Στο κεντρικό λιμάνι της Κω, που αποτελεί και πύλη Σένγκεν, εντοπίζονται τα μεγαλύτερα προβλήματα υποδομών από τον μεγάλο σεισμό 6,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που έπληξε το νησί.

Το επιβατικό λιμάνι της Κω και ο προβλήτας Σένγκεν έχουν υποστεί εκτεταμένες ζημιές, ενώ έχουν σημειωθεί καθιζήσεις σε πολλά σημεία και έντονες ρηγματώσεις σχεδόν σε όλη την επιφάνεια της χερσαίας λιμενικής ζώνης.

Το κτίριο του ελέγχου διαβατηρίων και του τελωνειακού ελέγχου χαρακτηρίστηκαν επικίνδυνα, μετά την πρώτη αυτοψία.

Προς το παρόν η ενδο-δωδεκανησιακή ακτοπλοϊκή σύνδεση, καθώς και η σύνδεση με την Τουρκία, διεξάγεται από τον προβλήτα της ΔΕΗ, ενώ τα μεγάλα επιβατηγά οχηματαγωγά πλοία που συνδέουν την Κω με τον Πειραιά προσεγγίζουν κατά περίπτωση στο λιμάνι της Κεφάλου και στο Μαστιχάρι.

Μέχρι την αποκατάσταση των ζημιών στο κεντρικό λιμάνι της Κω, τα επιβατηγά οχηματαγωγά πλοία Blue Star Paros, Blue Star 2 και Superfast XII θα προσεγγίζουν στο λιμάνι της Κέφαλου, στο δυτικό τμήμα του νησιού. Λεωφορεία του ΚΤΕΛ θα εξυπηρετούν τη μετάβαση των επιβατών μεταξύ των λιμανιών Κω και Κέφαλου.
Τ
ην ίδια στιγμή μετά από συνεννόηση του υπουργείου Ναυτιλίας με την ακτοπλοϊκή εταιρεία Blue Star Ferries θα χρησιμοποιείται προσωρινά το λιμάνι του Κέφαλου έτσι ώστε να μην αποκοπεί ακτοπλοϊκά το νησί με τον Πειραιά ενώ στο ίδιο λιμάνι αναμένεται να καταπλεύσει και το «SUPERFAST XII» που θα αναχωρήσει σήμερα στις 19.00 από Πειραιά για Σύρο – Κάλυμνο – Κω – Ρόδο.

Παράλληλα τα ημερόπλοια που συνδέουν την Κω με τα τουρκικά παράλια θα «δένουν προσωρινά» σε άλλο σημείο του προβλήτα στη περιοχή της ΔΕΗ καθώς εκεί διαμορφώθηκε εγκατάσταση για πύλη Σενγκεν καθώς αυτή που υπήρχε στο κεντρικό λιμάνι υπέστη ζημιές. Επιπλέον στο συγκεκριμένο σημείο θα γίνονται αφίξεις-αναχωρήσεις πλοίων που κάνουν δρομολόγια μεταξύ των Δωδεκανήσων. Επίσης δόθηκε εντολή για αύξηση των δρομολογίων μεταξύ Καλύμνου και λιμένα Μαστιχαρίου Κω.

Στα σχέδια είναι να φτιαχτεί μια ράμπα στο λιμάνι έτσι ώστε να εξυπηρετηθούν προσωρινά τα πλοία της ακτοπλοΐας μέχρι να επισκευαστούν οι ζημιές που προκάλεσε ο σεισμός. Επιπλέον δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, λένε στελέχη του υπουργείου, για τα τουριστικά σκάφη καθώς στον προβλήτα που βρίσκονται δεν προκλήθηκαν σημαντικές ζημιές.

Κατά τη διάρκεια της έκτακτης συνέντευξης Τύπου που έδωσαν ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σπίρτζης, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας και ο υφυπουργός Ναυτιλίας, Νεκτάριος Σαντορινιός στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης εξέφρασαν τα συλλυπητήρια τους για τους ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος σημείωσε ότι 80 άνθρωποι μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο και εξακολουθούν να νοσηλεύονται 5 στη Κω, 4 στο Ηράκλειο Κρήτης και 3 στο Θριάσιο νοσοκομείο.

