Υπάρχουν ασύλληπτα μέλη της 17Ν που μπορεί να συνεχίζουν τη δράση τους; Ο «Επαναστατικός Αγώνας», η ΟΛΑ και η «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς» που επιδίδονται σε ένοπλες επιθέσεις έχουν δεσμούς με τη 17Ν; Τελικά η εξάρθρωση της οργάνωσης ήταν αποτέλεσμα επιτυχημένης έρευνας ή εντυπωσιακή σύμπτωση;
Απάντηση σε καυτά ερωτήματα σχετικά με τη δράση, την εξάρθρωση και τους διαδόχους της «17 Νοέμβρη», με παρουσίαση νέων στοιχείων, δίνει σήμερα «Το Βήμα της Κυριακής». Αφορμή, η συμπλήρωση 15 χρόνων από την έκρηξη –στις 29 Ιουνίου 2002 –στον Πειραιά μιας βόμβας που προκάλεσε τον τραυματισμό του βασικού μέλους της Σάββα Ξηρού και σήμανε την αρχή του τέλους μιας οργάνωσης που έδρασε από το 1975 έως το 2002 και θεωρήθηκε υπεύθυνη για 18 δολοφονικές επιθέσεις και άλλες ένοπλες ενέργειες μεγάλου βεληνεκούς.


Τελικά, η έκρηξη της βόμβας στα χέρια του Σάββα Ξηρού ήταν σύμπτωση ή υπήρχε παρακολούθηση από έλληνες και ξένους αστυνομικούς;
Ηταν σύμπτωση και οφειλόταν στη χρήση ενός ελαττωματικού κινέζικου ρολογιού στον ωρολογιακό μηχανισμό. Ωστόσο παρέμεινε άγνωστο μέχρι σήμερα ότι εκείνο το 48ωρο η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία φοβόταν βομβιστική επίθεση στον Πειραιά αλλά από ύποπτο μέλος μιας άλλης περιφερειακής οργάνωσης, ο οποίος δρούσε μαζί με συγγενή του. Αρχικά, όταν έγινε η έκρηξη, πολλοί αστυνομικοί πίστεψαν ότι περί αυτού πρόκειται.
Είναι αλήθεια ότι η Αστυνομία γνώριζε τα μέλη της 17Ν αρκετό καιρό και ενεργοποίησε τη διαδικασία σύλληψής τους εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας;
Οχι. Η ΕΛ.ΑΣ. είχε συγκεντρώσει στοιχεία με τη βοήθεια της Σκότλαντ Γιαρντ για τον «αόρατο» αρχηγό της 17Ν, δηλαδή τον Αλέξανδρο Γιωτόπουλο, και είχε ενδείξεις για την εμπλοκή του άφαντου Δημήτρη Κουφοντίνα καθώς και ενός-δύο άλλων. Τουλάχιστον για 10 μέλη της οργάνωσης δεν είχε απολύτως καμία πληροφορία. Το όνομα «Ξηρός» για παράδειγμα ήταν παντελώς άγνωστο και είχε καταγραφεί –όπως αποκαλύπτεται σήμερα –μόνο σε μια παλιά έρευνα της ΕΥΠ για ζήτημα βαλκανικής χώρας!


Πώς έγιναν αυτές οι διαδοχικές, καθημερινές συλλήψεις και ομολογίες μελών της 17Ν που κυριαρχούσαν τότε στα ΜΜΕ;
Υστερα από ορισμένες αρχικές αναλυτικές ομολογίες, η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία ανακάλυπτε την ταυτότητα άγνωστων μελών της οργάνωσης, τα οποία και συλλαμβάνονταν. Και εκείνα με τη σειρά τους επειδή αντιλαμβάνονταν ότι ήσαν προ τετελεσμένων γεγονότων και η ΕΛ.ΑΣ. είχε ήδη σειρά στοιχείων για τη δράση τους προχωρούσαν σε νέες αποκαλύψεις και ούτω καθεξής.


Τελικά αυτοί οι άνθρωποι της «διπλανής πόρτας» ήταν τα μέλη της περιβόητης 17Ν ή υπήρχαν «κομάντος» ειδικοί σε επιθέσεις με όπλα και εκρηκτικά που απλώς δεν εντοπίστηκαν;
Οι 16 που καταδικάστηκαν για συμμετοχή στη 17Ν και οι οποίοι εργάζονταν ως ιδιωτικοί ή δημόσιοι υπάλληλοι ήσαν –σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ. –τα αδιαμφισβήτητα μέλη της οργάνωσης. Κι αυτό γιατί κύριο μέλημά της ήταν η στρατολόγηση ατόμων που δεν είχαν κινήσει τις υποψίες των αστυνομικών και όχι αυτών που είχαν «στρατιωτική» εκπαίδευση κ.λπ.
Πώς η 17Ν γνώριζε τόσο πολλά για ξένους αξιωματούχους, για τις κινήσεις πολιτικών και επιχειρηματιών και τους στόχευε με τέτοια ακρίβεια; Είχε συνεργάτες σε κρίσιμες υπηρεσίες;
Από την έρευνα της Αστυνομίας δεν προέκυψε κάτι τέτοιο, παρά μόνο μερικές περιφερειακές γνωριμίες. Επιπλέον, όπως αποκαλύπτεται τώρα, μια ύποπτη για συμμετοχή στη 17Ν είχε συγγενή αμερικανό στρατιωτικό που έδινε το «παρών» στην Ελλάδα. Η ΕΛ.ΑΣ. κάλεσε για κατάθεση τον συγκεκριμένο αμερικανό αξιωματούχο που ζούσε πλέον στις ΗΠΑ, χωρίς όμως εκείνος να εμφανισθεί. Ωστόσο η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία διαπίστωσε ότι τα κτυπήματα γίνονταν μετά από παρακολουθήσεις που ξεκινούσαν στα «τυφλά» σε αυτοκίνητα που έβγαιναν από τα πάρκινγκ πρεσβειών ή κρατικών υπηρεσιών, αλλά και από σκόρπιες πληροφορίες. Με τα στοιχεία για την ταυτότητα και τις κινήσεις των θυμάτων να τα συμπληρώνει η 17Ν εκ των υστέρων στις προκηρύξεις ύστερα από τα δημοσιεύματα των εφημερίδων.


