από metereologos.gr
Παρασκευή 20 Απριλίου 2018
 

Απορρίφθηκε κατά πλειοψηφία η αίτηση της Ηριάννας για αναστολή εκτέλεσης της πρωτόδικης ποινής

Κοντονής: Δυσάρεστη έκπληξη - Ενταση μετά την απόφαση
Απορρίφθηκε κατά πλειοψηφία η αίτηση της Ηριάννας για αναστολή εκτέλεσης της πρωτόδικης ποινής
Η Ηριάννα Β.Λ και ο Περικλής Μ. μεταφέρονται κάτω από αυστηρά μέτρα ασφάλειας στο Εφετείο Αθηνών όπου είχαν κριθεί πρωτοδίκως ένοχοι για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση , Δευτέρα 17 Ιουλίου 2017 (ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/Παντελής Σαίτας)
εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 

Με πλειοψηφία 3-2 το Πενταμελές Εφετείο Αναστολών Αθήνας απέρριψε την αίτηση της Ηριάννας για αναστολή εκτέλεσης της πρωτόδικης ποινής που την έστειλε στη φυλακή μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης στο δευτεροβάθμιο δικαστήριο.

 Μαζί με την αίτηση της πανεπιστημιακού, απορρίφθηκε και η αίτηση του Περικλή, ο οποίος κρίθηκε πρωτοδίκως ένοχος για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση και για διακεκριμένη οπλοκατοχή και του επιβλήθηκε ποινή κάθειρξης 13 ετών, χωρίς ανασταλτικό αποτέλεσμα στην έφεση που άσκησε.

Νωρίτερα, οι καταδικασθέντες, η Ηριάννα και ο Περικλής, υπογράμμισαν ότι με την καταδικαστική απόφαση που τους επιβλήθηκε, διακόπηκαν πρόωρα τα σχέδια τους .

Στην κατάθεσή της, η Ηριάννα σημείωσε πως εργάζεται σε δυο δουλειές (στο Πανεπιστήμιο και με ξένους φοιτητές σε ειδικό πρόγραμμα) και πως ήταν σίγουρη πως θα αθωωθεί.

Μάλιστα ανέφερε πως τρεις μήνες πριν την απόφαση, έκανε αίτηση για πρόγραμμα που αφορούσε προσφυγόπουλα (για να τα διδάξει) και «όλα σταμάτησαν» υποστηρίζοντας πως νιώθει προσβεβλημένη.

Καθηγήτρια της νεαρής πανεπιστημιακού τόνισε πως εργάζεται μαζί της πέντε χρόνια και πως αυτό που τον χαρακτηρίζει είναι το ήθος και οι επιδόσεις της.

Η πρόεδρος σημείωσε ότι η Ηριάννα με άδειες μπορεί να συνεχίζει το διδακτορικό της, με την καθηγήτριά της να αντιτείνει ότι συμμετέχει σε έρευνα, αμείβεται και είναι απαραίτητη η παρουσία της.

Στο άκουσμα της ετυμηγορίας, άτομα εκσφενδόνισαν μπουκάλια, φωνάζοντας συνθήματα. «Ο Τσοχατζόπουλος είναι έξω! Όλους τους αφήνετε, και δυο παιδιά μένουν μέσα...», αντέδρασαν κάποιοι.

Η πρόταση του εισαγγελέα


Να απορριφθεί η αίτηση αποφυλάκισης της Ηριάννας πρότεινε ο εισαγγελέας στη συνεδρίαση του Πενταμελούς Εφετείου Αναστολών Αθήνας.

Περίπου στις δύο το μεσημέρι, έφτασε στην κατάμεστη αίθουσα του δικαστηρίου η Ηριάννα (μαζί με τον Περικλή, η υπόθεση του οποίου εκδικάζεται μαζί με τη δική της), συνοδεία αντρών της αντιτρομοκρατικής με κουκούλες και όπλα. Στην αίθουσα εκτυλίχθηκε μικροεπεισόδιο με τη Ζωή Κωνσταντοπούλου, με την πρόεδρο του δικαστηρίου να δηλώνει ότι «προσπαθεί να υπερασπιστεί τη δικαιοσύνη» και πως «δεν έχει αντιπαλότητα με κανέναν».

