός ότι δεν έχει προς το παρόν διευκρινιστεί αν οι συναντήσεις θα γίνουν στη Νέα Υόρκη ή στην Ουάσιγκτον όπου έχει την έδρα της η –καθοριστικά συμμετέχουσα στις έρευνες –αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, εν τούτοις είναι βέβαιο ότι οι επαφές θα προσφέρουν πολύτιμο υλικό στις ελληνικές εισαγγελικές αρχές για πρόσωπα που εμπλέκονται στις μίζες του φαρμακευτικού κολοσσού.

Πηγές του «Βήματος» τονίζουν ότι τους τελευταίους μήνες στην Αθήνα έχει εγκατασταθεί κλιμάκιο του FBI το οποίο διενεργεί έρευνες αποκλειστικά για το σκάνδαλο της Novartis και συνεργάζεται στενά με την Εισαγγελία Διαφθοράς, ετοιμάζοντας παράλληλα το έδαφος της επίσκεψης στην άλλη όχθη του Ατλαντικού.
Πρόσωπα που είναι σε θέση να γνωρίζουν, επισημαίνουν ότι οι έρευνες έχουν προχωρήσει σε βάθος, καθώς οι αμερικανικές Αρχές διατηρούν ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας και με τα κεντρικά γραφεία της Novartis στη Βασιλεία της Ελβετίας.
Η βαλίτσα της κυρίας Τουλουπάκη θα είναι πάντως έτοιμη καθ’ όλη τη διάρκεια του φθινοπώρου, καθώς προγραμματίζεται και άλλη κομβική επίσκεψη, αυτή τη φορά στα εδάφη της Γηραιάς Ηπείρου, και συγκεκριμένα την Ελβετία. Η συνάντηση με εκπροσώπους της ελβετικής Ομοσπονδιακής Εισαγγελίας αναμένεται μάλιστα να καθορίσει τις έρευνες για τα πεπραγμένα του πρώην υπουργού Εθνικής Αμυνας κ. Γιάννου Παπαντωνίου, για τα οποία είναι υπό εξέλιξη δικαστική συνδρομή ανάμεσα στις δύο χώρες. Θεωρείται σίγουρο ότι με την κυρία Τουλουπάκη θα ταξιδέψει και η έχουσα γνώση του φακέλου Παπαντωνίου κυρία Ηλιάννα Ζαμανίκα, εκ των ανακριτών Διαφθοράς.
Και επειδή τα πηγαινέλα στην Ελβετία δεν προγραμματίζονται κάθε τόσο, οι έλληνες εισαγγελείς φέρονται διατεθειμένοι να ασκήσουν παράλληλα πιέσεις και για άλλα σκάνδαλα, για τα οποία έχει ζητηθεί δικαστική συνδρομή, με κορυφαίο αυτό της Novartis.
Τα ταξίδια των ελλήνων εισαγγελέων έχουν σημειώσει κατακόρυφη αύξηση τα τελευταία χρόνια, ελέω οικονομικού εγκλήματος, που δεν γνωρίζει πλέον σύνορα. Στις αρχές της άνοιξης οι εισαγγελείς Διαφθοράς ταξίδεψαν στη Χάγη, ζητώντας –από τη γενική εισαγγελέα του κρατιδίου του Παναμά –το «ξεκλείδωμα» συγκεκριμένων τραπεζικών λογαριασμών, έτσι ώστε να αποκαλυφθούν οι πραγματικοί δικαιούχοι offshore που εντοπίζονται στη λίστα των Panama Papers –τη μεγαλύτερη διαρροή δεδομένων στην Ιστορία.
Σχετικό είναι και το γεγονός ότι ελάχιστους μήνες αργότερα η κυρία Τουλουπάκη βρέθηκε στο Παρίσι, με εκπροσώπους του υπουργείου Δικαιοσύνης, για σειρά συναντήσεων με στελέχη του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, ως προς την αξιολόγηση της χώρας σε ζητήματα διαφθοράς.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