Ο κ. Τζανακόπουλος ανέφερε ότι οι υποδομές του νησιού βρίσκονται σε καλή κατάσταση εκτός από το λιμάνι, ενημέρωσε ότι το απόγευμα θα επισκεφτούν λιμενολόγοι που θα πουν αν μπορεί αν επιτευχθεί η άμεση αποκατάστασή του και τόνισε: «Για την κυβέρνηση πρώτη προτεραιότητα είναι η γρήγορη αποκατάσταση του νησιού. Η κατάσταση έχει ομαλοποιηθεί και βρίσκεται υπό πλήρη έλεγχο. Η όλη κατάσταση δεν προσφέρεται για επικοινωνιακή εκμετάλλευση. Λόγω καλοκαιρινής περιόδου πρέπει να αποφύγουμε την δραματοποίηση. Θέλω να συστήσω ψυχραιμία και στο πολιτικό σύστημα και στα μέσα ενημέρωσης. Οι πολίτες να μην δίνουν βάση σε φήμες και δημοσιεύματα. Πρέπει να ενημερώνονται μόνο από τους επίσημους φορείς».

Ο κ. Σπίρτζης τόνισε μεταξύ άλλων ότι από την αυτοψία που έκαναν στη Κω διαπίστωσαν ότι δεν έχουν υποστεί εκτεταμένες ζημιές ούτε η οδοποιία, ούτε άλλες υποδομές και πρόσθεσε ότι φτάνουν στο νησί κλιμάκιο μηχανικών της Γενικής Γραμματείας Λιμενικών Υποδομών, καθηγητές του ΕΜΠ ενώ αναμένεται και ο Γενικός Γραμματέας Λιμένων Χρήστος Λαμπρίδης για να εκτιμηθεί η ζημιά που έχει γίνει στο λιμάνι. Μέχρι στιγμής κανείς δεν είναι σε θέση να πει πότε θα επαναλειτουργήσει ωστόσο στόχος είναι αυτό να γίνει το ταχύτερο δυνατόν.

Επίσης θα ξεκινήσουν και ενδελεχείς έλεγχοι σε άλλα κτίρια όπως το νοσοκομείο, τα σχολεία και τα δικαστήρια. Όπως τόνισε ο κ. Σπίρτζης το νησί άντεξε, στα νεώτερα κτίρια δεν υπάρχει ούτε ρωγμή και λίγες ρωγμές παρατηρήθηκαν σε σπίτια που κατασκευάστηκαν πριν τον πόλεμο. Παράλληλα ζήτησε από τους πολίτες να μην ανησυχούν ωστόσο να μην εφησυχάζουν για τα επόμενα δυο σημαντικά 24ωρα αν και σύμφωνα με τους σεισμολόγους το φαινόμενο εξελίσσεται φυσιολογικά.

Σύμφωνα με τον κ. Σπίρτζη προβλήματα έχουν εντοπιστεί στο τέμενος, στο μεσαιωνικό κάστρο και στο μεσαιωνικό τείχος, το οποίο θα αποκλειστεί. Στο νησί μεταβαίνουν και στελέχη του υπουργείου Πολιτισμού για τους σχετικούς ελέγχους.

Ως προς το οικιστικό κομμάτι, οι υπουργοί ανέφεραν ότι προβλήματα εντοπίζονται κυρίως σε παλαιά κτίσματα και πως πρέπει να υπάρξει έλεγχος σε κτίσματα που φέρουν ρωγμές. Στο νησί έχουν ήδη μεταβεί κλιμάκια μηχανικών, οι οποίοι σε συνεργασία με τοπικούς μηχανικούς θα πραγματοποιήσουν τους ελέγχους.

Από την πλευρά του ο κ. Τόσκας στάθηκε κυρίως στην ετοιμότητα του κρατικού μηχανισμού και στην πολύ καλή συντονισμένη προσπάθεια, όπως την χαρακτήρισε, σε συνεργασία και με τον Δήμο Κω και είπε ότι γίνονται έλεγχοι σε περιβάλλον ομαλότητας.

Ο κ. Σαντορινιός είπε ότι μηχανικοί από τη Γενική Γραμματεία Αιγαίου θα μεταβούν στο νησί όπου θα βρεθεί και ο διοικητής της 8ης Περιφερειακής Διοίκησης Λιμενικού Σώματος.

«Να ρίξουμε τους τόνους. Το νησί είναι ασφαλές. Οι τουρίστες μπορούν να συνεχίσουν τις διακοπές τους και οι κάτοικοι μπορούν να συνεχίσουν τη ζωή τους» τόνισε ο κ.Σαντορινιός.

