Η «προσγείωση» της αντικυνηγετικής ρητορικής του ΣΥΡΙΖΑ, στις φιλικές προς τη θήρα δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος κ. Σωκράτη Φάμελλου, επέσυρε την μήνιν των Οικολόγων Πρασίνων, οι οποίοι στηρίζουν την κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ –ΑΝΕΛ.
Άλλωστε είναι η πρώτη φορά, τουλάχιστον τα τελευταία χρόνια, που η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος κάνει τόσο κολακευτικές δηλώσεις για το κυνήγι και τους κυνηγούς. «Το κυνήγι είναι μια δραστηριότητα που συμβάλλει στην αειφορική διαχείριση των θηρεύσιμων ειδών, αποτελεί δηλαδή μέτρο περιβαλλοντικής διαχείρισης και ως τέτοιο εντάσσεται στον γενικότερο περιβαλλοντικό σχεδιασμό του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Για τον λόγο αυτόν χρειαζόμαστε τους κυνηγούς ως διαχειριστές που θα σέβονται το θήραμα και το περιβάλλον, και η προστασία του περιβάλλοντος θα αποτελεί για αυτούς συνειδητή προτεραιότητα», είχε δηλώσει ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, προ ημερών, με αφορμή την έναρξη της κυνηγετικής περιόδου.
Είναι αξιοσημείωτο ότι, πριν να γίνει κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ μιλούσε για περαιτέρω περιορισμό της κυνηγετικής δραστηριότητας (χωρικά και χρονικά) και για επέκταση των πάρκων προστατευόμενης άγριας ζωής.
«Τη φανερά φιλοκυνηγετική στάση του», επισημαίνουν με ανακοίνωσή τους οι Οικολόγοι Πράσινοι και υπενθυμίζουν ότι ο υπουργός, δεν μπορεί να κινείται εκτός πολιτικής των συγκυβερνώντων κομμάτων «με την ψήφο των οποίων βρίσκεται στη θέση του υπουργού αφού αυτά δίνουν τη θεσμική δυνατότητα να τον ορίζει ο εκλεγόμενος Πρωθυπουργός ως υπουργό».
Οι Οικολόγοι Πράσινοι σχολιάζουν συγκεκριμένα σημεία της ανακοίνωσης του υπουργείου και των δηλώσεων του αναπληρωτή υπουργού:
– Το ότι το υπουργείο αναφέρθηκε σε «ικανοποιητικούς αριθμούς θηραμάτων» δήθεν συλλέγοντας και αναλύοντας μέσα σε 24 ώρες, στοιχεία από όλη τη χώρα, ενώ οφείλει να είναι ουδέτερο και σχολαστικό, αποτελεί απλή υιοθέτηση της κυνηγετικής προπαγάνδας.
– Η στάση του αναπληρωτή υπουργού, όσον αφορά στην επίθεση αρκούδας σε κυνηγό, «δείχνει απόλυτη άγνοια των υποχρεώσεών του». Μετά από ένα τέτοιο περιστατικό, «δουλειά του υπουργείου είναι να εξηγήσει τι σκοπεύει να κάνει για την προστασία του απειλούμενου είδους από τα συνεπακόλουθα τέτοιων συμβάντων και όχι μόνο να ευχηθεί στους κυνηγούς να μην έχουν ατυχή συμβάντα στο χόμπι τους».
Τέλος, οι Οικολόγοι Πράσινοι επισημαίνουν ότι το οικολογικό κίνημα δεν αποπροσανατολίζεται με τις εξαγγελίες περί ανακύκλωσης φυσιγγίων (https://www.tovima.gr/society/article/?aid=896646), «καθ΄ υπόδειξη των ίδιων των κυνηγών με σκοπό τη δημιουργία ενός περιβαλλοντικού προφίλ ή μάλλον άλλοθι σε μια δραστηριότητα όπως το κυνήγι το οποίο, ενώ αποδεδειγμένα αποτελεί απειλή για την άγρια φύση, ασκείται με ολοένα και πιο αδύναμο κρατικό έλεγχο».