Ενταση μετά την απόφαση

Διαμαρτυρίες αλληλέγγυων μετά την απόφαση όπου άγνωστα άτομα έβαλαν φωτιά σε κάδο απορριμάτων ενώ ακολούθησαν και συνθήματα υπέρ της αποφυλάκισης της Ηριάννας.  Ακολούθησε πορεία των αλληλέγγυων προς τα Εξάρχεια με τις δυνάμεις των ΜΑΤ να τους ακολουθεί κατά πόδας.

Κοντονής: Δυσάρεστη έκπληξη

Μιλώντας στη Βουλή ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής έκανε αναφορά στην απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου Αναστολών.

«Αποτέλεσε για μας μια δυσάρεστη έκπληξη. Και τούτο διότι, πρώτον η στάση της αιτούσας, αυτής της κοπέλας η οποία έχει καταδικαστεί σε πολυετή κάθειρξη, καθόλο το χρόνο της υποδικίας της, ήταν απολύτως υποδειγματική, αφού τήρησε όλα εκείνα τα καταναγκαστικά δικονομικά μέτρα, τα οποία της είχαν επιβληθεί. Δεύτερον, η ίδια σεβόμενη το δικαιικό μας σύστημα, αξιοποίησε τα δικονομικά εργαλεία που της παρέχει ο Κώδικας Ποινικής Δικονομίας για την άρση συγκεκριμένων περιοριστικών όρων οι οποίοι εμπόδιζαν την επιστημονική της εξέλιξη, κυρίως την άρση απαγόρευσης της δυνατότητας που είχε να ταξιδεύει στο εξωτερικό. Και το τρίτον, είναι ότι οι πολίτες ζητούν και απαιτούν από τη δικαιοσύνη ίσα μέτρα και ίσα σταθμά για όλους. Είναι τουλάχιστον περίεργο πως ορισμένοι που έχουν καταδικαστεί σε πολυετείς ποινές κάθειρξης για εμπόριο ναρκωτικών μπορούν να έχουν το ευεργέτημα της αναστολής μέχρι την εκδίκαση της έφεσης και άλλες περιπτώσεις, όπως η συγκεκριμένη, τέτοιο ευεργέτημα δεν μπόρεσε να πάρει ούτε από το δικαστήριο που εξέδωσε την απόφαση ούτε από το δικαστήριο το οποίο συνεδρίασε σήμερα», είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης.

Παράλληλα ο υπουργός Δικαιοσύνης τόνισε ότι «οι ενέργειες που έλαβαν χώρα μετά την έκδοση της απόφασης - βιαιοπραγίες και λεκτικές επιθέσεις κατά των δικαστών που συγκρότησαν τη σύνθεση του δικαστηρίου - είναι και απαράδεκτες και καταδικαστέες. Και τούτο γιατί όχι μόνο δυσφημούν την προσπάθεια και τον αγώνα που κάνει αυτή η κοπέλα να αποδείξει τη βασιμότητα των ισχυρισμών της, και την προσπάθεια που κάνουν οι νομικοί της συμπαραστάτες, να πείσουν περί της βασιμότητας των νομικών και των πραγματικών γεγονότων και ισχυρισμών τους οποίους αναπτύσσουν ενώπιον του δικαστηρίου, αλλά και γιατί πάνω από όλα και οι δικαστές είναι άνθρωποι και ως άνθρωποι κάνουν λάθη».

«Όλα χάθηκαν»


Λίγο νωρίτερα η 28χρονη είπε στο δικαστήριο πως είχε απόλυτη βεβαιότητα για την αθώωση της γιατί ήξερε ποια ήταν η αλήθεια: «Η μισή μου ζωή είναι η ακαδημαϊκή μου καριέρα και η άλλη μισή η εργασία μου.

» Διδάσκω και στο διδασκαλείο και στους πρόσφυγες. Εργάζομαι για το e-learning, ενώ είμαι εκπαιδεύτρια σε ξένους φοιτητές για εξ αποστάσεως εκμάθηση Ελληνικών. Ήμουν έτοιμη να συνεχίσω να κατακτώ πράγματα, ώσπου όλα κόπηκαν. Λίγο πριν από την καταδίκη μου ήμουν έτοιμη να καταθέσω ένα πρόγραμμα για παιδιά. Ένα όνειρο που είχα από 19 χρόνων. Την 1η Ιουνίου μου στερήθηκε η ακαδημαϊκή μου διαδρομή, η εργασία μου, οι φίλοι μου, η οικογένεια. Η απουσία μου από αυτήν την τάξη είναι σαν να μου στερούν 6 χρόνια μεταπτυχιακά. Είχα βεβαιότητα για την αθώωση μου, ήξερα ποια είναι η αλήθεια, και ξαφνικά όλα χάθηκαν».

Στο δικαστήριο κατέθεσαν και ο καθηγήτριες της Ηριάννας στο Πανεπιστήμιο Μαρία Ιακώβου και Αμαλία Μόζερ, οι οποίες τόνισαν πως η αιτούσα είναι τελειόφοιτη με 9,85 με άριστα το 10 και ότι εργάζεται στο ίδρυμα 2,5 χρόνια.

«Είναι εξειδικευμένη επιστήμονας και προσφέρει έργο. Η κοσμήτορας είναι συγκλονισμένη με ό,τι της συνέβη. Η παρουσία της στο σχολείο του Πανεπιστημίου, όπου οι ξένοι μαθαίνουν ως δεύτερη γλώσσα τα ελληνικά είναι επιβεβλημένη. Μάλιστα πια αμείβεται αφού το Πανεπιστήμιο προσφέρει υποτροφία εργασίας στους αριστούχους», είπε η κ. Ιακώβου. Η καθηγήτρια Αμαλία Μόζερ είπε ότι εάν δεν συνεχίσει η 29χρονη ό,τι έχει ξεκινήσει και παραμείνει στη φυλακή, θα είναι εξαιρετικά δύσκολο για το επαγγελματικό της μέλλον.

Κατά τον εισαγγελέα, πάντως, η διδακτορική διατριβή της Ηριάννας βρίσκεται στην πρώτη φάση της και άρα σε «όχι τόσο σημαντικό στάδιο», που να συντρέχει υπέρμετρη βλάβη από την κράτηση της.

Παραδέχθηκε ωστόσο πως βλάπτεται η ενασχόληση της με την διδασκαλία, αυτή όμως «είναι μια συνέπεια του εγκλεισμού της». Αντίστοιχα για τον 33χρονο, ο εισαγγελικός λειτουργός εκτίμησε πως τα προβλήματα υγείας που έχει μπορούν να αντιμετωπιστούν «από το ιατρικό προσωπικό των φυλακών» και επομένως δεν υφίσταται βλάβη από την κράτηση.


Κοινωνία περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το Πενταμελές Εφετείο Αναστολών εξετάζει την αίτηση της 28χρονης Ηριάνας 
Ένταση στην πορεία αλληλεγγύης για την Ηριάνα, 14 προσαγωγές 
 
 
σχόλια (11)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
   
  μαλιστε κύριε υπουργέ | 19/07/2017 18:34
  Θα βγει σε 5 χρονια και θα της πουν κι αυτηνης "sorry λάθος!". Ε, τοτε θα μας κυβερνα ο μεγαλος αδελφος, θα εχουμε μπει οι μισοί φυλακή.
  Big brother
  απάντηση00
   
   
  Ηθελες τα ηπαθες τα | 19/07/2017 10:46
  Οπως λενε στο χωριο μου, ας μην εμπλεκες με τρομοκρατες και αλητες κυρια μο. Πως την εχετε δει δηλαδη? ολο το δικαστικο μας συστημα ειναι τυφλο και εσυ με τους διαφορους επωνυμους και ανωνυμους μπαχαλακιδες εχετε δει το φως το αληθινο?
  Αντιγονη
  απάντηση52
   
   
  μίσό(ς) | 18/07/2017 21:49
  Τα στοιχεία μισό αποτύπωμα και το γενετικό υλικό που χάθηκε…… Οι κλέφτες της μισής ζωής μας να γυροφέρνουν ελεύθεροι κι ωραίοι. όταν το μισό θα γίνει μίσος ίσως τότε να είναι αργά.
  Σιρόκος
  απάντηση21
   
   
  δεν ξερω αν αυτη η κοπελλα ειναι αθωα 'η ενοχη για καποιο αδικημα | 18/07/2017 16:43
  ..εκεινο που ξερω ομως σιγουρα ειναι οτι 3 πραγματα την εχουν βλαψει, 1ον η υποστηριξη προς αυτην των μπαχαλακηδων και των συριζαιων, 2ον η ελλειπης ερευνα της αστυνομιας (ολα και ολα ρε παιδια μισο αποτυπωμα?), και 3ο ο γελοιος αντιλογος της 'δικαιοσυνης'! Διαβασα αυτα που αντετειναν ο εισαγγελεας και ο προεδρος στην αιτηση για αναστολη της υπερασπισης και ειλικρινα βλεπω κυνισμο! Δεν μπορει να λες σε 1 κοριτσι 28 ετων που δεν εχει διαπραξει (αλλο) αδικημα ποτε, οτι δεν θα παθει και τιποτα που θα χασει τη δουλεια και τη ζωη της για 13 χρονια! Αντιθετα θα επρεπε να της δοθει η αναστολη με απαγορευση εξοδου εως οτου συγκεντρωθουν περισσοτερα στοιχεια. Εν αναγκη βαλτε της και βραχιολακι! Ελεος
  Σπυρος
  απάντηση148
   
   
  Η ΑΝΑΡΧΟΣΥΜΜΟΡΙΤΙΣΣΑ "ΔΙΔΑΚΤΩΡ" ΚΑΙ ΟΙ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΤΕΣ ΤΗΣ, ΥΠΟΒΑΛΛΟΥΝ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΑΦΟΡΟΥΝ ΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ | 18/07/2017 13:34
  Πρόδηλη η προσπάθεια μετατόπισης του κέντρου βάρους της υπόθεσης από την ουσία ήτοι την κατηγορία της συμμετοχής σε τρομοκρατική οργάνωση, στα συμβεβηκότα όπως η διδακτορία και η διδασκαλία προσφύγων (!), άλλα λόγια να αγαπιόμαστε δηλαδή. Το γεγονός ότι η "Ηριάννα" είναι υποψήφια διδάκτωρ (τρέχα γύρευε, χιλιάδες φοιτητές βρίσκονται στην ίδια θέση), διόλου δεν την εμπόδισε να είναι μια αναρχοσυμμορίτισσα με δράση, αφού ταυτοποιήθηκε γενετικό της υλικό επάνω σε τρομοκρατικό όπλο. Στους υπερασπιστές της, περιλαμβάνεται ο όλος ο ΣΥΡΙΖΑ, από τον εραστή της ραστώνης Φίλη, μέχρι τον πρωθυπουργό. Συγκοινωνούντα δοχεία ! Επί του ουσιώδους ερωτήματος ωστόσο, η "Ηριάννα" ποιεί τον Αλέκο. Στην ψειρού !
  ΙΩΝ ΦΙΛΙΠΠΟΥ
  απάντηση2313
   
   
  Mipws | 18/07/2017 10:51
  O Kontonis xrizete iatriki parakolouthisi?as to prosexoun oi armodioi.
  Mazoxistan
  απάντηση216
   
   
  Το νούμερο ο Κοντονής | 18/07/2017 02:26
  Ο Πρόεδρος Κλίντον δεν μπορεί να φάει και να κοιμηθεί από τότε που ο Κοντονής και ο έτρος λαικός δικαστής Καζάκος τον καταδίκασαν στο Σύνταγμα.
  Έχει και άποψη
  απάντηση265
   
   
  Αν… | 18/07/2017 00:29
  Αν είχαμε δικαιοσύνη στην Ελλάδα, θα ήταν μέσα ισόβια παπανδρέου, σημίτης, βενιζέλος, παπαδήμος, καραμανλής, ψυχάρης, μπόμπολας και τόσοι άλλοι. ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΟΜΩΣ!
  Άδικη καινωνία
  απάντηση920
   
   
  Ο Θεός ξέρει πως ευνοώ δρακόντεια μέτρα κατά | 17/07/2017 21:32
  εγκληματιών, παρανόμων, βαχαλάκηδων, αντιεξουσιαστών, αναρχικών - εάν και εφ' όσον, ειδικά οι τελευταίοι, προχωρούν σε έκνομες, εγκληματικές, αντικοινωνικές ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ, καθώς ουδείς πρέπει να (κατα)δικάζεται για τις ιδέες του (αι παράνομες, αι εγκληματικές, πράξεις είναι το πρόβλημα). Στην συγκεκριμένη υπόθεσι όμως (της Ηριάννας) ενοχλεί τόσο η αυστηρότης του ή των δικαστηρίων όσο η πρόχειρη / παραβλεπτική (για να μη χρησιμοποιήσω βαρύτερες εκφράσεις) αξιολόγηση του "αποδεικτικού υλικού". Δικαστής ή ανακριτής δεν είμαι, αλλά κάτι εδώ ενοχλεί. Και ενοχλεί πολύ. Αφόρητα. Μακάρι να κάνω εγώ λάθος, διότι αλλιώς...
  Ν. Πειρουνάκης
  απάντηση1510
   
   
  Αυτή η εικόνα δείχνει κάτι αντίθετο από | 17/07/2017 20:43
  την έρευνα που προηγήθηκε σχετικά με την εμπιστοσύνη των πολιτών στη Δικαιοσύνη, την Αστυνομία κ.α. Όμως δε μάθαμε ποτέ για την υπόθεση. Δε μπορεί να κρίθηκε κάτι για ένα αποτύπωμα. Δε γνωρίζουμε ούτε το σκεπτικό της απόφασης. Συνεπώς η είδηση αποτελεί γράμμα κενό περιεχομένου. Δε μπορεί στη πλειοψηφία τους τα δικαστήρια να κρίνουν ένοχη μια νερή γυναίκα και έναν νεαρό άνδρα για το τίποτα. Ο τρομονόμος είναι αντιδημοκρατικός αλλά οι Δικαστές για να επιμένουν σε κάτι που δε γνωρίζουμε τότε κάτι τρέχει. Τώρα γιατί ο κόσμος τρέχει στο πλευρό της κοπέλλας μάλλον θα γνωρίζει περισσότερα απ' ότι στην πολιτική που φαίνεται από τις επιλογές του εδώ και χρόνια. Γι' αυτό υπάρχει άποψις επί παντός.
  του επιστητού.
  απάντηση132
   
   
  Δεν ξέρω αν ειναι ενοχή ή όχι | 17/07/2017 20:11
  Αλλά ο εισαγγελέας που δήλωσε οτι το διδακτορικό της ειναι σε πρώιμο στάδιο, άρα όχι σε κρίσιμη φάση και συνεπώς δεν επηρεάζεται απο την φυλάκιση, πρέπει να ειναι ένας μικρός θεός των διδακτορικών.
  Nbg
  απάντηση1215
   
-