Υπουργείο Ναυτιλίας: «Εκτεταμένες οι ζημιές στο λιμάνι»

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Ναυτιλίας το λιμάνι έχει υποστεί εκτεταμένες ζημιές και εκφράζεται η άποψη ότι ως το τέλος της ημέρας θα έχει αποκατασταθεί η ακτοπλοΐκή συγκοινωνία.

«Κάνουμε τα αδύνατα δυνατά για να εκτιμηθεί σωστά η κατάσταση του λιμανιού, ενώ ο κρατικός μηχανισμός κινήθηκε αστραπιαία», δήλωσε ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής και τόνισε ότι οι υπηρεσίες του κράτους είναι έτοιμες για να επέμβουν αμέσως μόλις ολοκληρωθεί η εικόνα των ζημιών στο λιμάνι.

Ο κ. Κουρουμπλής σημείωσε ότι το θέμα χρειάζεται ψύχραιμη αντιμετώπιση, γιατί ο σεισμός σημειώνεται στο μέσον της τουριστικής περιόδου, σε μια εποχή που το νησί είναι γεμάτο, και κατά συνέπεια δεν πρέπει να πληγεί το τουριστικό προϊόν.

Το Λιμεναρχείο της Κω ανέφερε επιπλέον ότι δεν έχει υποστεί ζημιές το κτίριο στο οποίο στεγάζεται και ότι όλα τα στελέχη του είναι καλά στην υγεία τους. Ένα πλωτό του Λιμεναρχείου έχει υποστεί ζημιές, επειδή προσέκρουσε στο κρηπίδωμα του λιμένα, λόγω του ισχυρού κυματισμού που ακολούθησε τον σεισμό.

Στην ανακοίνωση του υπουργείου σημειώνεται ακόμη ότι «το επιβατικό λιμάνι και ο προβλήτας Shengen έχουν υποστεί εκτεταμένες ζημιές. Έχουν σημειωθεί καθιζήσεις σε πολλά σημεία και έντονες ρηγματώσεις σχεδόν σε όλη την επιφάνεια της χερσαίας λιμενικής ζώνης. Το κτίριο του ελέγχου διαβατηρίων και του τελωνειακού ελέγχου χαρακτηρίστηκαν επικίνδυνα, μετά την πρώτη αυτοψία. Τα μεγάλα επιβατηγά-οχηματαγωγά πλοία που συνδέουν την Κω με τον Πειραιά προσεγγίζουν στο λιμάνι της Κεφάλου και στο Μαστιχάρι, κατά περίπτωση. Η μετακίνηση των επιβατών, στη συνέχεια, προς την πόλη της Κω γίνεται δωρεάν. »

Γιώργος Κυρίτσης: «Η Κως άντεξε και επιστρέφει σε κανονικούς ρυθμούς»

«Η Κως άντεξε και επιστρέφει σε κανονικούς ρυθμούς. Το χαμόγελο επιστρέφει, οι επισκέπτες μας δείχνουν την εμπιστοσύνη τους στο νησί μας», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Δήμαρχος Κω κ. Γιώργος Κυρίτσης.
«Η Κως πέρασε μια μεγάλη δοκιμασία αλλά έδειξε ότι είναι φτιαγμένη από πολύ σκληρό μέταλλο.
Άντεξε τη δοκιμασία και θα βγει πιο δυνατή.

Οι ξενοδοχειακές υποδομές του νησιού αποδείχθηκαν ασφαλείς για τους επισκέπτες μας, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων συνεχίζει τις διακοπές της στο νησί αφού το σεισμικό φαινόμενο εκτονώνεται.

Η Κως επιστρέφει στην κανονικότητα, στους ρυθμούς ενός τουριστικού προορισμού.

Το χαμόγελο επιστρέφει. Όλοι μας φοράμε το πιο όμορφο χαμόγελό μας για τους επισκέπτες μας.
Έχουμε αποδείξει ότι ξέρουμε να επιστρέφουμε, ξέρουμε να ξεπερνάμε δυσκολίες και προβλήματα.
Το αποδείξαμε με το μεταναστευτικό, θα το αποδείξουμε και τώρα.

Ότι χάλασε θα το κάνουμε καλύτερο.

Όλοι μαζί, ενωμένοι, στέλνουμε το μήνυμα ότι η Κως είναι ο πιο όμορφος προορισμός», τονίζει ο κ. Κυρίτσης