Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών ζητά να αποσυρθεί το Σχέδιο Νόμου, για τη μεταρρύθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας που κατατέθηκε στη Βουλή την περασμένη εβδομάδα, υποστηρίζοντας ότι έγινε χωρίς να προηγηθεί διάλογος με τους επιστημονικούς φορείς και τους Συλλόγους Ασθενών.

«Με το συγκεκριμένο νομοθέτημα δημιουργείται ένα συγκεντρωτικό και κρατικοδίαιτο σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, χαμηλού κόστους, το οποίο εγκυμονεί κινδύνους για τη δημόσια υγεία καθώς βάζει τις βάσεις για την παράνομη άσκηση της ιατρικής από επαγγελματίες που δεν διαθέτουν το γνωστικό αντικείμενο. Καθώς μάλιστα δεν έχει διασφαλιστεί η απαραίτητη χρηματοδότηση θα καταρρεύσει όταν εξαντληθούν τα κοινοτικά κονδύλια», υποστηρίζει ο πρόεδρος του ΙΣΑ, Γιώργος Πατούλης.

Ο ΙΣΑ υποστηρίζει ότι το σχέδιο νόμου θεσμοθετεί την αντιποίηση του ιατρικού επαγγέλματος και θεωρεί απαράδεκτο ότι «επιτρέπεται σε φαρμακοποιούς να πραγματοποιούν ιατρικές πράξεις ενώ δίνεται η δυνατότητα συνταγογράφησης ιατρικών εξετάσεων σε μαίες. Την ώρα που στις υπόλοιπες χώρες του κόσμου τηρείται ευλαβικά η απαγόρευση της χορήγησης φαρμάκων χωρίς ιατρική συνταγή, στη χώρα μας θεσμοθετείται η τέλεση ακόμα και ιατρικών πράξεων από μη γιατρούς».

Οι γιατροί κάνουν λόγο για δραματική υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας τηνώρα που το επιστημονικό προσωπικό της χώρας οδηγείται στη μετανάστευση και στελεχώνει τα συστήματα υγείας των άλλων χωρών.

«Τονίζουμε ότι το σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας θα πρέπει να διασφαλίζει την πρόσβαση των ασθενών στο υψηλά εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό της χώρας μας.
Η θέσπιση του οικογενειακού γιατρού είναι σε θετική κατεύθυνση, με την προϋπόθεση ότι θα παρακολουθεί τον ιατρικό φάκελο του ασθενή. Είμαστε αντίθετοι σε οποιαδήποτε μορφή gatekeeping που θέτει εμπόδια στην πρόσβαση των ασθενών στους γιατρούς που έχουν ανάγκη. Ζητούμε την υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων, για όσους ιατρούς το επιθυμούν και τη διασφάλιση αξιοπρεπών αμοιβών αντίστοιχων της προσφοράς τους», υποστηρίζει ο ΙΣΑ και αξιολογεί θετικά την υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων μέσω των Ιατρικών Συλλόγων.