Περίπου 100.000 στρέμματα δασών έχουν αποτεφρωθεί στις δέκα μεγάλες πυρκαγιές που έχουν σημειωθεί το τελευταίο τρίμηνο στην χώρα μας, με τον συνυπολογισμό των περίπου 25.000 στρεμμάτων (ίσως ο αριθμός αυτός αυξηθεί) των αποψιλωμένων εκτάσεων από την τετραήμερη δασική πυρκαγιά στα Κύθηρα. Δηλαδή η περιοχή που κάηκε αντιστοιχεί σχεδόν στο 10% περίπου της έκτασης του νησιού (296 τετραγωνικά χιλιόμετρα) . Στην ίδια περιοχή στα Κύθηρα είχε σημειωθεί πυρκαγιά μικρότερης έκτασης το 2001.

Πάντως και σ’ αυτή την πυρκαγιά όπως και σ’ εκείνη της γειτονικής ανατολικής Μάνης στις αρχές Ιουλίου υπήρξε αναζωπύρωση, όταν είχε δοθεί εικόνα ότι είχε κατασβεσθεί πλήρως κι είχαν μειωθεί οι δυνάμεις δασοπυρόσβεσης. Επιπλέον προβληματικό θεωρείται ακόμη το γεγονός ότι λόγω διαδικαστικών ζητημάτων έχει καθυστερήσει σημαντικά η ενίσχυση του στόλου αεροπυρόσβεσης με επτά ενοικιαζόμενα ελικόπτερα που έχουν κάδους των τεσσάρων τόνων νερού. Κι έτσι υπολογίζεται ότι μειώνεται κατά 20 % η ισχύς του μηχανισμού περιορισμού των πυρκαγιών. Σύμφωνα με πληροφορίες σημαντικά λάθη υπήρξαν και από τις επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις που υποτίμησαν, το πρώτο εικοσιετετράωρο, την ένταση της πυρκαγιάς.

Σύμφωνα, λοιπόν, με τα στοιχεία του ευρωπαϊκού παρατηρητηρίου καταστροφών από δασικές πυρκαγιές EFFIS η πυρκαγιά που είχε εκδηλωθεί στην νότιο Λακωνία -κοντα στην περιοχή Κότρωνα- κατέκαψε συνολικά 23.410 στρέμματα αγροτοδασικής έκτασης. Η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε λίγες ημέρες αργότερα στις Ορθονιές Ζακύνθου αποτέφρωσε 5.090 στρέμματα δασικών κι όχι μόνο εκτάσεων, ενώ οι πρόσφατες πυρκαγιές σε Λαγονήσι κι Ανάβυσσο κατέκαψαν αντιστοίχως 4.730 και 2.290 στρέμματα .

Στις Σπέτσες η έκταση που παραδόθηκε στις φλόγες, τις πρώτες ημέρες του Αυγούστου είναι της τάξης των 1.270 στρεμμάτων ποσοστό που αντιστοιχεί περίπου στο 4% της έκτασης του νησιού. Οι πυρκαγιές στην Κω και στην Κέρκυρα αποτέφρωσαν 2.340 και 1.310 στρέμματα δάσους κι άλλών εκτάσεων .

Σημειώνεται ότι τον Ιούλιο του 2016 είχαν καεί σε όλη την χώρα 148.781 στρέμματα δασοκαλλιεργειών και συνολικά τον περασμένο χρόνο είχαν αποτεφρωθεί 420.000 στρέμματα δασών και αγροτικών εκτάσεων. Αναφέρεται τέλος ότι οι διαρκείς βροχοπτώσεις που είχαν σημειωθεί τον Ιούνιο αλλά κι ημέρες του Ιουλίου, περιορίζουν σημαντικά τους κινδύνους για εκτεταμένες καταστροφές από πυρκαγιές.