Αναστέλλονται οι κινητοποιήσεις με την μορφή των καταλήψεων και της απεργίας και αναμένεται σύντομα να ξεκινήσει η αποκομιδή απορριμμάτων.

Όπως χαρακτηριστικά έλεγαν συνδικαλιστές της Ομοσπονδίας των εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση κατά τη συνεδρίαση δεν πλειοψήφησε πρόταση για συνέχιση της απεργίας.

Η ανακοίνωση της εκτελεστικής επιτροπής της ΠΟΕ – ΟΤΑ

Θα υπάρξουν συνελεύσεις σε όλη την Ελλάδα και στη συνέχεια το Γενικό Συμβούλιο της ΠΟΕ ΟΤΑ θα αξιολογήσει τις προτάσεις της βάσης για να λάβει εκ νέου αποφάσεις για τον τρόπο αντίδρασης στις κυβερνητικές αποφάσεις σχετικά με τους συμβασιούχους.

Όπως εξήγησε στο «Βήμα», κορυφαίο στέλεχος της ΠΟΕ-ΟΤΑ, έπεσαν τρεις προτάσεις αναφορικά με το μέλλον των κινητοποιήσεων, στο τραπέζι των συζητήσεων της Εκτελεστικής Επιτροπής, στη συνεδρίαση της οποίας το μεσημέρι της Πέμπτης , μετείχαν 10 μέλη της.

Η μια πρόταση έκανε λόγο για μετάθεση των κινητοποιήσεων αργότερα και η απόφαση για εκδηλώσεις διαμαρτυρίας και άλλης μορφής κινητοποιήσεων, ύστερα από συζητήσεις με τους εργαζομένους στην τοπική Αυτοδιοίκηση σε όλη την Ελλάδα, να ληφθεί από το Γενικό Συμβούλιο, Την οποία στήριξαν, η «Συνδικαλιστική Ανατροπή» (παράταξη στην οποία μετέχει ο πρόεδρος της ΠΟΕ-ΟΤΑ κ. Νίκος Τράκας) με 3 ψήφους και η ΔΑΚΕ (στηρίζεται από συνδικαλιστές της ΝΔ) με 2 ψήφους.

Η δεύτερη πρόταση ετέθη από τη ΔΑΣ-ΟΤΑ (στηρίζεται από το ΚΚΕ) που έχει τρεις έδρες και πρόετινε να μην σταματήσουν οι κινητοποιήσεις και παράλληλα σε όλη τη χώρα να γίνουν συνελεύσεις των εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Η τρίτη πρόταση , επίσης για συνέχιση κινητοποιήσεων, ετέθη από την παράταξη ΜΕΤΑ-ΟΤΑ ( στηρίζεται από Λαϊκή Ενότητα-ΛΑΕ) που έχει τρεις έδρες. Αυτή η πρόταση έκανε λόγο για 24ωρη απεργία και αποχή από τηις εργασίες καθαριοτητας για το Σαββατοκύριακο και στη συνέχεια συνελεύσεις και απόφαση από το Γενικό Συμβούλιο.
Ετσι, με δεδομένο ότι δεν συγκέντρωσαν την πλειοψηφία οι προτάσεις για συνέχιση των κινητοποιήσεων, θα ξεκινήσει η αποκομιδή και θα αναζητηθούν άλλες μορφές δράσης για την έκφραση αντίθεσης προς την τροπολογία της κυβέρνησης σχετικά με τους συμβασιούχους. Την τελική απόφαση για τις κινητοποιήσεις θα λάβει το Γενικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας.

Υστερα από περίπου ένα δεκαήμερο καταλήψεων στα αμαξοστάσια και στις χωματερές , αναμένεται να βγουν και πάλι στους δρόμους τα απορριμματοφόρα. Αν και είχε ενισχυθεί , κατά το τελευταίο διάστημα, το προσωπικό ασφαλείας ώστε να μαζεύουν οι εργαζόμενοι απορρίμματα από νοσοκομεία, λαϊκές και ευαίσθητους κοινωνικά χώρους, εκτιμάται ότι στους μεγάλους δήμους θα χρειασθούν τουλάχιστον πέντε ημέρες για να καθαριστούν τα σημεία όπου υπάρχουν οι κάδοι με τα βουνά των σκουπιδιών.

