Διπλασιασμό των κρουσμάτων διαφθοράς στους δήμους αλλά και στον χώρο της Δικαιοσύνης όπως και των νοσοκομείων καταγράφει η έκθεση των Αδιάφθορων της ΕΛ.ΑΣ. για το 2016 που αποκαλύπτει «Το Βήμα της Κυριακής». Συνολικά την προηγούμενη χρονιά καταγγέλθηκαν για παράνομες ενέργειες 262 υπάλληλοι ΟΤΑ, 237 υπάλληλοι του υπουργείου Δικαιοσύνης, 133 νοσοκομείων αλλά και 80 πυροσβέστες όπως και 29 λιμενικοί.

Στην έκθεση της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων καταγράφεται ακόμα ότι 15 αστυνομικοί κατηγορήθηκαν τους τελευταίους μήνες για συμμετοχή σε «συμμορία», 28 για επικίνδυνες σωματικές βλάβες και 10 για βασανιστήρια. Επιπλέον διαπιστώνεται ότι το 38% των αστυνομικών που συλλαμβάνονται για παρανομίες είναι ηλικίας 20 έως 30 ετών.

Ακόμα σημειώνεται ότι ποσοστό 50% των αστυνομικών αλλά και άλλων κρατικών υπαλλήλων που κατηγορούνται για διαφθορά και άλλες παράνομες ενέργειες απαλλάσσεται στα δικαστήρια!

Οπως λοιπόν αναφέρεται στην έκθεση των 138 σελίδων, η Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων δέχθηκε το 2016 1.231 αναφορές και καταγγελίες από τις οποίες 784 (ποσοστό 64%) αφορούσαν αστυνομικό προσωπικό, 246 (ποσοστό 20%) δημοσίους υπαλλήλους, 110 ιδιώτες και 91 εγκλήματα στα οποία συμμετέχουν αστυνομικοί και δημόσιοι υπάλληλοι.

Οι περισσότερες καταγγελίες έχουν υπάρξει από Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Κρήτη αλλά και από την περιοχή της Θράκης όπου αφορούν κυρίως περιστατικά αστυνομικής αυθαιρεσίας σε βάρος αλλοδαπών.

Εντυπωσιάζει το γεγονός ότι το 2016 υπήρξαν 177 έρευνες για διαφθορά σε Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης έναντι μόνο 88 το 2015.

Ακόμα πρωτοφανής θεωρείται ο βαθμός καταγγελιών για ύποπτες ενέργειες δικαστικών λειτουργών αλλά και άλλων υπαλλήλων του υπουργείου Δικαιοσύνης όπου ο αριθμός των σχετικών φακέλων που εξετάζονται τους τελευταίους μήνες είναι 80 έναντι μόλις 46 την προηγούμενη χρονιά.

Επιπλέον 75 αναφορές υπήρξαν για τις πολύπαθες υπηρεσίες υγείας έναντι 42 το 2015.

Εξαιρετικά ενδιαφέρουσα είναι ακόμα η αύξηση των αναφορών για στελέχη της Πυροσβεστικής αλλά και του Λιμενικού, που είναι αντιστοίχως 29 και 21, παρουσιάζοντας αύξηση της τάξης του 50% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Επιπλέον το 2016 αναφέρονται τέσσερις καταγγελίες για υπαλλήλους της Βουλής και ισάριθμες για ιατροδικαστικές υπηρεσίες.

Στην τωρινή έκθεση των «αδιάφθορων» της ΕΛ.ΑΣ. περιέχεται και ανάλυση σχετικά με τους 40 αστυνομικούς που συνελήφθησαν στο πλαίσιο του αυτοφώρου για διάφορες παράνομες ενέργειες. Προέκυψε ότι 38% των συλληφθέντων αστυνομικών ήταν ηλικίας 20 έως και 30 ετών, το 35% ηλικίας 31 έως και 40 ετών, το 22% ηλικίας 41 έως και 50 ετών και το υπόλοιπο 5% ηλικίας 51 έως και 60 ετών!

Ακόμα σημαντική επισήμανση θεωρείται ότι το 15% των συλληφθέντων έχει προϋπηρεσία μέχρι πέντε χρόνια στην ΕΛ.ΑΣ. και η μαζικότερη συμμετοχή (της τάξης του 45%) στη «διαφθορά» προέρχεται από αστυνομικούς που έχουν έξι έως 15 χρόνια στην υπηρεσία τους.

