Δραματικές εξελίξεις σημειώνονται –χωρίς να δημοσιοποιηθεί οτιδήποτε –τις δύο τελευταίες εβδομάδες στην υπόθεση απαγωγής του 54χρονου επιχειρηματία Μιχάλη Λεμπιδάκη στην Κρήτη, ο οποίος κλείνει περίπου 150 ημέρες ομηρείας, σε ένα πρωτοφανές «ρεκόρ» για τα ελληνικά εγκληματολογικά χρονικά.
Η οικογένεια του επιχειρηματία προσπαθεί να αποκαταστήσει επαφή με τους απαγωγείς και σε μηνύματα που έχουν σταλεί ζητούν ίχνη ζωής και ελπίδας με αναφορές όπως «δώστε μας ίχνη ζωής να μη χάνουμε τη γη κάτω από τα πόδια μας» ή «πότε μας λέτε ότι έχει πεθάνει και πότε όχι». Με τους απαγωγείς από την πλευρά τους να χαρακτηρίζουν τους άτυχους συγγενείς του 54χρονου… «βλάκες» που δεν καταλαβαίνουν τα δεδομένα της διαπραγμάτευσης, όπως αυτοί τα εννοούν!
Ενδεικτικό ακόμη της τακτικής των απαγωγέων και των «παιχνιδιών υπομονής» που εφαρμόζουν είναι ότι στα αρχικά sms που είχαν στείλει προς την οικογένεια του Μιχάλη Λεμπιδάκη υπήρχαν αναφορές ότι «εμείς δεν βιαζόμαστε, έχουμε όλο τον χρόνο στη διάθεσή μας». Δίνοντας εξαρχής την εικόνα για μια παρατεταμένη ομηρεία, για ασφαλή χώρο κράτησης του επιχειρηματία και για επιμονή στα απαιτούμενα λύτρα.
Ο κύκλος των υπόπτων
Την ίδια ώρα ωστόσο η ΕΛ.ΑΣ., τις τελευταίες εβδομάδες, εντείνει τις προσπάθειές της για τη λύση του μυστηρίου της απαγωγής, αφού διαπιστώνει ότι οι συνεννοήσεις με την οικογένεια παρουσιάζουν στασιμότητα και υπάρχει διαφορά περίπου 40 εκατ. ευρώ μεταξύ ποινικών και της οικογένειας του 54χρονου, για το ύψος των λύτρων που μπορεί να καταβληθούν. Η ΕΛ.ΑΣ. συγκεντρώνει στοιχεία από αναλύσεις κλήσεων αλλά και αγοραπωλησίες τηλεφωνικών συσκευών με στόχο να εντοπίσει τους δράστες.
Επιπλέον, προσπαθεί να λύσει το μυστήριο με ένα μαύρο τζιπ Τσερόκι χωρίς ορατά στοιχεία πινακίδων, που φαίνεται να έχει χρησιμοποιηθεί σε δεύτερη φάση για την αρπαγή Λεμπιδάκη και έχει κινηθεί στο βασικό οδικό δίκτυο της Κρήτης. Παράλληλα, οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. αναζητούν με ιδιαίτερη προσοχή στοιχεία και πληροφορίες που μπορούν να οδηγήσουν στα ίχνη των απαγωγέων για τους οποίους εκτιμάται ότι ζουν σε διάφορες περιοχές της Κρήτης.
Μάλιστα, διατυπώνεται η άποψη ότι ένας ή δύο από αυτούς ίσως έχουν σχέση με την απαγωγή του εφοπλιστή Περικλή Παναγόπουλου το 2009 στην Αθήνα, ο οποίος αφέθηκε ελεύθερος με καταβολή λύτρων περίπου 30 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ., αυτά τα πρόσωπα προφανώς δεν κάθονται στο εδώλιο του κατηγορουμένου στη δίκη που εξελίσσεται (σε δεύτερο βαθμό) στην Αθήνα. Σημειώνεται ότι η αρπαγή του κ. Παναγόπουλου έχει πολλά σκοτεινά σημεία, δεν έχει βρεθεί μεγάλο μέρος των λύτρων ενώ ο βασικός κατηγορούμενος Παναγιώτης Βλαστός έχει αρνηθεί κάθε συμμετοχή και έχει μιλήσει για την «εμπλοκή ατόμων που δεν έχουν γίνει ποτέ γνωστά».
Εχει απομακρυνθεί εντελώς το ενδεχόμενο η αρπαγή του Μιχάλη Λεμπιδάκη να είναι έργο του καταζητούμενου ποινικού Βασίλη Παλαιοκώστα (σ.σ.: υπήρχε ένα τέτοιο αρχικό σενάριο) τα ίχνη του οποίου έχουν χαθεί από τον Οκτώβριο του 2013, όταν υπήρχε καταδίωξή του και ανταλλαγή πυροβολισμών στη Βοιωτία.
Ο τόπος κράτησης
Μεγάλο ζητούμενο για την ΕΛ.ΑΣ. είναι και ο χώρος που κρατείται ως όμηρος ο 54χρονος επιχειρηματίας και εκφράζεται η άποψη ότι «ίσως βρίσκεται σε δυσπρόσιτη περιοχή, πιθανόν στη Νότια Κρήτη. Και ίσως το κρησφύγετο να μην είναι κατ’ ανάγκην εντός του Νομού Ηρακλείου αλλά σε άλλη περιοχή του χαώδους νησιού».
Μάλιστα, τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. που έχουν εξαντλήσει τις έρευνες στην ευρύτερη περιοχή της πόλης του Ηρακλείου εκτιμούν ότι και οι «βάσεις» των απαγωγέων πιθανόν να είναι σε 2-3 άλλα σημεία του νησιού. Συμπληρώνοντας ότι δεν πιστεύουν το σενάριο ότι ο 54χρονος όμηρος έχει μεταφερθεί εκτός Κρήτης και ίσως είναι ακόμη στην Αττική. Επιπλέον, μικρότερες θεωρούν τις πιθανότητες να βρίσκεται στο Ηράκλειο ή σε μία από τις άλλες μεγάλες πόλεις του νησιού. Σύμφωνα με αξιωματούχους της λεωφόρου Κατεχάκη «την περίοδο του Δεκαπενταύγουστου υπήρξαν νέες συντονισμένες προσπάθειες ώστε να υπάρξει αίσιο τέλος στην υπόθεση της αρπαγής του κ. Λεμπιδάκη που δεν απέδωσαν. Δυστυχώς είναι μεγάλο ζήτημα η αδιαλλαξία των δραστών στις συνεννοήσεις με τους συγγενείς του 54χρονου. Πιστεύουμε ότι η συγκεκριμένη προσέγγιση είναι η πλέον σωστή και οι κινήσεις μας στοχεύουν μόνο στην ευτυχή έκβαση της απαγωγής, χωρίς να γίνει οποιαδήποτε σπασμωδική κίνηση».
Διαπραγματεύσεις για γερά νεύρα

