Εξαρση κλοπών, διαρρήξεων και άλλων αδικημάτων καταγράφεται τα τελευταία 24ωρα στην Μύκονο λόγω …έλλειψης κονδυλίων της ΕΛ.ΑΣ και ακινητοποίησης των περιπολικών του τοπικού τμήματος από βλάβες ή από άδεια ρεζερβουάρ! Την ίδια ώρα η ΕΛ.ΑΣ θα κληθεί να πληρώσει «ρήτρα» περίπου 1000 ευρώ κάθε ημέρα γιατί δεν…αδειάζει το κτίριο όπου στεγάζεται το αστυνομικό τμήμα του νησιού (σ.σ. κοντά στο αεροδρόμιο).

Στο «νησί των Ανέμων» που κάθε καλοκαιρινή ημέρα διαμένουν περίπου 150.000 Ελληνες και ξένοι τουρίστες, δέχεται περίπου 7000-10000 επισκέπτες από τα κρουαζιερόπλοια και θεωρείται η «βιτρίνα» του ελληνικού τουρισμού, καταγράφονται τεράστια προβλήματα αστυνόμευσης. Καθώς και ελλείψεων υλικοτεχνικού εξοπλισμού. Κι αυτό σ’ ένα νησί όπου καταγράφονται κάθε ημέρα περίπου 70-90 συμβάντα (κλοπές, διαρρήξεις, διακίνηση ναρκωτικών, επεισόδια κλπ) . Επιπλέον κρίσιμος θεωρείται ο έλεγχος παράνομα εισερχομένων μεταναστών στο αεροδρόμιο του νησιού.

Τουλάχιστον τρία έως τέσσερα –από τα πέντε συνολικά – περιπολικά του αστυνομικού τμήματος Μυκόνου είναι ακινητοποιημένα λόγω ζημιών και βλαβών . Με τους αξιωματικούς του νησιού να … εκλιπαρούν τοπικούς ιδιοκτήτες συνεργείων, να δείχνουν «καλή θέληση» να επισκευάζουν κάποια από αυτά . Με την προσδοκία ότι ίσως κάποια στιγμή θα θα πληρωθούν από την ΕΛ.ΑΣ.

Ενδεικτική είναι η περίπτωση και με τα χρέη της ΕΛ.ΑΣ -περίπου 30.000 ευρω ετησίως- προς τους ιδιοκτήτες πρατηρίων καυσίμων του νησιού. Ετσι τα εναπομείναντα περιπολικά ξεμένουν από καύσιμα και η κίνησή τους βασίζεται κι αυτή στην.. «καλή καρδιά» και την υπομονή πωλητών αφού καύσιμα καύσιμα έχουν να πληρωθούν από την Αστυνομία από τον περασμένο Σεπτέμβριο. Με ανώτατους αξιωματικούς, αστυνομικούς της Μυκόνου και άλλων τουριστικών περιοχών να έχουν προσωπική οικονομική συμμετοχή στις επισκευές και σε άλλα υλικοτεχνικά προβλήματα που παρουσιάζονται. Κάτι που συμβαίνει και σε πολλές υπηρεσίες της Αττικής όπου οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ «βάζουν από την τσέπη τους».

Τις τελευταίες ημέρες λοιπόν που ολόκληρη η Μύκονος είχε «ενεργό» ένα όχημα που κινείτο μόνο όπου σημειωνόταν κάποιο σημαντικό περιστατικό, υπήρξε έξαρση διαρρήξεων –κατεγράφησαν τουλάχιστον 5-6 περιστατικά σε λίγες ώρες- με αρπαγές χρηματοκιβωτίων σε περιοχές του νησιού όπου υπάρχουν ακριβά τουριστικά καταλύματα. Σε αυτές τις περιοχές κινείται συνήθως όχημα της ΕΛ.ΑΣ για αποτρεπτικούς λόγους το οποίο όμως είχε ακινητοποιηθεί. Τις τελευταίες ημέρες έχουν υπάρξει ακόμη δύο ληστείες με αρπαγές ακριβών ρολογιών και χρηματικών ποσών που συνοδεύθηκαν με ελαφρείς τραυματισμούς.

Αναφέρεται τέλος, ότι κρίσιμο θεωρείται στο νησί το πρόβλημα στέγασης του αστυνομικού τμήματος , αφού οι ιδιοκτήτες του κτιρίου έχουν κάνει «έξωση», επιδιώκοντας μεγαλύτερα έσοδα. Και λόγω συνεχιζόμενης «κατάληψης» του κτιρίου από την ΕΛ.ΑΣ φέρεται να ζητούν –σύμφωνα με πληροφορίες- την επιβολή ρητρών και την καταβολή μεγάλων αποζημιώσεων σε καθημερινή βάση…