Δεν προχωρούν με γοργούς ρυθμούς από τους δήμους οι διαδικασίες από τη μια για τη δημιουργία ολοκληρωμένων συστημάτων διαχείρισης στερεών αποβλήτων, με έμφαση στην ανακύκλωση, και από την άλλη, για την οριοθέτηση οικισμών στους δασικούς χάρτες.
Οι δήμοι ανακυκλώνουν μόλις το 6% των παραγόμενων απορριμμάτων τους και τίθεται ως στόχος τα επόμενα χρόνια να τετραπλασιαστεί το ποσοστό αυτό. Μετά το 2020 αν η χώρα δεν ανακτά και δεν ανακυκλώνει το 50% των απορριμμάτων, θα επιβάλλονται πρόστιμα από την ΕΕ.
Την ίδια ώρα, κωλυσιεργία καταλογίζεται στους δήμους από την κυβέρνηση ως προς τη διαδικασία ενσωμάτωσης στοιχείων στο ηλεκτρονικό σύστημα που αφορά τους δασικούς χάρτες. Είναι ενδεικτικό ότι σήμερα 28 Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης α΄βαθμού δεν έχουν δώσει τα πλήρη στοιχεία για τους δασικούς χάρτες της χώρας ενώ μεταξύ άλλων δεν έχουν οριοθετήσει και τις οικιστικές πυκνώσεις σε αυτούς, παρά το γεγονός ότι ήταν υποχρεωμένοι να το κάνουν από τον περασμένο Μάιο.
Την εικόνα αυτή αποτύπωσε με τις παρεμβάσεις του ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Σωκράτης Φάμελλος, μετέχοντας, την Τετάρτη, σε συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ).
Έτσι, αναφορικά με τους δασικούς χάρτες, λίγες ημέρες πριν από τη λήξη της σχετικής προθεσμίας, ο υπουργός έδωσε στη δημοσιότητα τα ονόματα των δήμων που δεν έχουν καταχωρίσει στην εφαρμογή της ΕΚΧΑ ΑΕ –Κτηματολόγιο τα πλήρη στοιχεία για τους οικισμούς και τις οικιστικές πυκνώσεις. Πρόκειται για τους εξής δήμους: Ανατολικής Μάνης, Βόρειας Κυνουρίας, Γορτυνίας, Δέλτα, Δοξάτου, Δυτικής Μάνης, Δωδώνης, Ζαγοράς-Μουρεσίου, Καβάλας, Κασσάνδρας, Κέρκυρας, Κιμώλου, Κόνιτσας, Μετσόβου, Μήλου, Μυκόνου, Νέας Προποντίδας, Νότιας Κυνουρίας, Νοτίου Πηλίου, Οιχαλίας, Περιστερίου, Πύλου-Νέστορος, Σιθωνίας, Σίφνου, Σκοπέλου, Σπετσών, Χίου, Ωραιοκάστρου. Ο κ. Φάμελλος ξεκαθάρισε ότι δεν θα δοθεί άλλη παράταση-η προθεσμία για την διαδικασία εκπνέει σε οκτώ ημέρες. Επισημαίνεται ότι το 48% των ΟΤΑ που είχαν αναρτημένο χάρτη έχει αποστείλει στοιχεία.
Όσον αφορά στην ανακύκλωση, τόσο ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ κ. Γιώργος Πατούλης όσο και ο κ. Φάμελλος έδωσαν έμφαση στην ανάγκη επιτάχυνσης των διαδικασιών για δημιουργία ολοκληρωμένων συστημάτων διαχείρισης στερεών αποβλήτων που θα επιτυγχάνουν υψηλά ποσοστά ανακύκλωσης. Μάλιστα, ο κ. Πατούλης το χαρακτήρισε ζήτημα με «εθνικές διαστάσεις».
Κρίνεται αναγκαία η προώθηση των σχεδίων για την ανακύκλωση και η επίτευξη των στόχων σε σχέση με τις συμφωνίες της χώρας με την ΕΕ. Ο κ. Φάμελλος, ανέλυσε τις δυνατότητες που υπάρχουν μέσω των χρηματοδοτικών εργαλείων τα οποία προορίζονται για τους Δήμους και τους Φορείς Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ). Τίθενται σε προτεραιότητα οι δράσεις για την κυκλική οικονομία, την ανάκτηση χρήσιμων πόρων και την ορθή διαχείριση των αποβλήτων.
Ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη δυο προκηρύξεις ποσού 25 εκατομμυρίων ευρώ για ελαφριές υποδομές ( πράσινα σημεία, κάδους κ.α.) και 310 εκατομμυρίων ευρώ για βαριές ( εργοστάσια διαχείρισης απορριμμάτων κ.ά. ) -προβλέπονται επιπροσθέτως από τα Περιφερειακά Επιχειρησιακά Προγράμματα άλλα 332 εκατομμύρια. Επίσης, αναμένεται να δοθούν 10 εκατομμύρια ευρώ για επικαιροποίηση των Τοπικών Σχεδίων Ανακύκλωσης ενώ υπάρχει πρόβλεψη για ειδική χρηματοδότηση για τα νησιά και επιπρόσθετα 150 εκατομμύρια ευρώ για τις μονάδες στην Αττική ( Γραμματικό κ.ά.).