Οι απώλειες του δημοσίου λόγω λαθρεμπορίου και δασμοφοροδιαφυγής, εν γένει φοροδιαφυγής, τείνουν να αποτελούν ένα είδος …φαντασμα-γορίας στη χώρα μας.

Το δείχνουν ακόμη και σήμερα εντυπωσιακά στοιχεία που φέρνει στο φως η ετήσια έκθεση του Συντονιστικού Οργάνου Επιθεώρησης και Ελέγχου-Σ.Ο.Ε.Ε. (Ιούλιος 2017). Μόνο από 92 σημαντικές (λόγω μεγάλης χρηματικής αποτίμησης) υποθέσεις οι οποίες διερευνήθηκαν το 2016, υπολογίζεται ότι τα διαφυγόντα έσοδα για το Ελληνικό Δημόσιο ανέρχονται στο ποσό των 269.018.900 Ευρώ!

Τα αριθμητικά δεδομένα προέκυψαν από τους αρμόδιους επιθεωρητές, λαμβάνοντας υπ΄όψιν μόνον υποθέσεις για τις οποίες τα υπολογισμένα διαφυγόντα τέλη, δασμοί και φόροι υπερβαίνουν το ποσόν των εκατό χιλιάδων ευρώ. Τις υποθέσεις αυτές, οι οποίες χαρακτηρίζονται ως σημαντικές, χειρίστηκαν οι Περιφερειακές Επιχειρησιακές Διευθύνσεις Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος Αττικής –Αιγαίου, Κεντρικής και Ανατολικής Μακεδονίας –Θράκης, Κρήτης και Δυτικής Ελλάδας, Πελοποννήσου και Νοτίων Ιονίων Νήσων.
Σημειώνεται ότι οι εκκρεμείς υποθέσεις διαφθοράς για το έτος 2016 (υποθέσεις που δημιουργήθηκαν προ του έτους 2016 και παρέμειναν εκκρεμείς) ανέρχονται σε 1.138 για το σύνολο της Ειδικής Γραμματείας του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΕΓ ΣΔΟΕ).
Τα στοιχεία περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων στην έκθεση την οποία παρέδωσε το μεσημέρι της Τρίτης (1.8.2017) η Γενική Επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης κυρία Μαρία Παπασπύρου στην υπουργό Διοικητικής Ανασυγκρότησης κυρία Όλγα Γεροβασίλη. Θεωρούν ότι έφερε αποτελέσματα η ουσιαστική ενεργοποίηση του Σ.Ο.Ε.Ε. στο διάστημα του τελευταίου χρόνου αφού παρέχει τη δυνατότητα συντονισμού πολλών διαφορετικών Υπηρεσιών αλλά και την ανάληψη από κοινού, ελεγκτικών δράσεων σε σημαντικές υποθέσεις για τις οποίες απαιτείτο εξειδικευμένη τεχνογνωσία.
Είναι ενδιαφέρουσα η αδρή περιγραφή σημαντικών περιπτώσεων φοροδιαφυγής, για την περασμένη χρονιά, όπως αναδεικνύεται από την ετήσια έκθεση του Σ.Ο.Ε.Ε για το 2016.
Στην κορυφή της λίστας καταγράφονται δυο υποθέσεις λαθρεμπορίας μηχανοκίνητων Οχημάτων (παράβαση αξίας 82.429.190 ευρώ η μία και 47.900.987 ευρώ η άλλη), μη είσπραξης της προβλεπόμενης εισφοράς που αφορά παράβαση εκπαιδευτικού ιδρύματος (40.987.729 ευρώ), λαθρεμπορίας καπνικών από ανώνυμη εταιρεία παροχής αστρολογικών και πνευματιστικών υπηρεσιών, υποθέσεις λήψης εικονικών φορολογικών στοιχείων (από βιομηχανία πλαστικών, πάροχο υπηρεσιών παραγωγής διαφημιστικών ταινιών και «φυσικό πρόσωπο»/ανεπάγγελτο κ.ά.), λαθρεμπορίας οινοπνευματωδών από λιανέμπορο τροφίμων και ποτών, κ.ά. Είναι αξιοσημείωτο ότι αναφέρονται, χωρίς να κατονομάζονται, μεταξύ άλλων, δήμος, σωματείο αστυφυλάκων, γιατρός (για ανακριβές συμβόλαιο αγοραπωλησίας), τέως δήμαρχος (προσαύξηση περιουσίας κατά τα έτη 2000-2011/ παράβαση αξίας 415.709 ευρώ), αστυνομική διεύθυνση(διαχειριστικός έλεγχος -παράβαση αξίας 400.000 ευρώ ) , δημόσιος (προσαύξηση περιουσίας -παράβαση αξίας 218.839 ευρώ).
Όλα αυτά αποτελούν μικρό μέρος των ελεγκτικών δράσεων που ξετυλίχθηκαν την περασμένη χρονιά. Κρίνεται ως σημαντικό από την Γενική Επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης, ότι κατά το 2016 αποφασίστηκε από τα μέλη του Σ.Ο.Ε.Ε., η διενέργεια κοινών ερευνών από μικτές ομάδες Επιθεωρητών των Σωμάτων και Υπηρεσιών Επιθεώρησης και Ελέγχου που μετέχουν στο συντονιστικό όργανο. Οι έλεγχοι αυτοί αφορούσαν σε πολύ σοβαρές υποθέσεις υψηλής διαφθοράς στο χώρο της Υγείας αλλά και του ευρύτερου τομέα της Δημόσιας Διοίκησης με αυτονόητη την εμπλοκή σε αυτές και του ιδιωτικού τομέα.
Όπως αναφέρει η κυρία Παπασπύρου στην εισαγωγή της Ετήσιας Έκθεσης του Συντονιστικού Οργάνου Επιθεώρησης και Ελέγχου για το 2016, το Σ.Ο.Ε.Ε. «έγινε δέκτης παραγγελιών από τους Εισαγγελείς διαφθοράς και τους Εισαγγελείς οικονομικού εγκλήματος για τη διακρίβωση τέλεσης αξιόποινων πράξεων σε έναν αριθμό πολύ σημαντικών υποθέσεων που αφορούν τη Δημόσια Διοίκηση και την εμπλοκή της με τον ιδιωτικό τομέα». Οι Εισαγγελικές αυτές παραγγελίες ανατέθηκαν σε μικτά κλιμάκια Επιθεωρητών οι οποίοι ενεργούν ως ανακριτικοί υπάλληλοι και ως ειδικοί επιστήμονες υποβοηθώντας το έργο της Δικαιοσύνης για την πάταξη της διαφθοράς.
Στο ίδιο μήκος κύματος, η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης κυρία Όλγα Γεροβασίλη, παραλαμβάνοντας την Έκθεση, προέταξε σε δηλώσεις της το γεγονός ότι «πλέον, όλοι οι ελεγκτικοί μηχανισμοί, Υπηρεσίες και Σώματα, αλληλεπιδρούν και αλληλοϋποστηρίζονται σε επίπεδο τεχνογνωσίας, με μοναδικό στόχο τη συντριπτική πάταξη νοσηρών φαινομένων διαφθοράς». Τόνισε επίσης ότι «για πρώτη φορά εδραιώθηκε η παροχή υποστήριξης προς τους εισαγγελείς και, κυρίως, προς τους Εισαγγελείς Διαφθοράς και τους Οικονομικούς Εισαγγελείς, στηρίζοντας έμπρακτα το έργο της ελληνικής Δικαιοσύνης».