Την ανησυχία της για τις συνθήκες φιλοξενίας των ασυνόδευτων ανήλικων προσφυγόπουλων εκφράζει με επιστολή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων (Π.Ο.ΑΣ.Υ.), εγκαλώντας την κυβέρνηση για το ότι, λόγω της έλλειψης θέσεων σε δομές ανηλίκων, πολλά ασυνόδευτα παιδιά «είναι έγκλειστα μαζί με κακοποιούς στα αστυνομικά κρατητήρια μιας, κατά τα άλλα, ευρωπαϊκής χώρας».
Στην Ελλάδα σήμερα υπάρχουν περισσότερα από 2.250 ασυνόδευτα ανήλικα προσφυγόπουλα αλλά μόνο 1.270 θέσεις για την φιλοξενία τους σε δομές ανηλίκων σε όλη την χώρα. Αυτό σημαίνει ότι τα υπόλοιπα _ η Human Rights Watch τα υπολογίζει σε 1.149 _ βρίσκονται σε λίστα αναμονής για μια θέση και, μέχρι αυτή να βρεθεί, διαμένουν σε εντελώς ακατάλληλες συνθήκες μαζί με άγνωστούς τους ενήλικες. Μάλιστα, τα 296 από αυτά βρίσκονται σε «προστατευτική κράτηση» σε αστυνομικά τμήματα.
Σε αυτά τα τελευταία αναφέρεται η επιστολή της Π.Ο.ΑΣ.Υ., η οποία απευθύνεται προς τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Γ. Μουζάλα και κοινοποιείται στον υπουργό Δικαιοσύνης Σ. Κοντονή, στους αναπληρωτές υπουργούς Προστασίας του Πολίτη Ν. Τόσκα και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου, στην Εισαγγελέα Ανηλίκων Ε. Βερροιώτου και στον αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας Κ. Τσουβάλα. «Οι ανήλικοι αλλοδαποί κρατούνται ως ενήλικες σε αστυνομικά κρατητήρια σαν κοινοί κακοποιοί, σε διάφορες αστυνομικές υπηρεσίες της επαρχίας», γράφει το συνδικαλιστικό όργανο των αστυνομικών. «Αποτέλεσμα αυτής της απαράδεκτης κατάστασης είναι οι συνάδελφοί μας με πόνο ψυχής να αναγκάζονται να οδηγούν στα κρατητήρια αθώες ψυχές, συνεργώντας έτσι στον ιδιότυπο αυτό βασανισμό τους με ό,τι αυτό συνεπάγεται τόσο για τα παιδιά όσο και για τους ίδιους τους συναδέλφους μας»
Δεν παραλείπει όμως να θέσει και την «συνδικαλιστική παράμετρο» ότι «τούτων δοθέντων, ευλόγως υπάρχουν οι διαμαρτυρίες περί παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των συγκεκριμένων παιδιών, αλλά και των συναδέλφων μας που δικαιωματικά εξοργίζονται από την έκθεση στην οποία υποβάλλονται ως εκτελεστικά όργανα των πολιτικών επιλογών και αποφάσεων των εκάστοτε κυβερνήσεων... Για άλλη μια φορά, η Ελληνική Αστυνομία και οι συνάδελφοί μας έχουν αναλάβει ένα έργο ξένο προς την αποστολή της Ελληνικής Αστυνομίας, ακολουθώντας την πεπατημένη των «πάρεργων» αφού οι αρμόδιες κρατικές δομές αδυνατούν να ανταποκριθούν στην αποστολή τους».
