από metereologos.gr
Πέμπτη 19 Ιουλίου 2018
 
 

Δεν αποδόθηκε στους δημότες, τελικά, ο χώρος της βίλας Ζωγράφου

Παραμένει επτασφράγιστος πάνω από τέσσερις μήνες, παρά τις αντίθετες δηλώσεις της Δημάρχου
Δεν αποδόθηκε στους δημότες, τελικά, ο χώρος της βίλας Ζωγράφου
εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 

Έχουν περάσει πάνω από τέσσερις μήνες από τις 13 Μαρτίου 2017, την ημέρα, δηλαδή που με την συνδρομή των αστυνομικών δυνάμεων ο Δήμος Ζωγράφου σφράγισε την βίλα Ζωγράφου και τον περιβάλλοντα χώρο, με το σκεπτικό να λήξει μια κατάληψη η οποία κρατούσε χρόνια, να διαμορφωθεί ο χώρος και να δοθεί άμεσα, στη διάθεση όλων των δημοτών.

Μόνο που μεχρι σήμερα, δεν έχει δοθεί, ακόμη,  στη διάθεση των δημοτών, παρά τις καθησυχαστικές, τότε δηλώσεις της κυρίας Δημάρχου Τίνας Καφατσάκη προς τα ΜΜΕ ότι «στόχος μας είναι να ανοίξει και να διαμορφωθεί ο περιβάλλων χώρος, (σσ της βίλας Ζωγραφου) σε χώρο πρασίνου και αναψυχής». Και ακόμη, όπως είχε πεί η ίδια,  «…σε κάθε περίπτωση οποιαδήποτε σχέδια για το κτήμα Ζωγράφου, εκτός από το να αποδοθεί στους πολίτες του Δήμου μας, όσοι τα σκέφτονται πρέπει να τα ξεχάσουν».


Στους μακροπρόθεσμους στόχους της κυρίας Δημάρχου ήταν ακόμη η ενοποίηση του περιβάλλοντος χώρου της βίλας με το πάρκο και τον χώρο πρασίνου που συνδέει την βίλα με την πλατεία Αλεξανδρή (Γαρδένια), ώστε να δημιουργηθεί ένα μεγάλο πάρκο, πάνω από την κεντρική πλατεία της συνοικίας, στα πρότυπα του πάρκου στο Γουδή.

Ακόμη, είχε πει ότι ο χώρος θα διαμορφωθεί κατάλληλα, με ξύλινα παγκάκια, με ξύλινα κιόσκια, και με πράσινο και θα δοθεί άμεσα στους δημότες ως χώρος αναψυχής, περιπάτου, ακόμη και για πικ-νικ.

Σήμερα, τεσερισήμιση μήνες μετά την λήξη της κατάληψης - και αφού οι αστυνομικές δυνάμεις παρέμειναν πάνω από μια εβδομάδα στον χώρο απαγορεύοντας την είσοδο ακόμη και σε δημοσιογράφους - με μια ματιά είναι εύκολο να συμπεράνει κανείς ότι τίποτε από όλα αυτά που είχαν εξαγγελθεί δεν έχει γίνει.

Η αλήθεια είναι ότι όντως, έχουν τοποθετηθεί στο περιβάλλοντα χώρο της βίλας παγκάκια και κιόσκια.

Όμως, παρά τις εφησυχαστικές αρχικές δηλώσεις της δημάρχου περί απόδοσης του χώρου στους δημότες, οι δυο σιδερένιες πόρτες (η μια βρίσκεται στην πλευρά του χώρου που εφάπτεται του περιβόλου του ναού του Αγίου Γεωργίου και η άλλη - στην διπλανή  φωτογραφία-  επί της οδού Γ. Ζωγράφου), παραμένουν πάνω από τέσσερις μήνες σφραγισμένες και διπλοκλειδωμένες με λουκέτα, απαγορεύοντας κάθε πρόσβαση στον χώρο για τους δημότες και το κοινό.


 Μάλιστα, εκατέρωθεν της πόρτας που βρίσκεται από την πλευρά του ναού του Αγίου Γεωργίου έχουν τοποθετηθεί υψηλά σιδερένια κάγκελα, καθώς τα υφιστάμενα ήταν αρκετά χαμηλά.

Βέβαια, θα μπορούσε κάποιος να συμπεράνει ότι ακόμη ο χώρος είναι κλειστός γιατί βρίσκεται σε διαδικασία αναμόρφωσης γι αυτό και η καθυστέρηση.Όμως να σημειωθεί ότι στον ίδιο χώρο της βίλας έγινε σχετικά πρόσφατα, την Κυριακή 25 Ιουνίου μια μεγάλη συναυλία  στο πλαίσιο του θεσμού Music Now με σημαντική συμμετοχή κόσμου. Να σημειωθεί ότι οι καλλιτεχνικές εκδηλώσεις του θεσμού, διήρκεσαν από 20 Ιουνίου έως 9 Ιουλίου

Μάλιστα σύμφωνα με τους διοργανωτές, δηλαδή το ΝΠΔΔ Πολιτισμού και Αθλητισμού του Δήμου Ζωγράφου, «…τόσο ο προαύλειος χώρος όσο και το οίκημα έχουν διαμορφωθεί, καθαριστεί και με ιδιαίτερη επιμέλεια προσφέρθηκαν στους πολίτες».

