Περισσότερα από 500.000 «έξυπνα» εισιτήρια και κάρτες έχουν διατεθεί, μέχρι σήμερα, διαμορφώνοντας τα συνολικά έσοδα σε 2 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με στοιχεία Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών Αθηνών (ΟΑΣΑ). Επίσης, έχουν εγκατασταθεί και λειτουργούν 250 αυτόματα μηχανήματα πώλησης κι επαναφόρτισης ηλεκτρονικών καρτών και εισιτηρίων. Οι πύλες είναι ήδη εγκατεστημένες και προχωρούν σε επικύρωση «έξυπνων» εισιτηρίων σε όλες τις γραμμές του μετρό, ενώ μένουν μόνο ορισμένοι σταθμοί του Προαστιακού.
Αναλυτικά, έχουν διατεθεί από την Ο.ΣΥ. 400.000 και από τη ΣΤΑ.ΣΥ. 110.000 «έξυπνα» εισιτήρια και κάρτες, εκ των οποίων τα 15.000 από το Αεροδρόμιο, στο οποίο διατίθεται ήδη αποκλειστικά ηλεκτρονικό εισιτήριο. Σύμφωνα με τα στοιχεία που διαθέτει ο ΟΑΣΑ, οι πωλήσεις e-tickets παρουσίασαν τον Ιούνιο αύξηση κατά 14,6%, σε σχέση με τις πωλήσεις του προηγούμενου μήνα (Μάιος 2017). Αντίστοιχα, τα συνολικά έσοδα, χάρτινου και ηλεκτρονικού εισιτηρίου, εμφάνισαν αύξηση της τάξης του 3,22%, σε σχέση με τον Ιούνιο του 2016.
Σε ανακοίνωσή του, ο Οργανισμός χαρακτηρίζει «ενθαρρυντικά» τα πρώτα αποτελέσματα της εφαρμογής του «Αυτόματου Συστήματος Συλλογής Κομίστρου» (ΑΣΣΚ), η οποία εισάγει τις αστικές συγκοινωνίες της πρωτεύουσας σε μια νέα εποχή. Η ATH.ENA Card, κύριο προϊόν κομίστρου του ΟΑΣΑ, πρόκειται να υποκαταστήσει τις υφιστάμενες μηνιαίες κι ετήσιες κάρτες, καθώς και τα μειωμένα και τα ελευθέρας. Θα είναι προσωποποιημένη ή απρόσωπη.
Η απρόσωπη κάρτα, η οποία ήδη εκδίδεται, υποστηρίζει όλα τα είδη κομίστρου που είναι μικρότερα της μηνιαίας κάρτας, καθώς και αποθηκευμένη αξία. Εάν χαθεί δεν αντικαθίσταται και δεν αποζημιώνεται.
Αντίστοιχα, θα διατίθεται το «ΑΤΗ.ΕΝΑ TICKET» ή αλλιώς πολλαπλό εισιτήριο, το οποίο προορίζεται για μεμονωμένους και περιστασιακούς χρήστες των ΜΜΜ, αποθηκεύοντας συγκεκριμένο αριθμό τύπων κομίστρου.
«Εγκατεστημένο και λειτουργικό το σύστημα ηλεκτρονικού εισιτηρίου»
Όσον αφορά την εγκατάσταση του εξοπλισμού, έχει ήδη ολοκληρωθεί η τοποθέτηση των πυλών στο δίκτυο του ΟΑΣΑ, δηλαδή μετρό και τρένο, καθώς και στους σταθμούς Παλλήνη, Κάντζα, Κορωπί και Αεροδρόμιο του Προαστιακού, ενώ στους υπόλοιπους σταθμούς βρίσκεται σε εξέλιξη. Επίσης, έχει εξοπλιστεί ο στόλος λεωφορείων και τρόλεϊ.
