Σε δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση, το σχέδιο νόμου «Μεταρρύθμιση της νομοθεσίας περί Ιατρικών Συλλόγων» από τη Δευτέρα 7 Αυγούστου. Ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, καλεί τους κοινωνικούς εταίρους και κάθε ενδιαφερόμενο να συμμετάσχουν, καταθέτοντας προτάσεις, προκειμένου να βελτιωθούν οι διατάξεις του νομοσχεδίου.

Η διαβούλευση θα διαρκέσει μέχρι την Παρασκευή 25/08/2017 και ώρα 14:00.

Το Νομοσχέδιο εισαγάγει σύγχρονο τρόπο λειτουργίας των Ιατρικών Συλλόγων και του ΠΙΣ, αίρει δυσλειτουργίες του παρελθόντος και καθιστά τους Ιατρικούς Συλλόγους και τον ΠΙΣ στο επίκεντρο των προβλημάτων των γιατρών, ενδυναμώνοντας την ισχύ και την δράση τους.

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος με ανακοίνωσή του σημειώνει ότι το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου είχε εγκριθεί από την Γενική Συνέλευση του τον Μάιο του 2014.

Η πρόταση του Σχεδίου Νόμου διαμορφώθηκε από Επιτροπή στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι Ιατρικών Συλλόγων από όλη τη χώρα, νομικοί και άλλοι ειδικοί επιστήμονες, προκειμένου να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες απαιτήσεις λειτουργίας του ΠΙΣ και των Ιατρικών Συλλόγων.

«Πιστεύουμε, σύμφωνα και με τις διαβεβαιώσεις του Υπουργού Υγείας κ. Ανδρέα Ξανθού, ότι το νομοσχέδιο θα ψηφιστεί από την Ολομέλεια της Βουλής τον Σεπτέμβριο», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.

ΙΣΑ: Το σχέδιο νόμου αποδυναμώνει και φιμώνει του ιατρικούς συλλόγους

Την έντονη αντίδραση του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών έχει προκαλέσει το νέο σχέδιο νόμου για τη λειτουργία των ιατρικών συλλόγων που ετέθη σε δημόσια διαβούλευση από το υπουργείο Υγείας τη Δευτέρα 7 Αυγούστου.

Ο ΙΣΑ καταγγέλλει ότι επιχειρείται με πραξικοπηματικό τρόπο παρέμβαση στη λειτουργία των Ιατρικών Συλλόγων και γίνεται προσπάθεια φίμωσης και αποδυνάμωσή τους, κατηγορώντας το υπουργείο Υγείας ότι ενήργησε «αιφνιδιαστικά και άκαιρα».

«Πρόκειται στην ουσία για μία κακότεχνη συρραφή των ισχυουσών διατάξεων, χωρίς καμία ουσιώδη νομοτεχνική επεξεργασία που έχει στόχο την αποδυνάμωση των Ιατρικών Συλλόγων, με τη διαρροή των προσωπικών δεδομένων των ιατρών και τον συγκεντρωτισμό των αρμοδιοτήτων, προκειμένου να ασκείται έλεγχος από την εκάστοτε πολιτική ηγεσία. Καταγγέλλουμε ότι αγνοήθηκε προκλητικά το αίτημα του ΙΣΑ, για αναλογική εκπροσώπηση των Ιατρικών Συλλόγων στον ΠΙΣ που αποτελεί την πεμπτουσία της δημοκρατίας. Είναι δε άξιον απορίας πως μια κυβέρνηση που ζητά επιμόνως τη διεξαγωγή εκλογών με απλή αναλογική, εφαρμόζει το σύστημα κατά το δοκούν ανάλογα με τις σκοπιμότητες που εξυπηρετεί», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Ο ΙΣΑ καλεί τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο να δημοσιοποιήσει τη σύνθεση της Επιτροπής που εκπόνησε το σχέδιο νόμου, στην οποία, όπως αναφέρεται, συμμετείχαν «εκπρόσωποι Ιατρικών Συλλόγων από όλη τη χώρα, νομικοί και άλλοι ειδικοί επιστήμονες», αλλά και τη σύνθεση και τα πρακτικά των δύο Γενικών Συνελεύσεων που έγιναν το 2014, στις οποίες η πρόταση εγκρίθηκε.

«Ζητούμε αναλογικότητα στην εκπροσώπηση των Ιατρικών Συλλόγων στο ΠΙΣ και πραγματικό εκσυγχρονισμό της νομοθεσίας των Ιατρικών Συλλόγων, με βάση τις αρχές τις ισονομίας και της δημοκρατίας. Τονίζουμε ότι η αποδυνάμωση και η φίμωση των Ιατρικών Συλλόγων αφήνει απροστάτευτο το ιατρικό σώμα απέναντι στην αυθαιρεσία της εκάστοτε πολιτικής ηγεσίας και μάλιστα την πλέον δύσκολη περίοδο για την επαγγελματική του επιβίωση», καταλήγει η ανακοίνωση.