Υπάρχουν μέλη της 17Ν που είναι τελικά ασύλληπτα και ίσως ενεργοποιηθούν ξανά;
Τόσο η Αστυνομία όσο και συλληφθέντα μέλη της οργάνωσης μιλούν για την πλήρη εξάρθρωση της 17Ν και το τέλος του κύκλου της. Ωστόσο αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. σημειώνουν ότι τότε υπήρχαν ενδείξεις για τρία-τέσσερα άτομα που δεν συνελήφθησαν αλλά είχαν δευτερεύοντα ρόλο και ύστερα εξαφανίστηκαν.
Γιατί ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος μιλάει για «ασύλληπτους πυρήνες» τρομοκρατών; Ποιους εννοούσε;
Σύμφωνα με τους αστυνομικούς δεν μιλούσε για «πυρήνες της 17Ν» αλλά αναφερόταν σε ασύλληπτα μέλη της οργάνωσης ΕΛΑ και «1η Μάη» που είχαν προχωρήσει σε αιματηρές επιθέσεις σε βάρος αστυνομικών, δικαστών, συνδικαλιστών κ.λπ. και δεν βρέθηκαν ποτέ στο εδώλιο του κατηγορουμένου. Κάτι που σύμφωνα με τους αστυνομικούς «δεν απέχει από την πραγματικότητα».


Οργανώσεις όπως ο «Επαναστατικός Αγώνας», η «Ομάδα Λαϊκών Αγωνιστών», οι «Πυρήνες» και άλλες που δρουν τα τελευταία χρόνια έχουν δεσμούς με τη 17Ν;
Οι δύο πρώτες φαίνεται να έχουν μέλη που διατηρούν έμμεσες επαφές με κρατουμένους-μέλη της 17Ν και εμπνέονται από αυτούς. Ομως αυτές οι οργανώσεις θεωρείται ότι έχουν λιγότερα μέλη και σαφώς μικρότερες επιχειρησιακές δυνατότητες από τη 17Ν. Από την άλλη πλευρά οι «Πυρήνες» που έχουν προχωρήσει σε περισσότερες από 250 επιθέσεις από το 2008 εκτιμάται ότι δεν έχουν οποιονδήποτε δεσμό με τα μέλη της 17Ν και επικρίθηκαν από αυτούς για τη συνεργασία τους με τον Χριστόδουλο Ξηρό.


Το μυστικό του Κουφοντίνα

Τελικά πού βρίσκονται το 45άρι και η γραφομηχανή της 17Ν;
Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., ο μόνος που γνωρίζει είναι ο Δημήτρης Κουφοντίνας που άδειασε τις γιάφκες και έκρυψε τα «σύμβολα» της οργάνωσης. Κατά καιρούς έχουν αναφερθεί διάφορες αστήρικτες ιστορίες για στελέχη της ΕΥΠ και ιδιώτες που ήξεραν το μυστικό του 45αριού αλλά απεβίωσαν υπό περίεργες συνθήκες κ.λπ. Ακόμη, προ διετίας στην αλληλογραφία «Πυρήνων» και του δραπέτη τότε Χριστόδουλου Ξηρού υπήρξαν αναφορές για επανεμφάνιση των συμβόλων της 17Ν. Πιθανόν πρόκειται για συζήτηση με αμοιβαίες προσπάθειες εντυπωσιασμού, χωρίς καμία βάση.

Υπάρχουν άγνωστες πτυχές της υπόθεσης της 17Ν που δεν έχουν αποκαλυφθεί;
Ασφαλώς υπάρχουν αλλά φαίνεται να μην αφορούν θέματα μεγάλης σημασίας. Πιθανόν αυτά τα στοιχεία να παρουσιασθούν σε βιβλία αξιωματούχων που ασχολήθηκαν το 2002 με τη δράση της οργάνωσης και αναμένεται να εκδοθούν το επόμενο χρονικό διάστημα.

Τι απέγιναν τα μέλη της 17Ν;
Πολλοί από αυτούς όπως ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος, ο Δημήτρης Κουφοντίνας, ο Βασίλης Τζωρτζάτος και ο Σάββας Ξηρός είναι στη φυλακή. Υπάρχει κρατούμενος που ακολουθεί σπουδές στην Πληροφορική. Αλλα μέλη της οργάνωσης έχουν επανέλθει στην καθημερινότητα και έχουν γίνει ξανά «άνθρωποι της διπλανής πόρτας».

Ενας από αυτούς δουλεύει σε συνεργείο αυτοκινήτων, άλλος σε πρατήριο βενζίνης, ένας τρίτος υπάλληλος σε κρατικό νοσοκομείο, ένας άλλος ασχολείται με εκθέσεις κεραμικών προϊόντων.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