Στην τελική ευθεία, με ταχύτατες διαδικασίες , αυστηρό χρονοδιάγραμμα αλλά και πολλούς «κραδασμούς», βρίσκεται η δημιουργία του νέου Πανεπιστημίου που έρχεται να προστεθεί στον κατάλογο των 21 Ιδρυμάτων της χώρας.
Το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής , παίρνει «σάρκα και οστά» από τις αρχές του νέου έτους, προκειμένου να συμπεριληφθεί στο μηχανογραφικό του 2018, για να δεχτεί από την επόμενη ακαδημαϊκή χρονιά, τους πρώτους του φοιτητές.
Η συγχώνευση των ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά, εγχείρημα δύσκολο που γίνεται για πρώτη φορά , δεν επιβάλλεται μόνο από την ανάγκη της δημοσιονομικής λιτότητας. Θεωρείται βέβαιο ότι θα ανοίξει το δρόμο σε πολλές συνενώσεις Πανεπιστημίων και ΤΕΙ αλλά και συνεργασίες ανάμεσα σε ΤΕΙ, μέσα από αξιολόγηση σε βάθος τριετίας, που θα φέρουν σημαντικές ανακατατάξεις στο χάρτη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης της χώρας.
Η εξαγγελία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα για την δημιουργία του νέου Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, προχωρά με την σύμφωνη γνώμη των ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά, υπάρχουν όμως και αντίθετες φωνές από κάποια τμήματα που συγχωνεύονται με άλλα. Ο κ. Κωνσταντίνος Γαβρόγλου είναι αποφασισμένος να μην κάνει βήμα πίσω. « Όποιο τμήμα διαφωνεί, μπορεί να διατηρήσει την αυτονομία του και να μείνει εκτός Πανεπιστημίου» δηλώνει στο «Βήμα» ο υπουργός Παιδείας.
Παρά το γεγονός ότι η πρόταση με το σχήμα του νέου Πανεπιστημίου έχει πάρει ουσιαστικά την τελική της μορφή, ( δημοσιεύτηκε στο «Βήμα» στις 30 Ιουλίου) εντούτοις, η επιτροπή που έχει συσταθεί για την συγχώνευση των δυο Ιδρυμάτων, εξέτασε και εναλλακτικά σενάρια προκειμένου να πετύχει την μεγαλύτερη δυνατή αποδοχή και να αμβλύνει την δυσαρέσκεια που υπάρχει από τα τμήματα που χάνουν την αυτονομία τους.

Τρία είναι τα μεγάλα αγκάθια των συγχωνεύσεων και προέρχονται:

1. Από τη Σχολή των Επιστημών Υγείας (την σημερινή ΣΕΥΠ) υπάρχουν 5 τμήματα που χάνουν την αυτοδυναμία τους και μετατρέπονται σε κατευθύνσεις.
2. Από τα τμήματα Φυσικοθεραπείας και Εργοθεραπείας που προβάλλουν το επιχείρημα ότι πρόκειται για τμήματα μεγάλης ζήτησης, με υψηλή βάση εισαγωγής και επαγγελματική απορρόφηση. Το ενδεχόμενο πάντως, να παραμείνει αυτόνομο το τμήμα Εργοθεραπείας έχει απορριφθεί εξαιτίας του μικρού αριθμού μελών ΔΕΠ.
3. Από τα τμήματα Φωτογραφίας και Γραφιστικής καθώς πρόκειται για δυο τμήματα με διαφορετικά γνωστικά αντικείμενα , ελάχιστα ομοειδή μαθήματα , διαφορετικό περιεχόμενο και προγράμματα σπουδών. Σε συνδυασμό μάλιστα με το ότι έχουν πάνω από 20 μέλη ΔΕΠ, το καθένα, έχουν όλες τις προϋποθέσεις για να διατηρήσουν την αυτονομία τους.

Η ακτινογραφία των σχολών

Μετά και τις τελευταίες αλλαγές , το σχήμα του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, διαμορφώνεται ως εξής:
– 5 σχολές από τις 7 που έχουν σήμερα τα δυο ΤΕΙ.

– 23 τμήματα τετραετούς φοίτησης τα οποία θα προκύψουν από την συγχώνευση 36 τμημάτων ( 42 με τις κατευθύνσεις) , που υπάρχουν σήμερα στο ΤΕΙ Αθήνας και ΤΕΙ Πειραιά.

– 13 τμήματα χάνουν την αυτονομία τους και μετατρέπονται σε κατευθύνσεις ενώ αρκετά μετονομάζονται.

– Το τμήμα Ενεργειακής Τεχνολογίας του ΤΕΙ Αθήνας με δυο κατευθύνσεις , διαλύεται και το προσωπικό του θα ενταχθεί στα υπάρχοντα συναφή τμήματα.