Χρυσή τομή στη Θεσσαλονίκη

Ήδη πάντως οι εργαζόμενοι στους δήμους έχουν αυξήσει τα δρομολόγια των απορριμματοφόρων, ενώ στη Θεσσαλονίκη βρέθηκε η χρυσή τομή ανάμεσα στον δήμαρχο Γιάννη Μπουτάρη και τους εργαζόμενους στην καθαριότητα, με αποτέλεσμα να «παγώσει» η συμφωνία με τον ιδιώτη για την αποκομιδή των απορριμμάτων.

Η κυβέρνηση, πάντως είχε επεξεργαστεί ένα plan B σε περίπτωση που έληγε η απεργία των εργαζομένων στην καθαριότητα. Το σχέδιο αφορά στην επίταξη των απεργών με δικαστική απόφαση και την αποκομιδή σκουπιδιών με οχήματα και προσωπικό του στρατού, όπως αναφέρει η Καθημερινή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι και οι ίδιοι οι δήμαρχοι, που μέχρι πρότινος στήριζαν και συνεχίζουν να στηρίζουν τα αιτήματά τους, έχουν αρχίσει να απευθύνουν εκκλήσεις και να τονίζουν το θέμα δημόσιου συμφέροντος εξαιτίας της συσσώρευσης χιλιάδων τόνων σκουπιδιών σε συνδυασμό και με τον καύσωνα.

Οι δήμαρχοι Αθήνας και Πειραιά, Γιώργος Καμίνης και Γιάννης Μώραλης, σε δηλώσεις τους τόνισαν ότι οι δήμοι έχουν γίνει παρατηρητές σε ένα θέμα που τους αφορά. «Κάθε δήμος πρέπει να αποφασίζει για τα του οίκου του» είπε ο κ. Καμίνης. «Οι κυβερνήσεις ποδηγετούν την Αυτοδιοίκηση» υπογράμμισε ο κ. Μώραλης.

ΝΔ: Ευθύνη της κυβέρνησης το χάος με τα σκουπίδια

«Το χάος με τους χιλιάδες τόνους σκουπιδιών είναι αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Με τα ψέματα, τις υποσχέσεις και την ανευθυνότητα δημιουργούν πρόβλημα για την δημόσια υγεία και δυσφημούν τη χώρα εν μέσω τουριστικής περιόδου» δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Βασίλης Κικίλιας, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

«Αυτοί κυβερνούν, αυτοί αποφασίζουν, αλλά πάντα κάποιοι άλλοι φταίνε. Η ΝΔ έχει καταθέσει ολοκληρωμένη πρόταση: Καλούμε τους εργαζομένους να επιστρέψουν στη δουλειά τους. Η κυβέρνηση οφείλει να χρησιμοποιήσει κάθε μέσο και ο πρωθυπουργός να αναλάβει την ευθύνη για να αρθεί το αδιέξοδο. Πρέπει να καταβληθούν άμεσα τα δεδουλευμένα, να συναφθούν νέες συμβάσεις και να διερευνηθούν δυνατότητες συμπράξεων με τον ιδιωτικό τομέα» συνέχισε ο κ. Κικίλιας.

Ο ίδιος αναφέρθηκε στην χθεσινή δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου ότι «η κυβέρνηση θα χρησιμοποιήσει όλες τις δυνατότητες του κρατικού μηχανισμού», επισημαίνοντας ότι η όποια απόφαση, ενδεχομένως και της επίταξης, μπορεί να γίνει μόνο με υπογραφή του πρωθυπουργού.

Ο πρωθυπουργός καλείται να πάρει θέση, κατέληξε ο εκπρόσωπος της ΝΔ.