Με περιβαλλοντικό πρόσημο ξεκίνησε η εφετινή κυνηγετική περίοδος. Ο προϊστάμενος της Γενικής Διεύθυνσης Ανάπτυξης και Προστασίας Δασών και Αγροπεριβάλλοντος κ. Κώστας Δημόπουλος με έγγραφο που κοινοποίησε στις αρμόδιες υπηρεσίες των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, στην Κυνηγετική Συνομοσπονδία Ελλάδος και στις κατά τόπους κυνηγετικές ομοσπονδίες επισημαίνει τις καλές πρακτικές του κυνηγίου. Μεταξύ αυτών, προκρίνει τη μείωση των αποβλήτων, με την απομάκρυνση καλύκων και τη μη απόρριψη σκουπιδιών, τη χρήση μολύβδινων σκαγιών μόνο όπου προβλέπεται από τη νομοθεσία και τον σεβασμό στα όργανα ελέγχου (Αστυνομία, Δασική Υπηρεσία, Θηροφυλακή Κυνηγετικών Οργανώσεων).
Το ζήτημα κρίνεται από τους ειδικούς ιδιαίτερα σοβαρό, καθώς συχνά, ειδικά στα καρτέρια, όπου συρρέουν πολλοί κυνηγοί, η περιοχή γεμίζει από κάλυκες. Για τον λόγο αυτόν ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Σωκράτης Φάμελλος ανακοίνωσε σήμερα Τρίτη ότι το υπουργείο προτίθεται να ξεκινήσει μια πιλοτική εφαρμογή για την εφετινή κυνηγετική περίοδο ενός συστήματος συλλογής και ανακύκλωσης των καλύκων που απορρίπτονται κατά την κυνηγετική δραστηριότητα.
«Ο κυνηγότοπος πρέπει να παραμένει στην ίδια κατάσταση που ήταν πριν από την επίσκεψη των κυνηγών και αυτό θα γίνει μόνο αν ο κάθε κυνηγός προχωρά στη συλλογή των αποβλήτων που δημιουργεί» επεσήμανε ο κ. Φάμελλος. Και πρόσθεσε: «Οι κυνηγοί οφείλουν να σέβονται και να προστατεύουν το περιβάλλον. Θα πρέπει να σεβαστούν τις επικείμενες απαγορεύσεις θήρας στις καμένες από τις πρόσφατες πυρκαγιές περιοχές. Οι κυνηγοί όμως πρέπει και να διαχειρίζονται τα απόβλητα της δραστηριότητάς τους για την ελαχιστοποίηση της περιβαλλοντικής υποβάθμισης και την αειφορία του κυνηγίου».
Πάντως, όπως αναφέρει ο κ. Δημόπουλος στο σχετικό έγγραφο, «για το θέμα έχει γίνει μεγάλη συζήτηση και αρκετοί κυνηγετικοί σύλλογοι έχουν αναλάβει πρωτοβουλίες για τον περιορισμό του προβλήματος. Θεωρούμε ότι η υποχρέωση περισυλλογής των καλύκων και των λοιπών απορριμμάτων αποτελεί ατομική ευθύνη του κάθε κυνηγού». Επίσης, σχολιάζει την τήρηση των ειδικών κανόνων που ισχύουν για τους υγροτόπους και κυρίως τις απαγορεύσεις στη χρήση μολύβδινων σκαγιών. «Δεν κυνηγάμε με μολύβδινα σκάγια στους υγροτόπους. Η μολυβδίαση προσβάλλει τα ζώα αλλά και τον άνθρωπο» υπογραμμίζει.
Οι κυνηγετικοί σύλλογοι και τα καταστήματα εμπορίας σε συνεργασία με τους δήμους θα αναλάβουν την προετοιμασία υποδομών προσωρινής αποθήκευσης και συλλογής των χρησιμοποιημένων φυσιγγίων ώστε να προωθούνται στην επαναχρησιμοποίηση και ανακύκλωση.
Για τον λόγο αυτόν, ο κ. Φάμελλος κάλεσε εχθές τον Ελληνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης, τη Γενική Διεύθυνση Ανάπτυξης και Προστασίας Δασών και Αγροπεριβάλλοντος του υπουργείου Περιβάλλοντος, την Κυνηγετική Συνομοσπονδία Ελλάδας και την Κεντρική Ενωση Δήμων Ελλάδας να προχωρήσουν στη δημιουργία του κατάλληλου συστήματος συλλογής και ανακύκλωσης των χρησιμοποιημένων φυσιγγίων, ένα σύστημα που εφέτος θα λειτουργήσει πιλοτικά αλλά από την ερχόμενη κυνηγετική περίοδο θα λάβει υποχρεωτικό χαρακτήρα.
Η κυνηγετική περίοδος ξεκίνησε ομαλά την περασμένη Κυριακή, αν και ένα σοβαρό περιστατικό αμαύρωσε την έναρξη της σεζόν. Αρκούδα επιτέθηκε σε κυνηγό από τη Φλώρινα, ο οποίος βρισκόταν σε κυνηγότοπο με καλλιέργεια καλαμποκιού. Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με τον κ. Φάμελλο, «το κυνήγι είναι μια δραστηριότητα που συμβάλλει στην αειφορική διαχείριση των θηρευσίμων ειδών, αποτελεί δηλαδή μέτρο περιβαλλοντικής διαχείρισης και ως τέτοιο εντάσσεται στον γενικότερο περιβαλλοντικό σχεδιασμό του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Για τον λόγο αυτόν χρειαζόμαστε τους κυνηγούς ως διαχειριστές που θα σέβονται το θήραμα και το περιβάλλον, και η προστασία του περιβάλλοντος θα αποτελεί για αυτούς συνειδητή προτεραιότητα».

HeliosPlus