Με 20 εκπροσώπους τους να εξυπηρετούν εφέτος από την Αθήνα συνολικά 49 πόλεις και 57 αεροδρόμια, οι εταιρείες χαμηλών ναύλων κάνουν αισθητή την παρουσία τους στην αεροπορική αγορά της πρωτεύουσας η οποία, όπως δείχνουν τα μέχρι σήμερα στοιχεία, «πετάει» για νέα ρεκόρ. Μετά το περυσινό ιστορικό υψηλό των άνω των 20 εκατ. επιβατών, οι πρώτοι μήνες του 2017 δείχνουν ότι η ανοδική πορεία των τελευταίων τεσσάρων ετών θα συνεχιστεί.
Αντίστοιχη εξέλιξη ακολουθεί και η παρουσία των low cost εταιρειών στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών (ΔΑΑ). Ειδικότερα, από το 2013 έως και το 2016 η συνολική τους ανάπτυξη είναι της τάξης του 64%. Από 11 εταιρείες που πετούσαν από την Αθήνα σε 24 αεροδρόμια το 2013 –πρώτη χρονιά ανάκαμψης του αεροδρομίου -, το 2016 ανήλθαν σε 18 με 59 εξυπηρετούμενα αεροδρόμια.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι σε αυτό το διάστημα υπερτριπλασιάστηκε το μερίδιο αγοράς που κατέκτησαν οι low cost πτήσεις. Από 7,1% το 2013 έφθασαν περίπου στο ένα τέταρτο των επιδόσεων του αεροδρομίου, κατακτώντας το 24,1% της αγοράς.

Η μερίδα του λέοντος ανήκει στη Ryanair, η οποία αναδείχθηκε για το 2016 η ταχύτερα αναπτυσσόμενη εταιρεία μεταξύ των 10 αερομεταφορέων με την υψηλότερη επιβατική κίνηση στην Αθήνα. Επίσης σημείωσε για την ίδια χρονιά τη μεγαλύτερη αύξηση επιβατικής κίνησης στο αεροδρόμιο. Μάλιστα τον περασμένο Απρίλιο έσπασε το «φράγμα» των 7 εκατ. επιβατών που διακίνησε από/προς την Αθήνα από το πρώτο της δρομολόγιο τον Απρίλιο του 2014.
Οι low cost και στα υπερατλαντικά ταξίδια

Και μπορεί η απευθείας πτήση Αθήνα – Νέα Υόρκη από την Emirates να συγκέντρωσε εφέτος το μεγαλύτερο ενδιαφέρον αφού τάραξε τα μέχρι πρότινος λιμνάζοντα νερά στα υπερατλαντικά ταξίδια, όμως μια σημαντική εξέλιξη ήρθε από το μέτωπο των low cost. Η Scoot, θυγατρική της Singapore Airlines, επέλεξε την Αθήνα ως πύλη για την Ευρώπη.

Επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις ότι το «Ελευθέριος Βενιζέλος» μπορεί να εξελιχθεί σε περιφερειακό hub, η σιγκαπουριανή εταιρεία χαμηλών ναύλων μεγάλων αποστάσεων πραγματοποίησε στις 20 Ιουνίου 2017 το πρώτο της δρομολόγιο σε ευρωπαϊκό έδαφος. Οι πρωτιές όμως δεν σταματούν εκεί. Πρόκειται για το πιο μακρινό δρομολόγιο που πραγματοποιείται διεθνώς από low cost εταιρεία.
Σε επίπεδο συμβολισμού, η πτήση με το ολοκαίνουργιο Boeing 787-8 Dreamliner ενώνει πια το νοτιοανατολικό άκρο της Ευρώπης με το νοτιοανατολικό άκρο της Ασίας, απλώνοντας μια γέφυρα ανάμεσα στις δύο ηπείρους. Επίσης, αποτελεί το ντεμπούτο του Διεθνούς Αεροδρομίου της Αθήναςσε πτήσεις μεγάλων αποστάσεων από low cost carrier. Πρόκειται για μια διεθνή τάση από την οποία η χώρα μας μπορεί να επωφεληθεί, εκμεταλλευόμενη το πλεονέκτημα που της δίνει η γεωγραφική της θέσης. Οι εταιρείες χαμηλών ναύλων έχουν μπει στο μάτι των μεγάλων αεροπορικών «παικτών». Η είσοδος low cost εταιρειών στις διαδρομές μεγάλων αποστάσεων αναγκάζει τις παραδοσιακές δυνάμεις σε αλλαγή στρατηγικής.