Επιπλέον από την ανάλυση αυτή προκύπτει ότι το 69% των συλληφθέντων για παράνομες ενέργειες βρισκόταν στην υπηρεσία όπου και συνελήφθη μέχρι και πέντε χρόνια. Πιθανόν δεν ήξεραν τα «κατατόπια» και θεώρησαν ότι ήταν μια ιδανική ευκαιρία να εκμεταλλευθούν τις νέες θέσεις τους…

Οπως καταγράφεται επίσης στην εν λόγω έκθεση, με βάση τις έρευνες της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων εντός του 2016 και στις αρχές του 2017 ασκήθηκαν 447 ποινικές διώξεις από τις οποίες 201 αφορούσαν αστυνομικούς, 65 υπαλλήλους του Δημοσίου και οι υπόλοιπες 181 ιδιώτες. Ακόμα υπήρξαν περίπου 300 έρευνες για μη υποβολή «πόθεν έσχες» τα έτη 2011 και 2012 από κρατικούς λειτουργούς.
Αποκαλύψεις Βλαστού για την απαγωγή Παναγόπουλου

Σε επιστολή του προς «Το Βήμα» αναφέρει ότι «τελείωσε με την παρανομία»

Το έντονο ενδιαφέρον των αστυνομικών και δικαστικών αρχών προκαλούν αποκαλύψεις αλλά και η εντυπωσιακή «μεταστροφή» του ποινικού Παναγιώτη Βλαστού στη δίκη –σε δεύτερο βαθμό –για την απαγωγή του εφοπλιστή κ. Περικλή Παναγόπουλου αλλά και τη δολοφονία (το 2008) του 56χρονου κατηγορουμένου για απάτες Παναγιώτη Γούσιου. Ο Παναγιώτης Βλαστός παραδέχθηκε για πρώτη φορά την εμπλοκή του στην απαγωγή του εφοπλιστή αλλά και στον σχεδιασμό και άλλων εγκληματικών επιθέσεων. Ομως αρνήθηκε οποιαδήποτε συμμετοχή στην ανθρωποκτονία του 56χρονου.

Είναι ενδεικτικό ότι στη διάρκεια της απολογίας του αλλά και σε κείμενο που απέστειλε στο «Βήμα» ο Παναγιώτης Βλαστός αναφέρει ότι «τελείωσα με την παρανομία, γιατί σιχάθηκα με τους παρανόμους. Συνειδητοποίησα ότι δεν με εχθρεύεται η έννομη τάξη, ούτε η Αστυνομία»! Με τους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ. και τους δικαστικούς λειτουργούς να εξετάζουν αν οι αναφορές του Παναγιώτη Βλαστού και η αποστασιοποίησή του δημιουργούν νέα δεδομένα στον χώρο του «οργανωμένου εγκλήματος».

Ο Παναγιώτης Βλαστός είχε καταδικασθεί σε πρώτο βαθμό σε δις ισόβια και για τις δύο εγκληματικές ενέργειες. Στην απολογία του μίλησε αναλυτικά για την απαγωγή Παναγόπουλου αλλά και για ασύλληπτους συνεργούς του. Κάτι που υιοθετούν και αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. που εξετάζουν αν τα ασύλληπτα αυτά άτομα έχουν εμπλοκή και σε άλλες αρπαγές που δεν έχουν εξιχνιασθεί.

Ακόμη, ο ίδιος κατηγορούμενος μίλησε για τον αρχικό σχεδιασμό της δολοφονίας του πρώην αξιωματικού της Ασφάλειας Αττικής Σταύρου Σταυρόπουλου, επειδή ήταν «θύμα παραπληροφόρησης» ότι ο συγκεκριμένος αστυνομικός τον είχε στοχοποιήσει.

Σε παρόμοιες αναφορές προχώρησε για εγκληματικά σχέδια σε βάρος έλληνα ποινικού αλλά και «συμβολαίου θανάτου» έναντι 40.000 ευρώ για άτομο αραβικής καταγωγής που απέφυγε να υλοποιήσει.

Στην επιστολή του ο Π. Βλαστός συμπληρώνει ότι «στο δικαστήριο ανέλαβα την ευθύνη και το βάρος συνολικά για οποιαδήποτε παράνομη πράξη είχα διαπράξει».
Ωστόσο ο Παναγιώτης Βλαστός όπως και οι νομικοί εκπρόσωποί του κ.κ. Φραγκίσκος Ραγκούσης και Αδαμαντία Αγγελέτου ανέφεραν στις αγορεύσεις τους ότι δεν υπάρχει οποιαδήποτε σχέση του και κανένα «κίνητρο» στη δολοφονία του Π. Γούσιου, με κύριο ενδιαφέρον να αποφύγει την ισόβια κάθειρξη και να υπάρξει ενδεχόμενο αποφυλάκισής του την επόμενη διετία.

Η απόφαση αναμένεται στα μέσα Σεπτεμβρίου.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