Η Ζάκυνθος μετά τον φόνο του 23χρονου αμερικανού τουρίστα στον Λαγανά και τις δεκάδες καταστρεπτικές πυρκαγιές έχει πλέον να αντιμετωπίσει αλλεπάλληλες εκρήξεις ΑΤΜ αλλά και εκδικητικούς φόνους που σχετίζονται και με ανθρώπους της νύχτας.
Το πολύπαθο νησί, το οποίο έχει απασχολήσει για δεκάδες υποθέσεις διαφθοράς, για τη δράση εμπρηστών, για παλαιότερη ανατίναξη του δημαρχείου και για δεκάδες αιματηρά περιστατικά με δράστες έλληνες και ξένους τουρίστες, έχει τις τελευταίες ημέρες να αντιμετωπίσει και τις επιθέσεις με «βομβιστικές» ενέργειες ληστών αλλά και το άνοιγμα κύκλου αίματος σε μια νέα βεντέτα. Αυτό το καλοκαίρι το «Φιόρο του Λεβάντε» με τους 40.000 μόνιμους κατοίκους και τους περίπου 500.000 τουρίστες που το κατακλύζουν βρίσκεται διαρκώς στην επικαιρότητα με σειρά αιματηρών περιστατικών ή σημαντικών καταστροφών. Μάλιστα νέες πυρκαγιές έχουν ξεσπάσει τα τελευταία 24ωρα στο νησί επαναφέροντας τον εφιάλτη που γνώρισε προ δύο εβδομάδων, οπότε και κάηκαν συνολικά περίπου 15.000 στρέμματα δασικών εκτάσεων. Και αυτό ενώ η Πυροσβεστική Υπηρεσία φέρεται να έχει εντοπίσει τρία διαφορετικά «κίνητρα» –σχετίζονται με καταπατήσεις και άλλους λόγους –στον κύκλο των περίπου 20 εμπρησμών που είχαν σημειωθεί στα μέσα Αυγούστου και είχαν προκαλέσει τεράστια αναστάτωση στο Ζάντε.
Προ δύο ημερών λοιπόν ένας 34χρονος σκότωσε με καραμπίνα έναν συνομήλικό του –το όνομα του οποίου είχε αναφερθεί σε υπόθεση εκβιασμών –στην περιοχή του ΚΤΕΟ στη Ζάκυνθο. Μάρτυρες δήλωσαν ότι ο 37χρονος περνούσε από το σημείο όπου τον περίμενε ο δράστης, ο οποίος σήκωσε την καραμπίνα του και του έριξε εν ψυχρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες κίνητρο της δολοφονίας ήταν η δολοφονία πριν από αρκετά χρόνια ενός συγγενούς του δράστη ενώ φαίνεται να υπήρχαν και άλλες διαφορές. Σύμφωνα με αναφορές αστυνομικών το θύμα της δολοφονίας είχε απασχολήσει τις Αρχές για άλλη εγκληματική ενέργεια, ενώ η υπόθεση συσχετίζεται και με τη δράση νονών της νύχτας και διακινητών όπλων που καταγράφηκε στο νησί την περίοδο 2010-2011.
Τα τελευταία 24ωρα στάλθηκε εκτάκτως στο νησί από την Αθήνα Ομάδα Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας για τον φόβο αντιποίνων και για άλλους λόγους.
Την ίδια ώρα η Αστυνομία της Ζακύνθου που επιχειρεί να περιορίσει την εγκληματικότητα και τις παραβάσεις στην περιοχή του Λαγανά καλείται να εξιχνιάσει και τον γρίφο με τις τέσσερις ανατινάξεις ΑΤΜ που έχουν σημειωθεί από τις αρχές Ιουλίου στις Αλυκές, στο Τσιλιβί (δύο φορές) και στην περιοχή Πόρτο Κούκλα του νησιού με λεία περίπου 100.000 ευρώ. Η λεία αυτή προέρχεται από την πρώτη ληστεία με έκρηξη του ΑΤΜ στις Αλυκές που σημειώθηκε το ξημέρωμα της 11ης Ιουλίου μπροστά από ξενοδοχειακή μονάδα.

Οι δύο δράστες τράπηκαν σε φυγή με μηχανάκιμε κατεύθυνση τη γειτονική περιοχή του Αλυκανά. Ακολούθησαν νέα χτυπήματα με εκρήξεις σε ΑΤΜ σε άλλα τουριστικά σημεία της Ζακύνθου –όπου υπάρχει συνεχής τροφοδοσία των ΑΤΜ με σημαντικά χρηματικά ποσά –όπου όμως οι δράστες δεν κατόρθωσαν να διαλύσουν την «κάψουλα» που είχε τα χρήματα. Οι εκρήξεις ήταν τόσο ισχυρές –με διοχέτευση αερίου στο εσωτερικό του ATM –ώστε μεταλλικά τμήματα του συστήματος αυτόματων συναλλαγών εκσφενδονίστηκαν δεκάδες μέτρα μακριά. Σύμφωνα με αρχικές ενδείξεις στελεχών της ΕΛ.ΑΣ. οι δράστες είναι μάλλον αλλοδαποί και προέρχονται από την Αθήνα.

Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. συνεκτιμούν παρόμοια περιστατικά που έχουν σημειωθεί στην Αττική, στη Φθιώτιδα και στη Μεσσηνία, χωρίς όμως να βρεθούν αποδεικτικά στοιχεία και με τον φόβο οι εγκληματικές ενέργειες στο νησί να συνεχιστούν. Με δεδομένη μάλιστα την έλλειψη αστυνομικού προσωπικού για να αντιμετωπίσει αυτόν τον καλοκαιρινό κύκλο βίας, και όχι μόνο στο νησί του Ιονίου.

HeliosPlus