Το πρόβλημα αναμένεται να οξυνθεί καθώς, από 1ης Αυγούστου αλλάζει ο τρόπος χρηματοδότησης των δομών φιλοξενίας ασυνόδευτων ανηλίκων στην ηπειρωτική χώρα: αντί να χρηματοδοτούνται, μέσω των ΜΚΟ, από τον κύπριο επίτροπο Ανθρωπιστικής Βοήθειας Χ. Στυλιανίδη, θα χρηματοδοτούνται από τον επίτροπο Μετανάστευσης και Εσωτερικής Ασφάλειας Δ. Αβραμόπουλο, μέσω της ελληνικής κυβέρνησης. Επτά μεγάλες ΜΚΟ (Care, IRC, Γιατροί του Κόσμου, Γιατροί Χωρίς Σύνορα, Νορβηγικό Συμβούλιο Προσφύγων, Save the Children και Solidarity Now) είχαν εκφράσει την περασμένη εβδομάδα την ανησυχία τους για το ότι λόγω της αλλαγής αυτής στη χρηματοδότηση «τουλάχιστον πέντε δομές φιλοξενίας ασυνόδευτων ανηλίκων πρόκειται να κλείσουν με αποτέλεσμα ακόμη λιγότερες θέσεις φιλοξενίας και αύξηση των παιδιών που βρίσκονται σε κράτηση εν είδει φιλοξενίας».
Ο κ. Μουζάλας, που έχει επανειλημμένως παραδεχθεί το πρόβλημα της έλλειψης θέσεων για την φιλοξενία ασυνόδευτων προσφυγόπουλων τοποθετώντας το στην κορυφή των προτεραιοτήτων του, εξήγησε μιλώντας στο «Βήμα» της περασμένης Κυριακής ότι επειδή οι υπηρεσίες του κ. Αβραμόπουλου «έχουν πιο αυστηρά κριτήρια για την λειτουργία των δομών ανηλίκων, ορισμένες θα κλείσουν, όπως εκείνη στο Μοσχάτο».
Έτερη ΜΚΟ, η ΑΡΣΙΣ, εξέφρασε σοβαρές ανησυχίες για τις συνθήκες κράτησης 25 ασυνόδευτων ανηλίκων τους οποίους συνάντησε στις 4 Ιουλίου κατά την επίσκεψή της στο Προαναχωρησιακό Κέντρο Κράτησης Αλλοδαπών στην Αμυγδαλέζα. Αυτοί «τέθηκαν υπό κράτηση κατά την πάγια πρακτική των αρχών σύλληψης που θέτουν υπό κράτηση ανηλίκους συχνά με το πρόσχημα της «προστατευτικής φύλαξης». Έξι από αυτούς κοιμούνται σε στρώματα στο πάτωμα, χωρίς σεντόνια, μόνο με κουβέρτες. Οι συνθήκες υγιεινής είναι απαράδεκτες. Στους ανηλίκους δεν παρέχεται καμία αθλητική ή άλλου τύπου ψυχαγωγική δραστηριότητα».
Στην επιστολή της, που έδωσε στη δημοσιότητα την Πέμπτη, η Π.Ο.ΑΣ.Υ. αναφέρεται στην ανακοίνωση της ΑΡΣΙΣ, την οποία επιβεβαιώνει: «Κατά την επίσκεψή μας στην Αμυγδαλέζα, διαπιστώσαμε πράγματι κι εμείς ότι κρατούνται ανήλικοι σε πρόχειρες εγκαταστάσεις, διαμορφωμένες για την περίσταση των ανηλίκων αλλά και πάλι χωρίς να τυγχάνουν της αναμενόμενης θαλπωρής από εξειδικευμένο προσωπικό».
Τέλος, η Π.Ο.ΑΣ.Υ. καταλήγει απευθυνόμενη προς τους παραλήπτες της επιστολής ότι επειδή είναι φανερό ότι με τον χρόνο «το πρόβλημα αυτό θα οξύνεται, παρακαλούμε όπως μας ενημερώσετε πώς σχεδιάζετε να το αντιμετωπίσετε άμεσα έτσι ώστε αφενός οι αθώες αυτές ψυχές να τύχουν την πραγματική στήριξη του Ξένιου Δία, αφετέρου δε η Ελληνική Αστυνομία να απαλλαγεί από ένα έργο ξένο προς την αποστολή της».