Την ίδια ώρα, ωστόσο, εντυπωσιάζουν η δραματικότητα και η ένταση στα μηνύματα που ανταλλάσσει η οικογένεια του ομήρου με τους απαγωγείς που δεν διστάζουν να καθυβρίζουν τους συγγενείς του κ. Λεμπιδάκη, οι οποίοι περνούν ώρες μεγάλης αγωνίας. Στα sms που στέλνουν, στα οποία βάζουν ως πρόθεμα-κωδικό δύο τρία κεφαλαία γράμματα από το ελληνικό αλφάβητο, υπάρχουν αναφορές του τύπου «δεν ξέρουμε ότι είστε τόσο βλάκες» και άλλα παρόμοια, όταν οι συγγενείς του 54χρονου δεν φαίνονται να δέχονται τις υποδείξεις τους ή εκφράζουν την ανησυχία τους για ίχνη ζωής του θύματος της αρπαγής. Επιπλέον, οι δράστες φαίνεται, σε διάφορες χρονικές στιγμές, πότε να δίνουν την απελπιστική εικόνα στους συγγενείς ότι «όλα έχουν τελειώσει» και πότε να ανανεώνουν τις ελπίδες τους.

Η αρπαγή έγινε νωρίς το απόγευμα της Πέμπτης 30 Μαρτίου, όταν ο 54χρονος επιχειρηματίας βρισκόταν καθ’ οδόν από το Ηράκλειο προς έναν οικισμό έξω από την πόλη. Εκεί φαίνεται να χτύπησαν με ένα αγροτικό στο οποίο επέβαιναν τουλάχιστον τρεις δράστες και ακινητοποίησαν το όχημά του, ένα BMW. Τα οχήματα που αργότερα πυρπολήθηκαν φέρεται να είχαν κλαπεί (ένα εξ αυτών τον Δεκέμβριο του 2016) από άλλο σημείο της Κρήτης.
Σημειώνεται ότι ο επιχειρηματίας είχε επιστρέψει πρόωρα από ταξίδι του σε χώρα της Ανατολικής Ευρώπης ενώ είχε προγραμματίσει, για λίγες ημέρες αργότερα, ταξίδι στη Μέση Ανατολή. Ετσι, οι αστυνομικοί δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο οι απαγωγείς να είχαν μια σειρά πληροφοριών από κάποιο άτομο που γνώριζε τον απαχθέντα ή προχώρησαν σε παρακολούθηση αντίστοιχη με την προεργασία που είχε υπάρξει στην απαγωγή Παναγόπουλου ή άλλη υπόθεση ομηρείας.

Συνεργοί

Για τους συνεργούς των απαγωγέων εκτιμάται ότι ίσως είναι άνθρωποι που δεν έχουν απασχολήσει τις υπηρεσίες της Κρήτης για ιδιαίτερα σοβαρές υποθέσεις. Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι έχουν αναζητηθεί και στοιχεία μέχρι και για ορεσίβιους Κρητικούς που έχουν συμμετάσχει ακόμη και σε «περιφερειακή» βεντέτα! Υπάρχουν δε αναζητήσεις και για άτομα που έχουν συμμετοχές από ληστείες μέχρι κυκλώματα της νύχτας, διακινήσεις λαθρομεταναστών, σωματεμπορίας με «ξέπλυμα χρήματος» και άλλα. Ακόμη στον… ατέρμονο κύκλο των υπόπτων έχουν ενταχθεί και 2-3 άτομα κρητικής καταγωγής που έχουν κατηγορηθεί για επιθέσεις με εκρηκτικούς μηχανισμούς.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