Μεγαλύτερες πτήσεις, μικρότερες τιμές
Εκτός από τον πόλεμο τιμών, τα καινούργια και ελαφρύτερα αεροσκάφη με τα οποία εξοπλίζονται οι νέες εταιρείες κάνουν πιο φθηνές τις μεγάλες διαδρομές, συμβάλλοντας στη μείωση του κόστους. Αντίστοιχοι μετασχηματισμοί όμως για τους παραδοσιακούς αερομεταφορείς είναι δύσκολοι, με αποτέλεσμα να βρίσκεται σε εξέλιξη μια διαδικασία ανάπτυξης low cost βραχίονα από μεγάλες αεροπορικές εταιρείες. Χαρακτηριστικό της μετεξέλιξης της αγοράς είναι ότι η αύξηση της χωρητικότητας στις διατλαντικές πτήσεις χαμηλών ναύλων κατά 68% εφέτος αντιστοιχεί σε μερίδιο αγοράς 5% από 3% πέρυσι.
Η Lufthansa, για παράδειγμα, πρωτοπόρησε, με αποτέλεσμα η θυγατρική της Eurowings (πετάει και από Αθήνα προς Ντίσελντορφ) να διανύει τον δεύτερο χρόνο υπερατλαντικών πτήσεων ενώ η Air France σχεδιάζει να δημιουργήσει ένα φθηνότερο εμπορικό σήμα για τις μεγάλες αποστάσεις αυτό το φθινόπωρο.

Αύξηση της κίνησης κατά 60% στο «Ελευθέριος Βενιζέλος»

Η αύξηση της επιβατικής κίνησης που κατέγραψε ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών μέσα στην πιο δύσκολη οικονομική περίοδο για τη χώρα (2013-2016) ανήλθε σε 60%. Καθοριστικό ρόλο φυσικά σε αυτό έπαιξε η άνοδος του τουριστικού ρεύματος που οδήγησε σε ρεκόρ τις αφίξεις. Σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις της υπουργού Τουρισμού κυρίας Ελενας Κουντουρά, εφέτος θα περάσουμε το «φράγμα» των 30 εκατ. επισκεπτών, ενώ το 2016 έκλεισε με 28 εκατ. τουρίστες.

Μέσα στην ανωτέρω τριετία, οι επιβάτες που ταξίδεψαν για διακοπές κατέγραψαν συνολική αύξηση 70%. Οι ξένοι επισκέπτες που έφθασαν στην Αθήνα για λόγους αναψυχής σημείωσαν αντίστοιχα εντυπωσιακή άνοδο, της τάξης του 79%. Παρά την κρίση, το μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας κατέγραψε αύξηση και των Ελλήνων που ταξίδεψαν για διακοπές (56%), εν πολλοίς χάρη στους ανταγωνιστικότερους ναύλους που έφεραν οι low cost εταιρείες.
Πέρυσι το αεροδρόμιο της Αθήνας δέχθηκε 20 εκατ. επιβάτες, από 18,1 εκατ. το 2015, σημειώνοντας διψήφια αύξηση της τάξης του 10,7%.

Οι αισιόδοξες προβλέψεις για εφέτος εδράζονται στα θετικά μηνύματα που έδωσε η κίνηση κατά το πρώτο πεντάμηνο. Η επιβατική κίνηση στο ΔΑΑ σημείωσε άνοδο 7,5%, φθάνοντας τους 7,23 εκατ. επιβάτες, αυξημένοι δηλαδή περισσότερο από μισό εκατομμύριο. Στη βελτίωση αυτή οδήγησε η δυναμική ανάπτυξη της κίνησης εξωτερικού (13,1%) που αντιστοιχεί σε 544.942 επιβάτες ενώ η κίνηση εσωτερικού παρουσίασε μικρή μείωση (-1,7%).
Στο εφετινό θερινό πρόγραμμα, από τους οκτώ νέους προορισμούς για το ΔΑΑ οι δύο ανήκουν σε εταιρείες χαμηλών ναύλων.

Εκτός από τη Scoot, στην οποία έγινε ήδη αναφορά, η ισπανική Volotea ενέταξε το Αθήνα – Γένοβα, αυξάνοντας παράλληλα τις εβδομαδιαίες συνδέσεις με τη Μύκονο. Το καλοκαιρινό πρόγραμμα της εταιρείας αναπτύσσεται κατά 33% από την Αθήνα, προσφέροντας 115.000 θέσεις και πάνω από 950 πτήσεις. Επίσης, η Ryanair εισήγαγε τη Σόφια στους προορισμούς της από Αθήνα.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