Αγωγή κατά της υπουργικής απόφασης για τη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές κατατέθηκε στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Όπως δήλωσε ο πρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Βασίλης Κορκίδης, η αγωγή κατατέθηκε από την ΕΣΕΕ, την Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων και τη Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος.

Βασικός κορμός της επιχειρηματολογίας είναι η προηγούμενη απόφαση του ΣτΕ αλλά και τα αποτελέσματα ερευνών που έχουν διενεργήσει οι φορείς σχετικά με τη μέχρι σήμερα εμπειρία από την εφαρμογή της λειτουργίας των καταστημάτων για 8 Κυριακές το χρόνο.

«Όπως επανειλημμένα έχουν αποδείξει μελέτες των οργανώσεων αλλά και επίσημα στατιστικά στοιχεία, ούτε στην αναπτυξιακή προσπάθεια της χώρας έχει συμβάλει ούτε στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας» είπε ο κ. Κορκίδης.

«Η κίνηση στην αγορά τη θεσμοθετημένη πρώτη Κυριακή των θερινών εκπτώσεων, για όσα εμπορικά καταστήματα άνοιξαν, όχι μόνο δεν ήταν κάτι το ιδιαίτερο, αλλά μάλλον ήταν πολύ κοντά σε μία κακή καθημερινή».

Ο κ. Κορκίδης επισήμανε ότι από τα πρώτα στοιχεία προκύπτει ότι ο τζίρος μίας εμπορικής επιχείρησης -ανεξαρτήτως μεγέθους- δεν ήταν αρκετός, για να καλύψει τα έξοδά της. Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι τα ακριβή στοιχεία θα γίνουν μετά το τέλος των εκπτώσεων, μαζί με τον συνολικό φετινό καλοκαιρινό τζίρο και μετά από αναλυτική έρευνα που θα κάνει η ΕΣΕΕ σε όλη την Ελλάδα.

Τα μεγάλα εμπορικά κέντρα που οι επενδύσεις τους δεν περιλαμβάνονται στην υπουργική απόφαση για να μπορούν να λειτουργούν και τις Κυριακές, φαίνεται να τηρούν στάση αναμονής και εξετάζουν, σύμφωνα με πληροφορίες, το ενδεχόμενο να προσφύγουν στη δικαιοσύνη για τον αποκλεισμό τους.

Υπενθυμίζεται ότι σε συνέντευξη Τύπου που είχαν δώσει το Μάιο η ΕΣΕΕ η ΓΣΕΒΕΕ και η ΟΙΥΕ ο γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Εμποροϋπαλλήλων (ΟΥΙΕ) Παναγιώτης Κυριακούλας υπογράμμισε ότι «δεν πρόκειται για γενική απελευθέρωση αλλά για μία φωτογραφική διάταξη που αφορά πέντε δέκα εμπορικά κέντρα -και όσα θα ακόμη θα δημιουργηθούν στο μέλλον- για να εξυπηρετηθούν συγκεκριμένες εταιρείες. Πρόκειται για αντιαναπτυξιακό και εχθρικό μέτρο για την απασχόληση, για τις συνθήκες εργασίας και για τους όρους αμοιβής και εργασίας καθώς ενισχύεται η αδήλωτη ή κρυφή αδήλωτη απασχόληση». ?

?Ακόμη, είχε αναφερθεί σε εκείνη τη συνέντευξη Τύπου ότι το μέσο εργατικό κόστος της κυριακάτικης λειτουργίας ενός εμπορικού καταστήματος υπολογίζεται στα 1.750 ευρώ με το συνολικό κόστος να φτάνει στα 9 εκατ. ευρώ ανά Κυριακή αν λειτουργήσουν όλα τα εμπορικά καταστήματα.