Κανονικά επικυρώνουν «έξυπνα» εισιτήρια όλες οι πύλες των γραμμών του μετρό, συμπεριλαμβανομένου του Αεροδρομίου. Σε λειτουργία βρίσκεται ακόμη ο εξοπλισμός επικύρωσης που έχει εγκατασταθείς στα οχήματα της Ο.ΣΥ. και στο τραμ.
Από την έναρξη λειτουργίας του ΑΣΣΚ, τον περασμένο Φεβρουάριο, διατίθενται από τα εκδοτήρια του συστήματος «έξυπνα» εισιτήρια και ανώνυμες κάρτες, που αντιστοιχούν σε πακέτο 5 εισιτηρίων συνολικής αξίας 7 ευρώ, ημερήσιο αξίας 4,5 ευρώ, 3 ημερών/τουριστικό, 5 ημερών, όλα τα εισιτήρια αεροδρομίου -λεωφορείου και μετρό-, τα ομαδικά εισιτήρια αεροδρομίου Μετρό 2-3 ατόμων και μετ’ επιστροφής. Για την εξυπηρέτηση των επιβατών, στις ανώνυμες κάρτες υπάρχει δυνατότητα φόρτωσης και αποθηκευμένης αξίας.
«Με την έκδοση της σχετικής νομοθετικής ρύθμισης που έχει προταθεί από τον ΟΑΣΑ, θα διατίθεται από τον εξοπλισμό πώλησης του ΑΣΣΚ και το πακέτο εισιτηρίων 10 + 1 δώρο» αναφέρει η σχετική ανακοίνωση.
Για την έκδοση και την επαναφόρτιση εισιτηρίων και καρτών, λειτουργούν τα αυτόματα μηχανήματα, που έχουν τοποθετηθεί σε όλους τους σταθμούς των γραμμών 1,2 και 3 του μετρό και σε όλες τις στάσεις του τραμ. Εκδοτήρια λειτουργούν επίσης σε όλους τους σταθμούς του μετρό, εκτός από Ειρήνη και Χαλάνδρι, στο δίκτυο του τραμ στους σταθμούς Σύνταγμα (οδός Αμαλίας) και Αγία Φωτεινή, καθώς και στο δίκτυο της Ο.ΣΥ. στο Σύνταγμα επί της Όθωνος και στο επίπεδο των Αφίξεων του Αεροδρομίου.
Αυτόματα μηχανήματα έκδοσης κι επαναφόρτισης βρίσκονται και στα εξής σημεία-στάσεις λεωφορείων και τρόλεϊ: ΚΤΕΛ Κηφισού (εντός), ΚΤΕΛ Λιοσίων (εντός), ΚΤΕΛ Αττικής (επί οδού Μαυρομματαίων, αριστερά εποπτείου ΚΤΕΛ), Κηφισιά (Πλ.Πλατάνου – στάση προς Αθήνα), Πέραμα (Τέρμα λεωφορείων –πλησίον εκδοτηρίου), Αγ. Ανάργυροι (πλατεία –πλησίον εκδοτηρίου), Κυψέλη (πλατεία –πλησίον εκδοτηρίου), Χαλάνδρι (Κολοκοτρώνη – τέρμα τρόλεϊ 18), Ευελπίδων (έναντι εισόδου- πλησίον εκδοτηρίου), Πειραιάς (Λιμάνι –έξω από Πύλες 3, 8, 12), Αεροδρόμιο και Σπάτα (Πλατεία Δημαρχείου).
«Συνεπώς, το σύστημα ηλεκτρονικού εισιτηρίου είναι εγκαταστημένο και λειτουργικό, οι υπηρεσίες του τίθενται σταδιακά σε εφαρμογή, όπως υποδεικνύει η διεθνής πρακτική, ακολουθώντας ένα σχέδιο μετάβασης» καταλήγει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση του ΟΑΣΑ, ο οποίος δέχεται κριτική για την καθυστέρηση στην εφαρμογή του ΑΣΣΚ, η οποία σύμφωνα με ανακοινώσεις αναμενόταν στις αρχές του 2017.