Οι χώροι έχουν καθαρισθεί και διαμορφωθεί, μόνο που δεν έχουν προσφερθεί στους πολίτες καθώς ο χώρος παραμένει σφραγισμένος. Αρα η φράση στο τέλος της ανακοίνωσης των διοργανωτών είναι ανακριβής

Ορισμένοι δημότες, κάτοικοι της περιοχής και γείτονες, ανέφεραν ότι ο περιβάλλων χώρος παραμένει κλειστός, από τότε που τερματίσθηκε η κατάληψη, δεν έχει ανοίξει ποτέ για το ευρύ κοινό και τους δημότες και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τους αλλά και κάποια περιρρέουσα πληροφόρηση θα κλείσει οριστικά, δεν θα ανοίξει ποτέ ξανά και, φυσικά, δεν θα δοθεί στην διάθεση των δημοτών.

Η εκτίμηση αυτή των κατοίκων επιβεβαιώνεται από το γεγονός των σιδερένιων θυρών, υψηλών κιγκλιδωμάτων και ότι στο κτίριο της βίλας, στα υψηλότερα σημεία έχουν τοποθετηθεί πολλές κάμερες ασφαλείας, περίπου τέσσερις ή πέντε, περιφερειακά, προφανώς για να παρακολουθείται τι συμβαίνει στην γύρω περιοχή. Ακόμη, έχουν τοποθετηθεί προβολείς που ανάβουν τη νύχτα και πιθανότατα και κάποια συστήματα συναγερμού.

Το γεγονός αυτό, δείχνει αν μη τι άλλο, ότι ο χώρος, προφανώς, θα παραμείνει κλειστός για τους δημότες και θα απαγορεύεται η ελεύθερη πρόσβαση σε κάθε πολίτη. Αλλιώς, πώς εξηγούνται οι κάμερες, οι εντονοι προβολείς και τα συστήματα ασφαλείας.

Να σημειωθεί ότι η καθυστέρηση να δοθεί ο περιβάλλοντας χώρος της βίλας ως πάρκο και χώρος αναψυχής προς τους δημότες αλλά και η σιγή ιχθύος του Δήμου Ζωγράφου δημιουργούν εύλογα ερωτηματικά στους δημότες και σε άλλους πολίτες, με κυρίαρχο αυτό της πιθανής εμπορικής εκμετάλλευσης.

Αναμένεται, λοιπόν ο Δήμος Ζωγράφου και η Δήμαρχος να διαψεύσουν όλα αυτά και να τηρήσουν όσα είχαν υποσχεθεί προς τους πολίτες.


Κοινωνία περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 
 
σχόλια (3)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
   
  Όψιν είδες, περί της γνώμης μη εξέταζε. | 03/08/2017 13:07
  Είμαι εκπαιδευτικός και κατοικώ στον Δήμο Ζωγράφου 12 χρόνια. Το κτήμα της Βίλλας Ζωγράφου αποτελούσε τοπίο από δυστοπική νουβέλα μέχρι να μπουν οι "καταληψίες". Για όσα χρόνια έλαβε χώρα η "κατάληψη" της Βίλλας Ζωγράφου, ο χώρος ήταν πάντοτε ανοιχτός, τα χορτάρια κουρεμένα, τα φυτά και τα δέντρα φροντισμένα και καρποφόρα, και το κτήμα γεμάτο με ζωγραφιώτες που έβγαζαν βόλτα τα σκυλιά τους, τα παιδιά τους έπαιζαν στο γηπεδάκι που είχε φτιαχτεί και σχεδόν πάντα διεξάγονταν κάποια εκδήλωση, όπως συλλογικό μαγείρεμα, κουκλοθέατρο για παιδιά κτλ. Όποιος μένει στην περιοχή είναι επιεικώς αστείο να θεωρεί πως η κυρία Δήμαρχος απέδωσε πλέον τον χώρο στα χέρια των δημοτών, σφραγίζοντάς τον και πάλι.
  Ειρήνη Δεσποτοπούλου
  απάντηση204
   
   
   
  Απαράδεκτο το άρθρο | 03/08/2017 09:07
  Από τα χειρότερα άρθρα που διάβασα ποτέ στο Βήμα. Εννοείται ότι οι χώροι που δίνονται στο κοινό πρέπει να προστατεύονται πριν δοθούν, εννοείται ότι χρειάζεται χρόνος για να αποδοθεί κάτι σωστά. Πώς είναι κλειστός ο χώρος αφού έγιναν και εκδήλωσε ις? Προφανώς άλλα συμφέροντα εξυπηρετεί το άρθρο.καποιος πρέπει αυτό να το προσέξει...
  απαγοητευμενος
  απάντηση119
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων