Σημαντικό στοιχείο που πιθανόν αποκαλύπτει τους προμηθευτές όπλων του «Επαναστατικού Αγώνα» και άλλων ένοπλων οργανώσεων διαθέτουν τους τελευταίους μήνες η ΕΛ.ΑΣ. και οι δικαστικές αρχές!

Πρόκειται για εύρημα που συνδέει περιστατικό πυροβολισμών έξω από τη ΓΑΔΑ με στόχο αστυνομικούς της ΔΙΑΣ με το οπλοστάσιο του «Επαναστατικού Αγώνα» που εντοπίστηκε το 2010 στην Κυψέλη.

Το περιστατικό, στο οποίο εστίασε εκ των υστέρων το ενδιαφέρον της η ΕΛ.ΑΣ., είναι αυτό στις 17 Ιουλίου 2013, το οποίο σημειώθηκε σε μικρή απόσταση από τις κεντρικές υπηρεσίες της Αστυνομίας στη λεωφόρο Αλεξάνδρας. Στις 8.40 εκείνης της ημέρας, στην οδό Κεδρηνού, αστυνομικοί της ομάδας ΔΙΑΣ έκαναν σήμα σεΙΧ αυτοκίνητο, μάρκας Volvo,να σταματήσει για έλεγχο.
Τότε οι δύο ή τρεις δράστες, επιβάτες του οχήματος αποβιβάστηκαν από αυτό καιάρχισαν να πυροβολούν με Καλάσνικοφ εναντίον των αστυνομικών. Οι αστυνομικοί ανταπέδωσαν τα πυρά. Οι ένοπλοι ωστόσο κατόρθωσαν να διαφύγουν εγκαταλείποντας το όχημά τους, που ήταν κλεμμένο, σε κοντινό σημείο, στην οδό Αχαΐας,στους Αμπελοκήπους.

Από ευτυχή συγκυρία δεν υπήρξαν τραυματισμοί αστυνομικών ή και περαστικών ενώ μία από τις σφαίρες κατέληξε στον ανεμοθώρακα υπηρεσιακής μηχανής των ενστόλων. Η ελληνική αστυνομία διαπίστωσε εκ των υστέρων ότι οι δράστες της συγκεκριμένης συμπλοκής είχαν συνεργό έναν 50χρονο Αλβανό που ζούσε στην Αρτέμιδα, στο αυτοκίνητο του οποίου δέκα ημέρες νωρίτερα είχαν βρεθεί όπλα κατά τη διάρκεια ελέγχου στην περιοχή των Αμπελοκήπων. Συγκεκριμένα, Καλάσνικοφ καθώς και εκτοξευτές ρουκετών.

Μετά και τη συμπλοκή κοντά στη ΓΑΔΑ, εντάθηκαν οι έλεγχοι για τον ρόλο του 50χρονου, ενώ σε εργαστηριακούς ελέγχους εντοπίστηκε δείγμα DNA αγνώστου ατόμου σε πλαστική ταινία –στο πορτμπαγκάζ του αυτοκινήτου του –με την οποία ο 50χρονος έδενε δέματα. Επιπλέον, διαπιστώθηκε ότι τα μέλη της ίδιας συμμορίας είχαν προχωρήσει σε ληστείες σε τράπεζες, σε κοσμηματοπωλεία κ.λπ.

Οι αστυνομικοί είχαν εντυπωσιαστεί από τις επιχειρησιακές δυνατότητες των οπλοφόρων αλλά και την έλλειψη δισταγμού να πυροβολήσουν τους αστυνομικούς, και μάλιστα σε μέρος που υπήρχαν πολλές αστυνομικές δυνάμεις. Ακόμη αναδείχθηκαν στοιχεία ότι εκείνη την ημέρα που έγινε η συμπλοκή με τους αστυνομικούς θα προχωρούσαν σε ληστεία.

Επιπλέον, στις αρχές Οκτωβρίου του 2016 στην περιοχή των Καλυβίων συνελήφθη ένας 32χρονος συνεργός τους. Από τις περαιτέρω έρευνες ταυτοποιήθηκε ότι το DNA που βρέθηκε στην πλαστική ταινία για δέσιμο δεμάτων –στο αυτοκίνητο του 50χρονου –ήταν ίδιο με «ορφανό DNA» που είχε βρεθεί στην επονομαζόμενη κεντρική «γιάφκα» του Επαναστατικού Αγώνα στην Κυψέλη που ανακαλύφθηκε στις 19 Απριλίου 2010.

Πρόκειται για το διαμέρισμα στη συμβολή των οδών Υδρας και Αιγίνης 8, στην Κυψέλη, το οποίο είχε νοικιαστεί στο όνομα «Αναστάσιος Γριβοκωστόπουλος» και οι αστυνομικοί είχαν εντοπίσει τότε όπλα, εκρηκτικά, εκτοξευτές ρουκετών, πυροκροτητές και μια σειρά ακόμη από ευρήματα.

Το οπλοστάσιο αυτό συνδέθηκε άμεσα με τις επιθέσεις της «πρώτης φάσης» –την περίοδο 2004 -2010 –δράσης της οργάνωσης, όπως με πυροβολισμούς εναντίον αστυνομικών, με την εκτόξευση της ρουκέτας στην πρεσβεία των ΗΠΑ και άλλες.

Οι αστυνομικοί καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι αυτό το κοινό γενετικό υλικό δεν είναι συμπτωματικό και σχετίζεται πιθανόν με τον τρόπο προμήθειας οπλισμού (Καλάσνικοφ, εκτοξευτών ρουκετών κ.λπ.) των «ανταρτών πόλεων» από την Αλβανία και εμπλοκή ποινικών από τη γειτονική χώρα.

Προχωρούν μάλιστα στην εκτίμηση ότι ορισμένοι από τους αλλοδαπούς που πυροβόλησαν τους αστυνομικούς στη ΓΑΔΑ πριν από τέσσερα χρόνια είχαν ανοικτή γραμμή με ορισμένους έλληνες αναρχικούς.

Σημειώνεται ότι από τον οπλισμό που είχε βρεθεί στο οπλοστάσιο της Κυψέλης η ΕΛ.ΑΣ. είχε διευκρινίσει την προέλευση μόνο ενός υποπολυβόλου που εκλάπη από αστυνομικό φρουρό στη διάρκεια ληστείας τράπεζας πριν από 13 χρόνια στη Θεσσαλονίκη, και εκρηκτικών που ο «Επαναστατικός Αγώνας» είχε κλέψει από μεταλλείο στο Προσήλιο Φωκίδας.

Επεισόδια

Με ιδιαίτερη προσοχή στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. παρακολουθούν τα σοβαρά επεισόδια που σημειώθηκαν τις τελευταίες ημέρες ανάμεσα σε σημαντικά μέλη του «Επαναστατικού Αγώνα» στη δίκη της οργάνωσης σε δεύτερο βαθμό.

Οι προστριβές στο δικαστήριο που συνεχίζονται και εντός των φυλακών Κορυδαλλού (με κατηγορίες για «σκουπίδια», ρουφιάνους» και άλλα) φαίνεται να σχετίζονται με την επιχείρηση αρπαγής ΙΧ την άνοιξη του 2010 στη Δάφνη, που οδήγησε στον θάνατο του αναρχικού Λάμπρου Φούντα και στην εξάρθρωση της οργάνωσης.

Ακόμη φέρεται να αφορά τη συνέχιση της δράσης του «Επαναστατικού Αγώνα» την περίοδο 2012-2017 με κύριο ρόλο στους Νίκο Μαζιώτη και Πόλα Ρούπα.


Τα νέα στοιχεία για την υπόθεση του κ. Παπαδήμου

Κορυφαία στελέχη της λεωφόρου Κατεχάκη θεωρούν κύριο μέλημα να εντοπίσουν τους κατασκευαστές των δεμάτων- βομβών, σαν και αυτό που τραυμάτισε σοβαρά τον πρώην πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, σε δοκιμή που πραγματοποιήθηκε από αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ. στις συσκευές x-ray της Βουλής με παλιό δέμα βόμβα των «Πυρήνων» διαπιστώθηκε ότι «η εκρηκτική ύλη ήταν ορατή» και ότι υπήρξε σοβαρό λάθος από τους υπευθύνους ασφαλείας του Κοινοβουλίου.

Ωστόσο, υπάρχουν αμφιβολίες για το αν ήταν εκείνη την ώρα στο πόστο του εκπαιδευμένος αστυνομικός ή είχε αντικατασταθεί παρατύπως από ένστολο μηδενικής εμπειρίας.

Την ίδια ώρα, συνεχίζεται η έρευνα για τον μη εντοπισμό της βόμβας στη συσκευή ελέγχου δεμάτων της Βουλής. Το περιβάλλον του πρώην πρωθυπουργού φέρεται να έχει ζητήσει από στελέχη του υπουργείου Δημόσιας τάξης τον προσδιορισμό ευθυνών, με το δεδομένο ότι υπήρξε προσπάθεια «ενοχοποίησης» αστυνομικού της φρουράς του κ. Παπαδήμου ότι τάχα «ποτέ δεν πήγε τον φάκελο στη Βουλή για έλεγχο».
Από την άλλη πλευρά, η επίθεση κατά του κ. Παπαδήμου και οι εικόνες που δημοσιοποιήθηκαν φαίνεται να προκάλεσαν τεράστια ανησυχία στον χώρο των δημοσίων φορέων και ιδιωτικών επιχειρήσεων. Οπως αναφέρει στέλεχος εταιρείας που πουλά τέτοιου είδους εξοπλισμό «υπάρχει σημαντική αύξηση των πωλήσεων της τάξης τουλάχιστον των 40% σε συσκευές ακτινοσκοπικού ελέγχου δεμάτων.

Ακόμη μας έχει εντυπωσιάσει ότι οι υπεύθυνοι ασφαλείας ζητούν μαζικά πλέον και επί μέρους συσκευές για την ανίχνευση εκρηκτικών και για τον εντοπισμό μετάλλων σε εκρηκτικούς μηχανισμούς. Και αυτό επειδή πληροφορούνται ότι τα συγκεκριμένα δέματα-βόμβες έχουν μικρή εκρηκτική ύλη και ο έλεγχός τους από τις συσκευές x-ray και μόνο είναι προβληματικός. Ακόμη μας ζητούν οι φρουροί να ακολουθούν πλέον ειδικό πρόγραμμα εταιρείας από την Ελβετία για να εντοπίζουν ειδικούς τύπους εκρηκτικών μηχανισμών».

Τέλος, αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. εξακολουθούν να εκφράζουν τον προβληματισμό τους για το ενδεχόμενο να δίνονται συνεχώς «εκπαιδευτικές άδειες» σε κρατουμένους κορυφαία μέλη ένοπλων οργανώσεων που αναμένεται να εισαχθούν σε ΑΕΙ και ΤΕΙ, μετά από πολύμηνες σπουδές εντός φυλακών.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