– Το τμήμα Προσχολικής Αγωγής του ΤΕΙ Αθήνας θα μεταφερθεί στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και θα ενσωματωθεί στο τμήμα Εκπαίδευσης και Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία.

– Το τμήμα Διοίκησης Τουρισμού που ήταν κατεύθυνση, γίνεται αυτοδύναμο.

-Το τμήμα Κοινωνικής Εργασίας μεταφέρεται από την Σχολή Επιστημών Υγείας στη Σχολή Διοίκησης.

Αναλυτικά το σχήμα του νέου Πανεπιστημίου είναι το εξής:

1. Σχολή Μηχανικών: Προβλέπονται 8 τμήματα. Το τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών γίνεται ένα μεγάλο τμήμα που θα περιλαμβάνει τα τμήματα Ηλεκτρονικών Μηχανικών ( ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά) , Μηχανικών Αυτοματισμού, Ηλεκτρολόγων Μηχανικών ενώ το τμήμα Κλωστοϋφαντουργίας συγχωνεύεται με την κατεύθυνση Τεχνολογίας Γραφικών Τεχνών ( του τμήματος Γραφιστικής) και μετονομάζεται σε τμήμα Βιομηχανικού Σχεδιασμού και Γραφικών Τεχνών.

2. Σχολή Διοίκησης Οικονομίας και Κοινωνικών Επιστημών: Προβλέπονται 5 τμήματα. Μεταφέρεται εδώ από τη Σχολή Επιστημών Υγείας, το τμήμα Κοινωνικής Εργασίας . Διατηρείται αυτόνομο το τμήμα Βιβλιοθηκονομίας ενώ το Μάρκετιγκ, η Διαφήμιση, η Διοίκηση των Μονάδων Υγείας γίνονται κατευθύνσεις. Δημιουργείται αυτοδύναμο, το τμήμα Διοίκησης Τουρισμού το οποίο μέχρι τώρα ήταν κατεύθυνση στο τμήμα Διοίκησης και Οικονομίας.

3. Σχολή Επιστημών Υγείας: Προβλέπονται 5 τμήματα. Τα τμήματα Φυσικοθεραπείας και Εργοθεραπείας συγχωνεύονται σε ένα που μετονομάζεται Θεραπευτικής Επιστήμης και Αποκατάστασης. Εξετάζεται όμως το ενδεχόμενο να διατηρήσει την σημερινή του ονομασία. Κατευθύνσεις γίνονται τα τμήματα Ιατρικών Εργαστηρίων, Οδοντικής Τεχνολογίας, Οπτικής και Οπτομετρίας, Ακτινολογίας και Ραδιολογίας, Αισθητικής και Κοσμετολογίας. Η πρόταση να είναι αυτοδύναμα τα τμήματα Οπτικής και Ακτινολογίας προσκρούει στον μικρό αριθμό μελών ΔΕΠ ( δεν υπερβαίνουν τα 7 άτομα).

4. Σχολή Επιστημών Τροφίμων: Προβλέπονται 2 τμήματα. Το Τεχνολογίας Τροφίμων παραμένει ως έχει. Το τμήμα Οινολογίας και Τεχνολογίας Ποτών, μετονομάζεται σε Επιστημών Οίνου, Αμπέλου και Ποτών.

5. Σχολή Επιστημών Εφαρμοσμένων Τεχνών, Επικοινωνίας και Πολιτισμού: Προβλέπονται 3 τμήματα ( από 4 που έχει σήμερα ). Το τμήμα Συντήρησης Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης με δύο κατευθύνσεις . Αυτόνομο παραμένει και το τμήμα Αρχιτεκτονικής Εσωτερικού Χώρου. Για τα τμήματα Γραφιστικής και Φωτογραφίας η επιτροπή προτείνει να συγχωνευτούν σε ένα με την ονομασία τμήμα Οπτικοακουστικών, Ψηφιακών Συστημάτων με 2 κατευθύνσεις: α) Γραφιστικής και Πολυμέσων β) Τέχνης και Τεχνολογίας Οπτικοακουστικών Μέσων.

Η Σύγκλητος του ΤΕΙ Αθήνας που συνεδρίασε στις 23 Αυγούστου υπό τη πρυτανεία του Μιχ. Μπρατάκου, ψήφισε ομόφωνα υπέρ της δημιουργίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής ως μετεξέλιξη των δυο ιδρυμάτων, του ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά.
Ο κ. Γαβρόγλου ζήτησε μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου τα δύο ΤΕΙ να έχουν ολοκληρώσει τα νέα Προγράμματα Σπουδών όλων των τμημάτων ώστε να ακολουθήσει η αξιολόγηση τους από την ΑΔΙΠ.
Στη συνέχεια, ο Υπουργός Παιδείας θα προχωρήσει σε νομοθετική πράξη για την δημιουργία του νέου Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής και θα ορίσει Διοικούσα Επιτροπή αποτελούμενη από 7 ή 9 μέλη.