«Η απόφαση για την 29χρονη Ηριάννα Λ. έχει πράγματι στοιχεία υπερβολής και αντίφασης σε σχέση με άλλες δικαστικές αποφάσεις για την υπόθεση των «Πυρήνων» ή άλλους αντιεξουσιαστές. Παρατηρούμε ότι αθωώνονται κατηγορούμενοι για φονικές ληστείες και ότι αποσυνδέονται αναρχικοί από τους «Πυρήνες» με το ιδιότυπο σκεπτικό ότι οι… δικαστές δεν θα γίνουν μπαλωματήδες.

Και από την άλλη, υπάρχει εξαιρετικά αυστηρή μεταχείριση της 29χρονης που ασφαλώς για εμάς δεν είχε κάποιον ειδικό ή καθοριστικό ρόλο στην αναρχική οργάνωση. Σε αυτή την περίπτωση η ανεύρεση ενός πολυσυζητημένου σχετικού δείγματος DNA της σε θαμμένα όπλα στην Πανεπιστημιούπολη το 2011 θεωρήθηκε από τους συγκεκριμένους δικαστές καθοριστικής σημασίας και βάρυνε στην κρίση τους.

»Ομως σε τουλάχιστον 6-7 άλλες περιπτώσεις τα σχετικά πορίσματα και οι συγκρίσεις των Εγκληματολογικών Εργαστηρίων στην κυριολεξία πετιούνται στα… σκουπίδια και δεν λαμβάνονται καθόλου υπόψη από τους δικαστές. Και οι οποίοι δέχονται εισηγήσεις κάποιων τεχνικών συμβούλων ότι το DNA επιμολύνεται και αλλοιώνεται στα ελληνικά εγκληματολογικά εργαστήρια. Σεβόμαστε τις αποφάσεις των δικαστηρίων, αλλά έχουμε δει στις αποφάσεις και στις κρίσεις δικαστών πολλαπλά μέτρα και σταθμά».

Σε αυτές τις αναφορές προχώρησαν υψηλόβαθμα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. σχετικά με την καταδίκη σε 13 χρόνια κάθειρξη και απόφαση μη αναστολής εκτέλεσης της ποινής για την 29χρονη Ηριάννα Β. Λ.
«Περίεργες» καθυστερήσεις
Ο φάκελος της 29χρονης είναι πολύ μικρός στην Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία. Το όνομά της εμφανίζεται την άνοιξη του 2011, ως συντρόφου του φοιτητή της Σχολής Ναυπηγών του Μετσόβιου Πολυτεχνείου Κώστα Παπαδόπουλου, στο σπίτι του οποίου, στην οδό Ορφέως στον Χολαργό, είχε εισβάλει τότε η Αντιτρομοκρατική.
Ο λόγος ήταν γιατί αυτό το σπίτι επισκέπτονταν δύο μέλη των «Πυρήνων» που είχαν συσχετισθεί τότε με γιάφκα της οργάνωσης στη Ν. Ιωνία Βόλου. Ο ιδιοκτήτης του σπιτιού στη δίκη που ακολούθησε απαλλάχθηκε από όλες τις κατηγορίες, μιας και αναδείχθηκε ότι είχε φιλικές σχέσεις με τα δύο μέλη των «Πυρήνων», αφού ήταν συμμαθητής άλλου κατηγορουμένου για συμμετοχή στην οργάνωση. Η σύντροφός του Ηριάννα και ο 33χρονος φίλος του Περικλής Μ., που είχαν βρεθεί μέσα στο σπίτι στον Χολαργό, δεν είχαν κατηγορηθεί τότε.
Ομως όλα αλλάζουν λίγους μήνες αργότερα, όταν στις 18 Νοεμβρίου 2011 ένας υπάλληλος τεχνικής εταιρείας που έκανε εργασίες στην περιοχή είδε άγνωστα άτομα να θάβουν μεταλλικό κουτί στον προαύλιο χώρο του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, στην περιοχή του Ζωγράφου. Αρχικά πίστεψε ότι ήταν λεφτά, αλλά από τον έλεγχο που έγινε από την ΕΛ.ΑΣ. βρέθηκαν μέσα σε διαφανή πλαστική σακούλα και τυλιγμένα με αλουμινόχαρτο πέντε όπλα καθώς και 300 περίπου σφαίρες.

Η υπόθεση του οπλοστασίου στου Ζωγράφου «ξεχάστηκε» για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ωσπου με σημαντική καθυστέρηση περίπου 14 μηνών η ΕΛ.ΑΣ. ανακοίνωσε, στις 14 Ιανουαρίου 2013, ότι σε ορισμένα από αυτά τα όπλα είχε βρεθεί γενετικό αποτύπωμα του 33χρονου Περικλή Μ., που ήταν ο προαναφερόμενος φίλος του ιδιοκτήτη του σπιτιού στον Χολαργό. Παρόμοια ευρήματα του 33χρονου είχαν βρεθεί και σε βιβλίο για εκρηκτικούς μηχανισμούς στον Βόλο. Αξιο ιδιαίτερου λόγου ήταν ότι τότε –και αργότερα –η ΕΛ.ΑΣ. δεν είχε ανακοινώσει την ανεύρεση DNA της Ηριάννας Β. Λ. Ακολούθησε η παραπομπή της 29χρονης και του 33χρονου σε δίκη, χωρίς να δημοσιοποιηθεί μέχρι τότε οτιδήποτε.

Αμφισβητούμενο DNA
Στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. υποστηρίζουν ότι «σε πολλές δικαστικές αποφάσεις για τις υποθέσεις των «Πυρήνων» το σκεπτικό είναι για εμάς συζητήσιμο έως ετερόκλητο με κύριο άξονα την αξιοποίηση ή μη του DNA».

Οπως σημειώνουν «στην πρόσφατη απαλλαγή του Τάσου Θεοφίλου, το DNA του οποίου είχε βρεθεί στο καπέλο που έπεσε από τον δράστη της φονικής ληστείας –στις 10 Αυγούστου 2012 –στην τράπεζα της Πάρου φέρεται να συνεκτιμήθηκε μια ιδιαίτερη κατάθεση μιας χημικού, συμβούλου του κατηγορουμένου. Η τεχνικός αυτή αμφισβήτησε συνολικά αυτές τις εξετάσεις, μίλησε για αλλοίωση του δείγματος και για εγκληματολογικά εργαστήρια προβληματικής στεγανότητας. Και αυτές οι αναλύσεις και οι αιτιάσεις φαίνεται στην προκειμένη περίπτωση να θεωρήθηκαν σοβαρές»…

Ακόμη τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. υπενθυμίζουν ότι στη δίκη που έγινε για αναρχικούς που είχαν κατηγορηθεί για ληστεία στο Βελβεντό Κοζάνης και άλλες, και γενετικά αποτυπώματα των οποίων είχαν βρεθεί σε διάφορα αντικείμενα στη γιάφκα των «Πυρήνων» στον Βόλο, το δικαστήριο απεφάνθη ότι «μπορεί αυτά τα ευρήματα να είναι συμπτωματικά». Και έτσι τους αποσυνέδεσε από τη δράση των «Πυρήνων».

Παρόμοιες αποφάσεις μη αξιοποίησης των δειγμάτων DNA και των συγκριτικών διαδικασιών έχουν υπάρξει για κατηγορούμενο –απηλλάγη τελικώς –για την υπόθεση των «ληστών με τα μαύρα» και την τυχόν εμπλοκή του με απόπειρα αρπαγής όπλου από φρουρό δικαστικού.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